fbpx

Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

På den här sidan hittar du:
Information om region Södra Vätterbygden för företag
Södra Vätterbygden

Välkommen till Södra Vätterbygden!

I regionen finns det 600 teknik- och industriföretag som ger jobb åt 15 000 personer och 75 procent av dessa jobb är i en internationell miljö. Genom satsningen Teknikcollege vill vi främja kompetensförsörjningen i regionen för att få en internationell konkurrenskraft.

Teknikcollege Södra Vätterbygden är ett samarbete mellan kommunerna Jönköping, Vaggeryd, Habo och Mullsjö.
Teknikcollege kvalitetssäkrar och certifierar utbildningar inom el, industri och teknik på gymnasiet och vuxenutbildningen– alltid i nära samarbete med näringslivet.
Genom att ha ett gott samarbete och nära relationer med regionens företag och organisationer, får lärare, elever och studenter den senaste kunskapen inom teknik och industribranschen.

Förutom företag i regionen ingår Teknikföretagen, IF Metall och Jönköpings Tekniska Högskola, Yrkeshögskolan Jönköping och RISE i samarbetet. Utbildningsanordnare är Bäckadalsgymnasiet och Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping och Fenix Kultur- och Kunskapscentrum i Vaggeryd. Veldi Kompetens är utbildningsanordnare på uppdrag av Vuxenutbildningen i Jönköpings kommun.

Scrolla gärna ned här på sidan för att ta del av nyhetsartiklar som visar exempel på olika arbetssätt för en ökad attraktion för våra olika utbildningar och branschen i stort. Det finns även en kalender för regionala aktiviteter och dokument med bl a tidigare skickade nyhetsbrev för dig som vill veta mer.

För att ge alla studerande regelbunden kontakt med arbetslivet behöver vi fler samverkansföretag i takt med att vi växer och blir fler studenter på utbildningarna. Det går att engagera sig i Teknikcollege på olika nivåer och i olika grad. Ni kan göra en fantastisk skillnad genom att engagera er lokalt utifrån era förutsättningar. Lika roligt som viktigt! Välkommen att vara med!

i Fokus

Processledare och SYV i praosamarbete

Processledare och SYV i praosamarbete

Läs mer


9 juni
i Fokus

Save the date rikskonferensen 2021

Save the date rikskonferensen 2021

Läs mer


11 maj
Vi vill gärna bli fler industrirelevanta företag som samlas för att öka attraktionen för vår bransch och våra utbildningar.

Vill ert företag också vara med i Teknikcollege nätverk kring samverkan och säkra er framtida rekrytering av kompetens redan idag?

Vår Teknikcollege-region Södra Vätterbygden söker nu fler samverkansföretag för att våra ca 670 studerande på våra tre kommunala gymnasieskolors teknikindustriutbildningar samt vuxenutbildningen ska få regelbunden kontakt med arbetslivet. Ni samarbetar kanske redan nu med gymnasieskolornas yrkesprogram som El- och energiprogrammet inriktning automation och Industritekniska programmet eller Teknikprogrammet? Dessa är våra Teknikcollege-certifierade utbildningar på ungdomsgymnasiet. Industritekniska programmet på vuxenutbildningen i Jönköpings kommun är också certifierad inom Teknikcollege. Det går att engagera sig i Teknikcollege på olika nivåer och i olika grad. Vi vill samla alla företag inom ramen för Teknikcollege för ökad kvalitet i samverkan och effektivare samarbete kring kompetensförsörjningsfrågor.

Vill ert företag också vara med i Teknikcollege nätverk kring samverkan och säkra er framtida rekrytering av kompetens redan idag? Kontakta processledare Malin Blomqvist 036/102972 eller regional ordförande Björn Landén, Husqvarna Group - gärna redan idag. Välkommen!


