fbpx

Du är här:

På den här sidan hittar du:
Information om region Södra Vätterbygden för företag
Södra Vätterbygden

Välkommen till Södra Vätterbygden!

I regionen finns det 600 teknik- och industriföretag som ger jobb åt 15 000 personer och 75 procent av dessa jobb är i en internationell miljö. Genom satsningen Teknikcollege vill vi främja kompetensförsörjningen i regionen för att få en internationell konkurrenskraft.

Teknikcollege Södra Vätterbygden är ett samarbete mellan kommunerna Jönköping, Vaggeryd, Habo och Mullsjö.

I regionen finns det 600 teknik- och industriföretag som ger jobb åt 15 000 personer och 75 procent av dessa jobb är i en internationell miljö. Genom satsningen Teknikcollege vill vi främja kompetensförsörjningen i regionen för att få en internationell konkurrenskraft. Företagen i vår region har en nyckelroll i utbildningen. Genom att ha ett gott samarbete och nära relationer med regionens företag och organisationer, får elever och studenter den senaste kunskapen inom teknik och industribranschen.

Förutom företag i regionen ingår Teknikföretagen, IF Metall och Jönköpings Tekniska Högskola i samarbetet. Utbildningsanordnare är Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och Fenix Kultur- och Kunskapscentrum i Vaggeryd. Veldi Kompetens är utbildningsanordnare på uppdrag av Vuxenutbildningen i Jönköpings kommun.

i Fokus

Rikskonferensen går av stapeln den 16 mars 2021

Rikskonferensen går av stapeln den 16 mars 2021

Läs mer


23 september
i Fokus

Livesändning av The Factory – slutkonferens för Status, kvalitet och matchning

Livesändning av The Factory – slutkonferens för Status, kvalitet och matchning

Läs mer


22 september
Vi vill gärna bli fler industrirelevanta företag som samlas för att öka attraktionen för vår bransch och våra utbildningar.

Vill ert företag också vara med i Teknikcollege nätverk kring samverkan och säkra er framtida rekrytering av kompetens redan idag?

Vår Teknikcollege-region Södra Vätterbygden söker nu fler samverkansföretag för att våra ca 550 studerande på våra tre kommunala gymnasieskolors teknikindustriutbildningar samt vuxenutbildningen ska få regelbunden kontakt med arbetslivet. Ni samarbetar kanske redan nu med gymnasieskolornas yrkesprogram som El- och energiprogrammet inriktning automation och Industritekniska programmet eller Teknikprogrammet? Dessa är våra Teknikcollege-certifierade utbildningar på ungdomsgymnasiet. Industritekniska programmet på vuxenutbildningen i Jönköpings kommun är också certifierad inom Teknikcollege. Det går att engagera sig i Teknikcollege på olika nivåer och i olika grad. Ni kan göra en fantastisk skillnad genom att engagera er lokalt utifrån era förutsättningar. Lika roligt som viktigt!

Vill ert företag också vara med i Teknikcollege nätverk kring samverkan och säkra er framtida rekrytering av kompetens redan idag? Kontakta processledare Malin Blomqvist 036/102972 eller regional ordförande Björn Landén, Husqvarna Group - gärna redan idag. Välkommen!


Kontakta oss

Malin Blomqvist

Processledare
E-post: malin.blomqvist2@jonkoping.se
Telefon: 036-10 29 72

Björn Landén

Regional styrgruppsordförande
E-post: bjorn.landen@husqvarnagroup.com
Telefon: 070-394 63 92

Samverkande företag

Vi som ingår i Teknikcollege samverkansplattform gör det för vår regions framtids skull. Vi vill alla säkra kompetensförsörjningen inom teknik- och industriföretag. Ett sätt är att utveckla samarbete med lärare och studerande på Teknikcollege-certifierade utbildningar. Vill ert företag också vara med i Teknikcollege nätverk kring samverkan och säkra er framtida rekrytering av kompetens redan idag? Kontakta processledare eller ordförande och samtala kring på vilket /vilka sätt ni vill vara med och bidra och ta ansvar för att öka attraktiviteten för vår bransch och vara med och synliggöra arbetslivet i utbildningarna. Ni kan göra en fantastisk skillnad genom att engagera er lokalt utifrån era förutsättningar. Vi som syns här är engagerade i styrgrupperna:

Nyheter från Södra Vätterbygden

Kalender

Planera in kommande aktiviteter redan nu, Välkommen att anmäla dig längre fram.

1 1
okt | 2020

Jönköpings län´s tre Teknikcollege fortsätter vår positiva samverkan med att bjuda in våra certifierade utbildningar och representanter från grundskolorna i länet till en gemensam kompetensutvecklingseftermiddag på temat Ungdomars utbildningsval.

1 oktober 2020 En digital eftermiddagskonferens med temat Ungdomars utbildningsval.

Se mer information i bifogad anmälan där anmälningslänk finns. Anmäl dig gärna så snart som möjligt, begränsat antal platser. Hoppas att just du kan vara med, varmt välkommen med din anmälan.

Jönköpings län´s tre Teknikcollege fortsätter vår positiva samverkan med att bjuda in våra certifierade utbildningar och representanter från grundskolorna i länet  till en gemensam digital kompetensutvecklingsdag på temat Ungdomars utbildningsval. Eftermiddagens workshop berör frågan om vi kan bli mer digitala eller hitta nya lösningar istället för Öppet Hus eller mässor?

