fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Elever från teknikprogrammet i Jönköping besöker SACO-mässan i Stockholm

Vilka möjligheter finns efter gymnasiet?

Tillsammans med Teknikcollege Södra Vätterbygden arrangerade Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping en studieresa till SACO-mässan för alla årskurs 3 elever på Teknikprogrammet.

Eleverna på bussen upp till Stockholm passar på att sova men när vi närmar oss Stockholm pratar allt fler om framtidsplanerna. Några vet redan nu att de vill studera vidare direkt efter studenten. För många känns det dock oklart vad som kommer att hända. I utvärderingen av resan till utbildningsmässan följde vi upp detta. Av drygt 100 elever på plats svarade några av dem att de var intresserade av att utbilda sig inom:

Arkitekt och design

Programmering/webbutveckling

KTH

Musik

Mekanikingenjör

Kollar på det som var intressant

Något jag tkr om 🙂

Pizzabranschen

Samhällsbyggnation

Maskinteknik

Ekonomi

Civilingenjör

Vet ej

Någon form av teknisk utbildning

Gav inte så mycket att besöka de olika montrarna då jag redan var säker på mitt val. Ett besök på Chalmers var mycket bättre för min del.

Spel – programmerare

 

Sveriges Universitet/högskolor  har presentationer/föreläsningar kontinuerligt under dagen och de finns också representerade på mässgolvet. Även universitet från andra länder representeras på plats. Saco öppnar sin sida/app för registrering till studentmässan i början av november så att man kan ha tid att förbereda sig.

Vi gör denna resa för att förbereda eleverna på livet efter studenten och visa på de många möjligheter som finns. På Sacomässan kan studenter hitta sitt framtida yrke och få ett tydligt mål med framtida studier och kanske även hitta ny motivation för studierna.

Eleverna har under skoltid fått information om denna resa samt möjlighet att förbereda sig under mentorstid för att registrera, planera och förbereda sig inför besöket.

Vårdnadshavarna informerades likaså om resan och uppmuntrades att också vara med och förbereda ungdomarna genom att prata med dem om de möjligheter som finns efter gymnasiet.

Efter att ha ätit tidig lunch med god pastasallad från skolan besökte eleverna Stockholmsmässan.

 

 

Karin:

Ger eleverna inspiration för studier i Sverige eller utomlands inom många olika områden.

Michael:

En välorganiserad mässa som ger våra elever möjlighet att titta närmare på och jämföra olika utbildningar, samtidigt får eleverna också en inblick i hur studentlivet ser ut. Vi på Erik Dahlbergsgymnasiet är glada att inom ramen för Teknikcollege kunna erbjuda våra elever vägledning inför sina framtida val.

Bland dagens seminarium som eleverna kunde välja att besöka fanns exempelvis Luleå Universitet, Vi öppnar vägar – ända till mars. Linköpings universitet, Möt civilingenjörsstudenter som utvecklar framtiden! Chalmers, 31 kreativa och tekniska utbildningar i Göteborg, Varför är data scientist framtidens yrke?

Framtidens jobb finns i hög utsträckning inom teknikindustrin som en stor mängd olika yrken vilket innebär att alla behövs med sina olika förmågor och färdigheter. Mångfald gynnar kreativitet och innovationer, vilket är viktigt för teknikutveckling. Skolor inom Teknikcollege arbetar med utbildningar där du som elev ges möjlighet att knyta viktiga kontakter med näringslivet som hjälper dig att komma ut i arbetslivet snabbt.  När eller om du vill plugga vidare efter gymnasiet ger Teknikcollege dig en stabil grund för fortsatta studier.

Blandade röster från elevernas utvärdering från dagen

Mer seminarier som utförligt går igenom hur olika utbildningar går till och vad man kan få för jobb efter utbildningen!

Mindre tid avsatt för mässan

Längre tid på mässan

Mer organiserat

Mindre tid på mässan och mer egen tid.

Mer om yrken

Mer info om vidare yrken att arbeta med efter studier

Planera tiden på mässan, väldigt lång tid där

Det var lagom!

Många föreläsningar slösade mycket tid på att säga samma saker istället för att säga vad som var unikt med deras utbildningar

Lite mindre tid på mässan, mer tid för annat.

Ge eleverna tips på frågor som kan underlätta

Det fanns en utställningsdel på mässan med en stor mängd utställare från landets olika högskolor och universitet mfl andra. Jönköping University var också där och marknadsförde sina olika utbildningar. För den som tog vara på tiden var det en givande dag på många sätt som visade på alla de möjlighet som finns efter gymnasiestudier.

 

Kika gärna mer här för inspiration till en annan gång:

https://www.saco.se/saco-studentmassor/

Göteborg: Välkommen till Kunskap & Framtid – Västsveriges största jobb- och utbildningsmässa! https://kunskapframtid.se/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.