fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Anton har redan fått jobb

Anton Berglund har nyligen tagit studenten från Falkenbergs gymnasieskola där han läste det Industritekniska programmet med inriktning svets och nu är han redo för arbetslivet.

Hej, vem är det vi träffar här idag?

Jag heter Anton Berglund och avslutar snart mitt sista år på Falkenbergs gymnasieskola, jag har läst det Industritekniska programmet med inriktning svets. Min fritid ägnar jag åt simning och scouterna.

Vad var viktigast för dig när du sökte till gymnasiet?

Det var viktigt att jag tyckte att det verkade vara ett roligt och intressant program, men sen så också att det verkade lite spännande, utvecklande och givande. När jag valde kände jag att det faktiskt var något som skulle kunna utveckla mig och det är vad jag anser att industri faktiskt innebär. Industrin utvecklas faktiskt hela tiden.

Beskriv din utbildning med tre ord?

Utveckling, framtid, arbete!

Hur kommer det sig att du valde inriktning svets?

Jag tyckte helt enkelt att just svets var det som lät roligast. Däremot har jag valt att läsa extra vid sidan av och då har det blivit en hel del maskinteknik.

Vad tycker du är roligast och mest intressant just nu?

Eftersom studenten närmar sig med stormsteg är vi på god väg att bli klara med allt. Jag har en del svetsteori kvar, annars har vi precis konstruerat en grill som avslutande grupparbete, vi har också gjort en trycktank som gymnasiearbete. Lagarbete är det som är allra roligast.

Hur fungerar praktikperioderna?

Vi är ute 3-4 veckor per praktikperiod och det har fungerat väldigt bra. Jag har praktiserat hos fyra olika företag under min studietid. Vi får bra stöd från vår handledare här på skolan som ser till att allt fungerar som det ska. Han ser till att sätta rimliga krav på företaget från skolans sida samtidigt som han också ser till att företagen sätter rätt krav på oss som elever. Det har varit otroligt lärorikt med praktik, det är så stor skillnad mot att bara sitta i skolan

Vad betyder Teknikcollege för dig?

För mig handlar det om samarbetet mellan företagen och skolan, det är en mötespunkt helt enkelt, den gemensamma nämnaren mellan skola och företag.

Hur ser dina planer ut efter studenten?

Jag har faktiskt fått anställning hos ett företag här i Falkenberg. Först är det en provanställning på sex månader som gäller. Förhoppningsvis resulterar det i en tillsvidareanställning.

Vad säger dina kompisar som inte valde teknik, industri eller el- och automation om att du går det programmet?

Jag tror att mina vänner är väl medvetna om att jag valt en utbildning som faktiskt leder till arbete. Det kräver inte att jag studerar vidare efter gymnasiet utan jag kan få ett arbete direkt som jag trivs med.

Har du något råd att ge till elever i årskurs 9 som ska välja gymnasieprogram?

Känn efter ordentligt, prova på att ”skugga” en gymnasieelev under ett par dagar. Det går att göra här i Falkenberg.

Var är du om 10 år?

Jag hoppas att jag arbetar inom industrin, kanske att jag under den tiden har studerat vidare och kanske blivit något annat större inom industrin. Svetsmästare kräver ett par års arbetslivserfarenhet, det hade varit något att satsa på. Programmering är också intressant, ja det finns mycket.

Fakta

Skola: Falkenbergs gymnasieskola

Antal studerande: 1200

Erbjuder: Industritekniska programmet, Teknikprogrammet samt El- och energiprogrammet

I intervjun möter du: Anton Berglund

Om gymnasieskolan: Det finns många skäl att välja Falkenbergs gymnasieskola. Här finns elever, lärare och många fler som tillsammans engagerar sig för att skapa en trygg och inspirerande miljö där du kan utvecklas. Utöver meriter och kunskap som hjälper dig framåt efter skolan, vill vi ge dig erfarenheter du kommer att ha med dig hela livet.

Läs mer: Länk till hemsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.