Kontakta oss

Malin Blomqvist

Processledare
E-post: malin.blomqvist2@jonkoping.se
Telefon: 036-10 29 72

Björn Landén

Regional styrgruppsordförande
E-post: bjorn.landen@husqvarnagroup.com
Telefon: 070-394 63 92

Samverkande företag

Vi som ingår i Teknikcollege samverkansplattform gör det för vår regions framtids skull. Vi vill alla säkra kompetensförsörjningen inom teknik- och industriföretag. Ett sätt är att utveckla samarbete med lärare och studerande på Teknikcollege-certifierade utbildningar. Vill ert företag också vara med i Teknikcollege nätverk kring samverkan och säkra er framtida rekrytering av kompetens redan idag? Kontakta processledare eller ordförande och samtala kring på vilket /vilka sätt ni vill vara med och bidra och ta ansvar för att öka attraktiviteten för vår bransch och vara med och synliggöra arbetslivet i utbildningarna. Ni kan göra en fantastisk skillnad genom att engagera er lokalt utifrån era förutsättningar. Vi som syns här är engagerade i styrgrupperna:

Nyheter från Södra Vätterbygden

Kalender

Planera in kommande aktiviteter redan nu, Välkommen att anmäla dig längre fram.

27 27
aug | 2021

I planeringsskedet inför Solbilsracet 2021 är 7 skolor anmälda skolor, flera klasser per skola. Bäckadal har fem EE-klasser anmälda och ED har fyra TE-klasser anmälda. Tidigare deltog 16 ekipage. JU Solar Team kommer att göra en ny film där vi önskat mer teknik och elektronik samt  att man lyfter fram förmågor som efterfrågas.  Filmen släpps 15 maj 2021. Sedan följer JU Solar Team upp filmen och tävlingen man står inför med ett live-event för medverkande elever med frågestund fredagen 27 augusti 2021.

27 27
aug | 2021

Ett Sverige som leder den internationella hållbarhetsomställningen. En industri i teknisk framkant – efterfrågade över hela världen. Ett land som exporterar lösningar på globala problem och betraktas som en innovationsstormakt.

Under den ambitionen kallar Industrirådet till Industridagen 2021. Vilka reformer tar Sverige först till framtiden? Och vilka krav ställer det på samhällets olika aktörer – på politiskt ledarskap, industriellt ledarskap, akademi och lärande?

Industridagen 2021 startar den 22 mars och landar – via tre digitala nedslag – den 27 september för en heldagsfinal. Vi gör det från en plats där man är en innovationsstormakt på spåret – Västerbotten!* Under hela resan blir det utmanande samtal, diskussioner och vägval. När vi ses i september landar vi det arbete som skett på vägen. Läs mer nedan! Och anmäl dig nu.

knapp-anmalan-2-vuwz.png

Vi ser fram emot att ha dig med på resan!
* Vi tror på innovation och utveckling och hoppas att vi ska kunna ses den 27 september, om det inte är möjligt ställer vi om till digital version.

30 30
aug | 2021

Digital nätverksträff kl 15.30 fortsättning från vårens serie av digitala träffar.

31 31
aug | 2021

Vi startar upp terminens samverkan tillsammans. Vad har vi fokus på framåt utifrån Teknikcollege Södra Vätterbygdens prioriterade arbetsområden?

1 1
sep | 2021

En digital  förmiddag.

Tänk om vi kunde säkra industrins framtida kompetensbehov!

Region Jönköpings län bjuder tillsammans med våra tre Teknikcollege-regioner i Jönköpings län in företag inom teknik och tillverkningsindustrin, samt representanter för näringslivet, branscher, politiker och tjänstemän till en kompetensdag 1 september.

Fokus under dagen är matchningen: Hur ser företagens behov ut? Hur ser utbildningsutbudet ut? Och vad kan vi tillsammans göra för att öka samverkan mellan skolan och arbetsliv?

Nu har ni möjlighet att påverka! Varmt välkomna att delta och bidra med era erfarenheter och synpunkter så snart ni har möjlighet. Nu finns också själva inbjudan  till 1 september på Region Jönköpings webb: Inbjudan till workshop om industrins kompetensbehov-Utveckling i Jönköpings län (rjl.se)

21 21
sep | 2021

För dem som kommer ta emot elever från yrkesprogrammen på APL, arbetsplatsförlagt lärande.

Case

Ny CNC-lösning som talar elevens språk

Ny CNC-lösning som talar elevens språk

Läs mer


6 maj
Case

Industrirådet är överens om hur kompetensförsörjningen kan stärkas!

Industrirådet är överens om hur kompetensförsörjningen kan stärkas!

Läs mer


22 februari

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.