I vår region Södra Vätterbygden är det Bäckadalsgymnasiet, Erik Dahlbergsgymnasiet samt Fenix Kunskapscentrum som är  certifierade inom Teknikcollege med utbildningarna Industritekniska programmet, Teknikprogrammet och El- och energiprogrammet, inriktning automation.

inbjudan_1 oktober 2020_ ungdomars utbildningsval

8 8
okt | 2020

 

Varmt välkommen till The Factory, en dag fylld med digitala seminarier och samtal (se nedan) om hur du kan stärka ditt och din regions arbete med den tekniska kompetensen. Delta i den mån du har möjlighet. Teknikcollege kommer att presentera verktyg och processer som ni kommer ha stor nytta av framåt. Vi kommer att prata om yrkesprogrammens attraktivitet, kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet, hur siffror och statistik stärker din argumentation samt presentera vår apl-app. Välkommen alla ni som arbetar med tillväxt, kompetens, teknisk utbildning och samordning. Vi välkomnar även alla förtroendevalda som är intresserade av de här frågorna.

The Factory livesänds kl 08.30, den 8 oktober. Vill du att vi skickar länk till livesändningen till dig? Anmäl dig då nedan! Vi skickar länken till din mejlinkorg kl 08.00 under konferensdagen.

Anmälan via denna länk:

https://ui.ungpd.com/Surveys/91cfdceb-552e-436e-be77-b472abcab9d6
Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning. Vi har under de tre senaste åren drivit utvecklingsprojektet Status, kvalitet och matchning. I projektet har vi tagit fram flera utbildningar, verktyg och processer. Idag berättar vi om dem, vi visar exempel på skarp användning och meddelar hur du får ta del av allt.

Seminarier

 

Moderator

08.30-09.15
Peter Örn, författare, moderator, ordförande regeringens kommitté Demokratin 100 år, ordförande Blekinge Tekniska Högskola

09.30-13.45
Mia Bernhardsen, Arbetsmarknadsexpert, Svenskt Näringsliv

8 OKT
08.30-13.45
LIVESÄNDNING >
9 9
okt | 2020

Ambassadörsutbildning för vår region Södra Vätterbygden åk 1 och åk 2 elever på TC-certifierade utbildningar, gärna från olika inriktningar. Utbildningen passar att göra tillsammans med svensk-lärare. Vid frågor och anmälan, kontakta Malin.

oktober 2020_Elevambassadörsutbildning Inbjudan åk 1 och 2 olika inriktningar 1 april 2020

Nu erbjuder vi på nytt den nationella elevambassadörsutbildningen anpassad efter rådande omständigheter. Respektive skola kan boka in Malin på en utbildningsdag för vissa intresserade elever i åk 1 och 2 i oktober-november.

 

 

14 14
okt | 2020

För dig i Södra Vätterbygdens fyra kommuner som ska handleda elever på APL under läsåret. Detta är ett preliminärt datum för nästa tillfälle med Teknikcollege Handledarutbildning.  Heldagsutbildning, ca 7 h. Vi kommer att träffas  i Vaggeryds kommun, utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer i september.-oktober Mer information kommer.

Hör gärna av dig med intresseanmälan till Malin genom e-post till malin.blomqvist2@jonkoping.se

  • Handledarutbildning för dem som ska ta emot en APL-elev erbjuds alla samverkansföretag. Vi planerar att genomföra Teknikcollege handledarutbildning (heldagsutbildning, 7 h) för de som ska ta emot APL-elever i Vaggeryds kommun i slutet av september. Fler är givetvis välkomna, allt beror på antalet intresserade. Rolf (utbildningsledare, Fenix) och jag önskar därför stämma av intresse och möjlighet att genomföra detta. Vi kan gärna genomföra detta under en dag i Mullsjö-Habo-Jönköping utifrån behov och intresse. Återkom om ni har medarbetare som behöver ”påfyllnad”.

 

september 2020 inbjudan handledarutbildning Teknikcollege Södra Vätterbygden 2020

28 28
okt | 2020

Denna nätverksträff 18 mars flyttas fram till mitten av oktober alt senare beroende av när ny information kommer p g a rådande situation kring smittspridning av Corona viruset. Vi återkommer med ny inbjudan.

 

Välkommen till en nätverksträff för Teknikcollege Södra Vätterbygden. Vi hoppas att ert företag har möjlighet att komma!

18 mars kl 15.30-16.30

Vi träffas på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd, ett ackrediterat testcenter, i hus 2 (den vita byggnaden till vänster).

Rolf Claesson berättar om hur Teknikcollege arbetar med validering, nationellt och lokalt.  

Malin Blomqvist berättar om nuläget i Teknikcollege Södra Vätterbygden.

Vi bjuder på macka och kaffe/te och umgås i enkla former.

Anmäl dig /er till malin.blomqvist2@jonkoping.se senast 16 mars kl 16. Meddela även ev behov av särskild kost.

 

Tretton utbildningsanordnare runt om i landet är nu godkända som testcenter för Industriteknik BAS. En av dem är Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd, som validerar inom svets. Validering av industrikompetens är viktigt för alla som inte har papper på sin arbetslivserfarenhet. Det ökar rörligheten på arbetsmarknaden och är också ett bra verktyg för företag att kolla av sitt eget behov av kompetensutveckling. Det är också ett sätt att kolla att elever på teknik- och industriutbildningar har rätt kompetens med sig ut på arbetsmarknaden. Vi berättar mer på en nätverksträff på Fenix den 18 mars. Save the date!

 

Case

Ny CNC-lösning som talar elevens språk

Ny CNC-lösning som talar elevens språk

Läs mer


6 maj
Case

Industrirådet är överens om hur kompetensförsörjningen kan stärkas!

Industrirådet är överens om hur kompetensförsörjningen kan stärkas!

Läs mer


22 februari

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i den e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege och #SKM.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.