fbpx

Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

På den här sidan hittar du:
Information om region Kronoberg för studerande
Kronoberg

Välkommen till Kronoberg!

Industrin i regionen är omfattande med många intressanta företag, både stora som små. Med anledning av stora pensionsavgångar samt företag som expanderar kommer behovet av utbildad teknisk personal vara mycket efterfrågad.

Teknikcollege Kronoberg är en region som omfattar kommunerna Växjö, Alvesta, Tingsryd, Markaryd, Älmhult, Ljungby, Uppvidinge och Lessebo. Industrin i regionen är väldigt utbredd med många intressanta företag, både stora som små. Med anledning av stora pensionsavgångar samt företag som expanderar kommer behovet av utbildad teknisk personal vara mycket efterfrågad.

i Fokus

Specialidrott är perfekt för unga med sikte på en elitkarriär

Specialidrott är perfekt för unga med sikte på en elitkarriär

Läs mer


21 april
i Fokus

Utbildning ska leda till jobb – inte arbetslöshet

Utbildning ska leda till jobb – inte arbetslöshet

Läs mer


4 december

Gymnasieutbildningar

I Kronoberg har vi kvalitetssäkrade utbildningar i Ljungby, Markaryd, Växjö, Tingsryd och Älmhult. Kontakta oss om det är något du funderar över när det gäller ditt utbildningsval. Kontakt hittar du längre ner på siten.

UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design och produktutveckling
Vad blir du? Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan. Du får även högskolebehörighet till fler områden.
Utbildning: Teknikprogrammets fjärde år
Inriktning: Design och produktutveckling
Vad blir du? Det fjärde året ger fördjupade kunskaper och arrangeras i samarbete med näringslivet. Utbildningen är såväl teoretisk som praktisk och genomförs både i skolan och ute på företagen. Minst 10 veckor av din studietid består av APL (arbetsplatsförlagt lärande). Efter genomförd utbildning har du som gymnasieingenjör skaffat dig stora möjligheter till jobb direkt eller lagt grunden för att lättare klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Naturvetenskapsprogrammet
Inriktning: Naturvetenskap
Vad blir du? Naturvetenskap handlar om sambanden i naturen: Biologi, kemi och fysik. Om du väljer Naturvetenskapsprogrammet får du studera människan, djuren, växterna, miljön, jorden och världsrymden; ja i stort sett allt vi känner till om livet vi lever. I utbildningen lär du dig tänka kritiskt och logiskt med hjälp av matematiska modeller, laborationer och fältstudier. På KCM har du dessutom möjlighet att ta en Cambridgeexamen genom att läsa Engelska 7.
Utbildning: El och energiprogrammet
Inriktning: Automation
Vad blir du? En utbildning i teknikens framkant som ger dig kunskap för det moderna samhällets alltmer ökande behov. När du går ut har du en yrkesutgång som kan ge dig jobb direkt i många branscher men också en bra grund om du vill studera vidare, t ex på yrkeshögskola.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik
Vad blir du? Du som väljer detta program kommer att arbeta med modern teknik som datorer och avancerade styrsystem varvat med uppgifter som ställer stora krav på hantverksskicklighet. Metall är materialet vi arbetar med på Wasaskolan.
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Produktionsteknik
Vad blir du? Produktionsteknik Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program främst inom teknik- och naturvetenskap. Programmet ger en bred behörighet för fortsatta studier. På Teknikprogrammet samarbetar vi med en rad företag men även Linnéuniversitetet och kommunala bolag.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: El och energiprogrammet
Inriktning: Automation
Vad blir du? El- och energiprogrammet är i första hand yrkesförberedande men ger även en bra grund för vidare studier inom teknikområdet. Under tiden på Teknikum har du möjlighet att läsa fördjupningskurser i svenska och engelska vilket ger dig högskolebehörighet.
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design och produktutveckling, Informations- och medieteknik, Teknikvetenskap, Produktionsteknik
Vad blir du? Teknikprogrammet ger bred behörighet att söka till högskola och universitet. Du kan till exempel välja att utbilda dig till ingenjör inom olika branscher, arkitekt, designer, lärare, programmerare, ekonom eller jurist. Du har även möjlighet att få jobb i teknikbranschen direkt efter examen.
Utbildning: Teknikprogrammets fjärde år (TE4)
Inriktning: Informations- och medieteknik
Vad blir du? Idag är samhället mer beroende än någonsin av internetbaserade tjänster och datakommunikation. Det finns därför ett stort behov av gymnasieingenjörer med kompetens inom informations- och medieteknik. Efter utbildningen har du en efterfrågad kompetens och är väl förberedd för olika typer av arbetsuppgifter inom IT-sektorn.
Utbildning: Industritekniska programmet
Inriktning: Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik
Vad blir du? Industrin behöver kvalificerade medarbetare i framtiden. Alla våra elever får sommarjobb efter årskurs 1. När du är klar kan du jobba med många olika yrken som exempelvis CNC-operatör, maskinoperatör, produktionstekniker, svetsare eller säljare. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Och med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.
UTBILDNING
INRIKTNING
SKOLA
VAD BLIR DU?
Utbildning: Teknikprogrammet
Inriktning: Design- och produktutveckling, Informations- och medieteknik
Vad blir du? Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och vänder sig till dig som vill arbeta med teknik. Utbildningen belyser teknikens roll i samspelet mellan människa och samhälle. Du läser också ämnen som är gemensamma för hela gymnasieskolan; engelska, historia, idrott och hälsa, naturkunskap, samhällskunskap och svenska.
Utbildning: Teknikprogrammets fjärde år (TE4)
Inriktning: Design- och produktutveckling
Vad blir du? Programmet vänder sig till dig som vill gå ett år till inom gymnasieskolan för att få en utbildning som ger stora möjligheter att få arbete direkt efter studierna. Det fjärde året bygger på ett stort engagemang från näringslivet och en tredjedel av utbildningen sker ute på företag. Det ger dig mycket stora möjligheter till jobb direkt men även lättare att klara en högskole- eller civilingenjörsutbildning.

Eftergymnasiala utbildningar

UTBILDNING
INRIKTNING
ANORDNARE
VAD BLIR DU?
Utbildning: Industriutbildning bas
Inriktning: Industriteknik
Vad blir du? Utbildningen är framtagen tillsammans med industrin utifrån de kvalifikationer som näringslivet efterfrågar. Du får en aktuell och kvalificerad kompetens med god bredd för att kunna arbeta inom den moderna process- och tillverkningsindustrin.

Kontakta oss

Maja Karlberg

Processledare
E-post: maja.karlberg@goepic.se
Telefon: 073-728 23 23

Anders Paulsson

Regional styrgruppsordförande
E-post: anders.paulsson@jitech.se
Telefon: 073-355 27 00

Ida Heinerud (föräldraledig)

Processledare
E-post: ida.heinerud@goepic.se
Telefon: 073-021 37 76

Case

Tc + UF = Sant

Tc + UF = Sant

Läs mer


22 februari
Case

”Det är viktigt att kunna karriärväxla”

”Det är viktigt att kunna karriärväxla”

Läs mer


21 februari
Case

Anton har redan fått jobb

Anton har redan fått jobb

Läs mer


14 februari

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.