fbpx

Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

På den här sidan hittar du:
Information om region Södra Vätterbygden för utbildningsanordnare
Södra Vätterbygden

Välkommen till Södra Vätterbygden!

Teknikcollege Södra Vätterbygden är ett samarbete mellan kommunerna Jönköping, Vaggeryd, Habo och Mullsjö. Teknikcollege kvalitetssäkrar och certifierar utbildningar inom el, industri och teknik på gymnasiet och vuxenutbildningen– alltid i nära samarbete med det lokala näringslivet. Teknikcollege är alltså en kvalitetsstämpel som vissa utbildningar får, den ger den studerande både en bred teoretisk och en praktisk grund. Utbildningarna strävar efter att ha regelbundna kontakter med arbetslivet. Exempelvis genom att erbjuda föreläsningar från företag i aktuella branscher, ha utbildade APL-handledare och skarpa företagsprojekt eller göra studiebesök. Företagen i vår region har på så sätt en nyckelroll i utbildningen. Genom att utbildningsanordnarna har ett gott samarbete och nära relationer med regionens företag och organisationer, får elever och studenter den senaste kunskapen inom teknik och industribranschen i olika kurser.

Förutom företag i regionen ingår Teknikföretagen, IF Metall och Jönköpings Tekniska Högskola, Yrkeshögskolan Jönköping och RISE i samarbetet. Utbildningsanordnare är Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och Fenix Kultur- och Kunskapscentrum i Vaggeryd. Veldi Kompetens är utbildningsanordnare på uppdrag av vuxenutbildningen i Jönköpings kommun.
Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för kompetensförsörjning inom industrin och arbetar nationellt, regionalt och lokalt. Genom att få företag, kommuner och utbildnings-anordnare att samarbeta skapar vi en matchning mellan utbildning och arbetsliv. Vi har ett gemensamt mål – industrins tillväxt genom kompetent arbetskraft tack vare kvalitetssäkrade utbildningar.

Scrolla gärna ned här på sidan för att ta del av nyhetsartiklar som visar exempel på olika arbetssätt för en ökad attraktion för våra olika utbildningar och branschen i stort och vårt kalendarium för kommande veckor.

i Fokus

Processledare och SYV i praosamarbete

Processledare och SYV i praosamarbete

Läs mer


9 juni
i Fokus

Save the date rikskonferensen 2021

Save the date rikskonferensen 2021

Läs mer


11 maj

Hybrit, grönt stål mm aktuella samtalsämnen att lyfta i undervisningen

Några tips för dig som vill lära dig mer om fossilfritt stål , Hybrit och andra miljardsatsningar som är aktuella samtalsämnen.

https://www.svtplay.se/video/29611308/aktuellt/aktuellt-29-mars-21-00-1?modalId=jNwZQY6 Se gärna inslag i Aktuellt 29 mars 2021

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/60-sekunder-detta-ar-hybrit

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gront-stal-ger-10-000-nya-jobb-nu-kravs-att-folk-flyttar-till-norrland

https://www.nyteknik.se/samhalle/har-ska-miljardanlaggningen-for-fossilfritt-stal-byggas-7012022

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/beskedet-gallivare-vann-dragkampen-om-hybrit

https://www.dn.se/ekonomi/hybrit-lagger-demonstrationsanlaggning-i-gallivare/

https://www.jernkontoret.se/sv/vision-2050/koldioxidfri-stalproduktion/


Utbildningsanordnare i din region

I vår region Södra Vätterbygden erbjuder tre gymnasieskolor Teknikcollege-certifierade utbildningar. De är Bäckadalsgymnasiet och Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping samt Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd. Veldi Kompetens är utbildningsanordnare på uppdrag av Vuxenutbildningen i Jönköping. Industritekniska programmets båda inriktningar är certifierade inom Teknikcollege.

Kontakta oss

Malin Blomqvist

Processledare
E-post: malin.blomqvist2@jonkoping.se
Telefon: 036-10 29 72

Björn Landén

Regional styrgruppsordförande
E-post: bjorn.landen@husqvarnagroup.com
Telefon: 070-394 63 92

Nyheter från Södra Vätterbygden

Kalender

Planera in kommande aktiviteter redan nu, Välkommen att anmäla dig längre fram.

16 16
jun | 2021

För dig i Södra Vätterbygdens fyra kommuner som ska handleda elever på APL under läsåret. Detta är ett preliminärt datum för nästa tillfälle med Teknikcollege Handledarutbildning.  Heldagsutbildning, ca 7 h.

Hör gärna av dig med intresseanmälan till Malin genom e-post till

malin.blomqvist2@jonkoping.se 

så snart som möjligt så planerar vi vidare utifrån rådande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. 

  • Handledarutbildning för dem som ska ta emot en APL-elev erbjuds alla samverkansföretag. Vi planerar att genomföra Teknikcollege handledarutbildning (heldagsutbildning, 7 h) för de som ska ta emot APL-elever i Vaggeryds kommun i slutet av september. Fler är givetvis välkomna, allt beror på antalet intresserade. Rolf (utbildningsledare, Fenix) och jag önskar därför stämma av intresse och möjlighet att genomföra detta. Vi kan gärna genomföra detta under en dag i Mullsjö-Habo-Jönköping utifrån behov och intresse. Återkom om ni har medarbetare som behöver ”påfyllnad”.
22 22
jun | 2021

Aktiviteten riktar sig till SYV i Jönköpings län, både från grundskolor och gymnasieskolor samt vuxenutbildning.

Anmälan till Malin.blomqvist2@jonkoping.se

 

27 27
aug | 2021

I planeringsskedet inför Solbilsracet 2021 är 7 skolor anmälda skolor, flera klasser per skola. Bäckadal har fem EE-klasser anmälda och ED har fyra TE-klasser anmälda. Tidigare deltog 16 ekipage. JU Solar Team kommer att göra en ny film där vi önskat mer teknik och elektronik samt  att man lyfter fram förmågor som efterfrågas.  Filmen släpps 15 maj 2021. Sedan följer JU Solar Team upp filmen och tävlingen man står inför med ett live-event för medverkande elever med frågestund fredagen 27 augusti 2021.

Samverkande företag

Vi engagerar oss i Teknikcollege-utbildningarna för att ge både personal och studerande en meningsfull och verklighetsförankrad utbildning där vi kan ha ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte. Teknikutvecklingen går snabbt framåt. Samverkan inom Teknikcollege underlättar anpassningen till denna. Vi har möjlighet att inom ramen för Teknikcollege korsbefrukta erfarenheter och kunskaper mellan olika skolor, program och kurser i de industrirelevanta utbildningarna i olika skolformer. Tillsammans säkrar vi också att studenterna får kontakt med arbetslivet och olika personer som representerar olika yrken inom branschen. Tillsammans med lärarna och skolledningarna höjer vi ribban för nivån på undervisningen, erbjuder en utbildning i framkant och ser till att den matchar företagens framtida kompetensbehov genom samverkan i Teknikcollege styrgrupper,

Case

Ny CNC-lösning som talar elevens språk

Ny CNC-lösning som talar elevens språk

Läs mer


6 maj
Case

Tc + UF = Sant

Tc + UF = Sant

Läs mer


22 februari
Case

”Det är viktigt att kunna karriärväxla”

”Det är viktigt att kunna karriärväxla”

Läs mer


21 februari

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.