fbpx

Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

På den här sidan hittar du:
Information om region Värmland för studerande
Värmland

Välkommen till Teknik Värmland!

Dagens teknik- och tillverkningsföretag är rena och välordnade arbetsplatser med en stor variation av spännande och intressanta yrkesroller där det är lätt att utvecklas och trivas. Dessutom är teknik och tillverkningsindustrin i vårt län är vår näst största arbetsgivare, som under lång tid haft svårt att hitta folk att anställa. Framförallt folk med rätt kompetens. Därför har många av regionens företag valt att samverka med skolorna genom Teknikcollege – konceptet.

Det gör att du som läser vid våra Teknikcollegecertifierade utbildningar får en utbildning med stark förankring i verkligheten, där företagen medverkar i form av gästföreläsningar, studiebesök, projektarbeten, praktikplatser. Det är heller inte ovanligt att du erbjuds sommarjobb mellan studieåren. Därigenom vet företagen att ni som elever kan det ni ska när ni sedan söker jobb. Därför väljer man er före andra. Därför framtidssäkrar du dig själv när du läser en Teknikcollegeutbildning!

Om du undrar vart du kan läsa en Teknik College utbildning titta vidare under: Utbildningsanordnare.

i Fokus

Specialidrott är perfekt för unga med sikte på en elitkarriär

Specialidrott är perfekt för unga med sikte på en elitkarriär

Läs mer


21 april
i Fokus

Utbildning ska leda till jobb – inte arbetslöshet

Utbildning ska leda till jobb – inte arbetslöshet

Läs mer


4 december

Gymnasieutbildningar

I Värmland har vi kvalitetssäkrade utbildningar i Arvika, Eda, Karlstad, Kristinehamn, Hagfors, Sunne och Säffle. Kontakta oss om det är något du funderar över när det gäller ditt utbildningsval. Kontakt hittar du längre ner på siten.

UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: El och energiprogrammet
Inriktning: Automation, Elteknik
Vad blir du? Du lär dig arbeta med maskiner och utrustningar som har avancerade styrsystem. Många av dessa finns inom process- och verkstadsindustrin samt inom fastighetsskötsel. Utrustningarna styrs med hjälp av datorer, elektronik och pneumatik. Ett exempel är industrirobotar. Du får lära dig att installera, programmera, felsöka och utföra underhåll av dessa maskiner och utrustningar.
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik
Vad blir du? Här får lära dig att använda, hantera och förstå olika maskiner och deras funktioner för att kunna tillverka enklare plåtkonstruktioner Du kommer att lära dig olika svetsmetoder och vilka du ska använda när du arbetar med olika metaller. Efter gymnasiet kan du arbeta som svetsare
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design och produktutveckling, Teknikvetenskap
Vad blir du? Teknikprogrammet på Solbergagymnasiet har två nationella inriktningar, Teknikvetenskap och
produktionsteknik. Teknikprogrammet ingår i Teknikcollege. Det innebär att utbildningen har ett nära samarbete med teknikföretagen på orten för att få hög kvalitet. Utbildningen ger en bred teoretisk bas inom teknik och naturvetenskap. Programmet är studieförberedande och ger, beroende på inriktningsval, behörighet till universitets- och högskoleutbildningar eller ett fjärde år.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: El och energiprogrammet
Inriktning: Automation
Vad blir du? När du har klarat dina kurser kan du direkt söka anställning på en elfirma eller ett företag som sysslar med el. Första året på elfirman kallas för lärlingstid och enkelt förklarat så får du betalt medan företaget skickar runt dig på blandade arbetsuppgifter för att du ska få prova på och lära dig så mycket som möjligt. Efter lärlingsåret har du full behörighet som elektriker.
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik
Vad blir du? Arbetsmarknaden är mycket god inom industrin, och du som väljer TOP har stora möjligheter att få jobb direkt efter studenten. Inriktningen Produktion och maskinteknik ger dig en yrkesexamen efter avslutade gymnasiestudier. Du kan till exempel arbeta som maskinoperatör, svetsare eller reparatör.
Utbildning: Naturvetenskapsprogrammet
Inriktning: Naturvetenskap
Vad blir du? Vill du fortsätta att studera inom helt andra områden så passar utbildningen på Naturvetenskapsprogrammet lika bra även då. Efter avslutad gymnasieutbildning blir du behörig att söka till i stort sett alla högskoleutbildningar. Laborationer och exkursioner är en stor del av undervisningen. Du får undersöka olika fenomen, göra iakttagelser och dra slutsatser.
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Produktionsteknik
Vad blir du? Efter utbildningen kommer du att ha tillgång till många attraktiva universitetsutbildningar där arbetsgivarna står i kö för att anställa just dig. Som tekniker väntar en lysande arbetsmarknad.
Utbildning: Yrkesutbildningar för vuxna
Inriktning: El/Automation och Industriteknik
Vad blir du? För att möta teknikbranschens krav på fördjupade kunskaper, både teoretiskt men även praktiskt genom arbetsplatsförlagt lärande, så erbjuder vi en utbildning till automationstekniker. Med denna tvååriga yrkesutbildning ges du möjlighet att studera en yrkesutbildning som branschen efterfrågar.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Ett fjärde år Gymnasieingenjör
Inriktning: Design och Produktutveckling, Informationsteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggande
Vad blir du? Gymnasieingenjörsutbildningen är för dig som vill få djupare kunskaper inom teknikområdet. Utbildningen sker i nära samarbete med det regionala näringslivet och i undervisningen ingår arbetsformer och metoder hämtade från yrkeslivet. Problemlösning och teknikutveckling i projektform är en viktig del av pedagogiken. Du fördjupar dina tekniska yrkeskunskaper och utvecklar färdigheter inom projektledning, projektstyrning och teknisk dokumentation.
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggnad och miljö, Teknikvetenskap
Vad blir du? Du får kunskap om hela teknikutvecklingsprocessen; från idé till design, konstruktion, produktion, distribution, försäljning, service, återvinning och analys. Programmet ger dig utökad behörighet att studera teknik och naturvetenskap på universitet och på yrkeshögskola.Efter tre år på programmet kan du läsa ett fjärde år. Då får du gymnasieingenjörsexamen, vilket ökar dina möjligheter att komma ut i arbetslivet direkt efter gymnasietiden.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik
Vad blir du? Industritekniska programmet vänder sig till dig som vill arbeta med t.ex. produktframställning, driftsäkerhet, underhåll och svetsning inom teknisk industri. Du får lära dig om planering, design, tillverkning och drift. Du får lära dig att hantera avancerade tekniska system. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Informations- och medieteknik, Teknikvetenskap
Vad blir du? Det kommer att finns stora behov av att anställa tekniskt utbildade i framtiden, inte bara i Sverige utan även utomlands. Det utbildas alldeles få tekniker och många fler behöver gå tekniska utbildningar framöver för att företagen ska kunna hitta all den utbildade arbetskraft de behöver. Utsikterna för att få jobb inom yrket stärks genom att fler lämnar yrkena och går i pension. Det finns möjligheter till arbete direkt efter gymnasieskolan men tillgången på jobb kan variera beroende på företagens aktuella anställningsbehov.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik (Grafisk produktion)
Vad blir du? Originalare: denna yrkesutgång lär du dig om grafisk formgivning och produktion av trycksaker som affischer, broschyrer och förpackningar – från idé till färdig produkt. Originalare passar dig som är kreativ, har känsla för färg och form och är intresserad av teknik.
Tryckare: Om du har ett stort teknikintresse, god samarbets- och problemlösningsförmåga är tryckare ett yrke för dig. Det finns stora möjligheter till spännande jobb direkt efter utbildningen. Den grafiska branschen i Sverige efterfrågar tryckare från SG/Broby.Du lär dig ställa in och trycka fina tryck i vår moderna tryckpress. Du lär dig att förbättra tryckresultat genom justering av färgmängd, material och andra tekniska faktorer
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Teknikvetenskap
Vad blir du? Här får du en god grund och förkunskap inom spelutveckling och programmering, vilket kommer underlätta för dig om du ska läsa vidare på högskola eller yrkeshögskola. Spelutveckling är en ständigt växande bransch och framtidsutsikterna ser väldigt goda ut, både för dig som vill jobba med spel eller annan form av programmering.

Eftergymnasiala utbildningar

I Värmland har vi kvalitetssäkrade utbildningar för vuxna.

UTBILDNING
INRIKTNING
ANORDNARE
VAD BLIR DU?
Utbildning: Yrkeshögskola
Inriktning: Processtekniker, Industrirörtekniker, Anläggningskonstruktör inriktning rör/mekanik
Vad blir du? Det är viktigt att det finns välutbildad arbetskraft inom industriell design och maskinkonstruktion. Därför medverkar det värmländska näringslivet med både kompetens och avancerad utrustning för att säkerställa kvaliteten på utbildningen, både i skolan och under de veckor du kommer att tillbringa som LIA – lärande i arbete ute på företagen.
UTBILDNING
INRIKTNING
ANORDNARE
VAD BLIR DU?
Utbildning: Yrkeshögskola
Inriktning: Förpackningsdesigner, Grafisk formgivare/tekniker, Prepress- och trycktekniker förpackningsproduktion
Vad blir du? Förpackningsdesigner, Grafisk formgivare/tekniker, Prepress- och trycktekniker förpackningsproduktion

Nyheter från Värmland

Kalender

Kommande aktiviteter

Kontakta oss

Louise Torevik

Processledare
E-post: louise.torevik@iucstalverkstad.se
Telefon: 072 203 11 12

Mattias Säfström

Regional styrgruppsordförande
E-post: mattias.safstrom@iucstalverkstad.se
Telefon: 072 227 44 82

Case

Tc + UF = Sant

Tc + UF = Sant

Läs mer


22 februari
Case

”Det är viktigt att kunna karriärväxla”

”Det är viktigt att kunna karriärväxla”

Läs mer


21 februari
Case

Anton har redan fått jobb

Anton har redan fått jobb

Läs mer


14 februari

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.