fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

”Alla anställda borde genomföra utbildningen”

För några år sen lanserade Teknikcollege en handledarutbildning helt anpassad för industrin. Det visade sig vara en väldigt uppskattad satsning, bara under 2019 utbildades 1405 handledare inom Teknikcollege. Vi fick en pratstund med en av handledarna, Tim som arbetar på Mercado i Halmstad. Vi pratade om utbildningen, hur han använder det han lärt sig i sin vardag och varför man på Mercado anser att alla anställda borde genomföra utbildningen.

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Tim Nilsson och bor i Halmstad och arbetar på Mercado Produktion. Privat är jag väldigt intresserad av datorer och golf. Mercado Produktion tillverkar i huvudsak komponenter till sin egna produkt; individuellt anpassade arbetsstolar och elrullstolar främst för personer med funktionsnedsättning.

Vad har du för utbildningsbakgrund?

Jag läste det Industritekniska programmet på Kattegattgymnasiet i Halmstad. När jag skulle söka till gymnasiet visste jag utan tvekan att jag ville ha något praktiskt och jag hörde på omvägar att programmering var en stor del av industrin idag och programmering tyckte jag verkligen lät intressant. Det kör vi på, var min första tanke eftersom intresset för teknik och matematik fanns där sedan tidigare. När jag väl kom in på det Industritekniska programmet märkte jag att det var exakt så som jag hade tänkt mig och det stämmer helt klart överens med det jag arbetar med idag.

Berätta lite om ditt arbete?

Jag gör väldigt många olika saker, arbetet är varierat men främst arbetar jag med skärande bearbetning. Det innebär konkret en hel del programmering där jag skriver nya program för våra nya produkter, ställer om maskiner, sätter upp och beställer olika nya verktyg. När jag började arbeta på Mercado var jag väldigt intresserad av gaming och datorspel, i skolan tyckte jag om träslöjden och har alltid varit väldigt praktisk av mig vilket jag har nytta av i mitt yrke.

Du har genomfört Teknikcollege handledarutbildning – hur kommer det sig?

Vi på Mercado känner att vi verkligen har möjlighet att själva ta oss tid till att ta in och ta hand om elever som är ute på sin APL. Då kändes det helt klart viktigt att ha utbildade handledare redo för detta uppdrag. Vi valde ut två handledare och jag fick ansvaret för skärande och kollegan för svets.

Hur upplevde du utbildningen?

Jag upplevde utbildningen som väldigt givande. Ingen elev är den andra lik och det jag framför allt fick ut av utbildningen var hur jag nu ska ta emot eleverna som alla har olika bakgrund, kunskap och förutsättningar. Vi fick med oss en hel del praktiska konkreta exempel från utbildningen som jag har användning av i mitt arbete.

Berätta mer om hur du har användning av utbildningen i ditt vardagliga arbete?

Efter att jag genomfört utbildningen har jag tänkt på hur jag bemöter andra. Visst, jag har alltid bemött mina medarbetare bra och med respekt men nu har jag på något sätt rustats med nya synsätt.

Har din förståelse för elevernas förväntan på sin APL-period förändrats?

Ja, när jag ska förklara saker exempelvis när du sätter upp en maskin tänker jag nu lite annorlunda. För min del är allt logiskt och har alltid varit, jag förstår från start hur det fungerar men när det kommer en elev och säger ”det här förstår jag inte” har det tidigare varit krångligt. Nu förstår jag vikten av att vara tydlig mot eleverna som kommer på praktik och hur jag kan vara tydlig.

Har det blivit enklare eller kanske till och med roligare att ta emot praktikanter?

Ja, det här är jätteroligt. Det tillför något annorlunda till mitt vardagliga arbete, ett nytt ansvar. Att lära ut tycker jag är roligt, det är utmanande att ha någon att visa det jag kan för. Det är väldigt givande när man sen ser att eleverna utvecklas och förstår arbetet hos oss och blir mer självständiga.

Utveckla gärna hur du tänker?

Ett exempel är en elev som var här på praktik för ett tag sedan, han hade en gedigen grundkunskap inom området och med mina nya kunskaper från handledarutbildningen kunde jag coacha eleven och utmana med nya sätt och metoder. Jag märker att en stil fungerar för den typen av elev men jag har testat annorlunda stilar för andra elever som fungerar lika bra. Eleverna är alla olika och lär sig på olika sätt, då har det varit skönt för mig att kunna anpassa mina lärostilar. Det hade jag inte tänkt på om jag inte hade gått handledarutbildningen. Det har senare resulterat i att en av eleverna som varit här med mig visat sig så duktig att chefen erbjöd honom sommarjobb på stående fot. Mitt i intervjun flikar Mattias, platschefen in: Jag kan se på de anställda som genomfört handledarutbildningen att det blivit tydligt att vi brinner för att ta emot och utveckla våra praktikanter. Aldrig har jag hört något i stil med: nej, nu kommer det en praktikant utan det är tvärt om, ja, vad kul med praktikanter.

Skulle du rekommendera andra blivande handledare att genomföra utbildningen?

Ja, det skulle jag absolut göra. Många företag har mycket att göra men det måste alltid finnas tid till att lära ut. På Mercado har vi sett till att praktikanterna får göra saker på riktigt, känna sig trygga i det och bidra till vårt företag. Det blir på riktigt, samtidigt som det är ett lärotillfälle. Mattias igen: Jag ser gärna att alla våra anställda genomför utbildningen, även om man inte har ansvar för praktikanter har man nytta av att gå utbildningen. Det är kanon att genomföra det här som personlig utveckling.

Fakta

Namn: Tim Nilsson

Bor: Halmstad

Arbetar: På Mercado Produktion i Halmstad

Läste på gymnasiet: Industritekniska programmet på Kattegattgymnasiet

Aktuell med: Har genomfört Teknikcollege branschspecifika handledarutbildning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.