fbpx

Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

På den här sidan hittar du:
Information om region Örebro län för studerande
Örebro län

Välkommen till Örebro län!

Vi är ett samarbete med Region Örebro län och samtliga kommuner i länet, Örebro, Kumla, Hallsberg, Askersund, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors, Karlskoga, Degerfors, Lekeberg, Laxå samt Nora.

Vi är också Sveriges första certifierade Teknikcollegeregion och certifierades för första gången 2006. I dagsläget är fem utbildningsanordnare certifierade i samverkan med ungefär 70 företag. Teknikcollege Örebro län har en nära samverkan genom hela utbildningstrappan, från att öka teknikintresset för barn och ungdomar till gymnasiet, yrkesvux, YH och Örebro universitet. Teknikcollege Örebro län är en av få regioner som har en ungdomsinformatör anställd.

i Fokus

Specialidrott är perfekt för unga med sikte på en elitkarriär

Specialidrott är perfekt för unga med sikte på en elitkarriär

Läs mer


21 april
i Fokus

Utbildning ska leda till jobb – inte arbetslöshet

Utbildning ska leda till jobb – inte arbetslöshet

Läs mer


4 december

Gymnasieutbildningar

I Örebro Län har vi kvalitetssäkrade utbildningar i Örebro, Hallsberg, Hällefors, Karlskoga, Degerfors och Lindesberg. Kontakta oss om det är något du funderar över när det gäller ditt utbildningsval. Kontakt hittar du längre ner på siten.

UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik
Vad blir du? Urvalet av yrkeskurser sker i samråd med företagen i regionen. Regionen har många tekniskt duktiga företag som skolan har ett nära samarbete med genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du har APL under årskurs 2 och 3. APL är ett bra sätt att få erfarenhet från det verkliga arbetslivet och ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter med tänkbara framtida arbetsgivare. Den tekniska utvecklingen inom industrin går snabbt och du måste ständigt vara beredd på att lära dig nya saker.
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Teknikvetenskap
Vad blir du? När du lämnar Alléskolan har du fått en bra teknisk utbildning. Du har fått studieteknik och verktyg för att lyckas med dina framtida studier. Jobbmöjligheter - lokalt, nationellt och internationellt - finns och väntar på dig. Branschföreningen Teknikföretagen och Teknikdelegationen med flera liksom våra samverkansföretag inom Teknikcollege Alléskolan – Arho, Elisolation, Esab, Lundin Minging, Mekverken Tool, Munksjö Aspa Bruk, Skyllberg Industri, Volvo CE - ser en stor framtida brist på tekniskt välutbildad personal. De ser redan en brist på t.ex. högskole- och civilingenjörer.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Driftsäkerhet och underhåll, Processteknik, Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik
Vad blir du? På Industritekniska programmet får du grundläggande kunskaper för arbete inom såväl industriell produktion som andra områden av arbetslivet där kompetens för tillverkning, underhåll och service efterfrågas.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik
Vad blir du? Industritekniska programmet gör dig redo för arbetslivet direkt efter gymnasiet och ger en god grund till fortsatta studier. För att få grundläggande behörighet för högskolestudier måste du välja ett särskilt kurspaket som individuellt val. Efter några år i yrket och kompletterande studier kan du till exempel arbeta som maskiningenjör, produktionstekniker, produktionsplanerare, teknisk säljare, konstruktör och produktionschef.
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik
Vad blir du? Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program. Det ger en bra grund för fortsatta studier inom det tekniska området, men är tillräckligt brett för att även ge behörighet för andra områden.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Informations- och medieteknik, Teknikvetenskap
Vad blir du? På teknikprogrammet utbildas du för att påverka morgondagens teknik och innovationer, du utvecklar din förmåga till problemlösning och får lära dig de tekniska och digitala verktyg som används i arbetslivet. Det en fördel att ha ett intresse för matematik. Matematik gör det möjligt att förstå, uttrycka och analysera sammanhang inom teknikområdet.
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik
Vad blir du? Industritekniska programmet är en yrkesutbildning för Dig som vill arbeta inom modern industriteknisk produktion. Det är ett yrkesprogram som ger dig stora chanser att få ett arbete direkt efter utbildningen.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Produktionsteknik, Samhällsbyggande och miljö, Teknikvetenskap
Vad blir du? Efter Teknikprogrammet på Tullängsgymnasiet har du alla förutsättningar att nå det du drömmer om, alldeles oavsett om det är ett intressant yrkesarbete med en gång, fortsatta studier för kvalificerade jobb eller livet som företagsledare. Teknikprogrammet ger dig en mycket bred behörighet och möjlighet till maximala meritpoäng inför högskolestudier.

Eftergymnasiala utbildningar

I Örebro län har vi kvalitetssäkrade utbildningar för vuxna.

UTBILDNING
INRIKTNING
ANORDNARE
VAD BLIR DU?
Utbildning: Karlskoga kommun/Vuxnas lärande
Inriktning: Industriell automationstekniker
Vad blir du? Utbildningen till automationstekniker är framtagen tillsammans med industrin utifrån de kvalifikationer som näringslivet efterfrågar. Du får en aktuell och kvalificerad kompetens med god bredd för att kunna arbeta inom den moderna process- och tillverkningsindustrin som automationstekniker.
Utbildning: Yrkeshögskolan
Inriktning: Produktionstekniker
Vad blir du? Målet är att den studerande ska få en aktuell och kvalificerad kompetens med god bredd för att kunna arbeta inom den avancerade tillverkningsindustrin
UTBILDNING
INRIKTNING
ANORDNARE
VAD BLIR DU?
Utbildning: Yrkeshögskola
Inriktning: Automation och robotingenjör
Vad blir du? Utbildningen bygger på problembaserat lärande där du som studerande lär dig att förstå problem och hitta lösningar på egen hand eller i grupp. Undervisningen kan bland annat bestå av teoretiska genomgångar, föreläsningar, grupparbeten och självstudier. Detta kompletteras med praktiskt lärande ute på arbetsplats, så kallat LIA där du får pröva dina teoretiska kunskaper i praktiken.
UTBILDNING
INRIKTNING
ANORDNARE
VAD BLIR DU?
Utbildning: Vuxenutbildning
Inriktning: CNC - Skärande bearbetning
Vad blir du? Utbildningen förbereder för arbete inom skärande bearbetning. Utbildningen vänder sig även till yrkesverksamma som vill öka sitt yrkeskunnande.
Utbildning: Vuxenutbildning
Inriktning: IW svets och plåtteknik
Vad blir du? Utbildningen kommer att ge dig kunskaper i de vanligaste svetsmetoderna och i plåtteknik. Utbildningen planeras och formuleras i en individuell studieplan, som utgår från de kurser du väljer att läsa. Efter utbildningen är du väl förberedd för arbeten där svetsning förekommer.

Kontakta oss

Elin Rydberg

Processledare
E-post: elin.rydberg@orebro.se
Telefon: 076 551 52 24

Daniel Lindkvist

HR director, vice ordförande regional styrgrupp
E-post: Daniel.Lindkvist@cambrex.com
Telefon:

Case

Tc + UF = Sant

Tc + UF = Sant

Läs mer


22 februari
Case

”Det är viktigt att kunna karriärväxla”

”Det är viktigt att kunna karriärväxla”

Läs mer


21 februari
Case

Anton har redan fått jobb

Anton har redan fått jobb

Läs mer


14 februari

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.