fbpx

Du är här:
Vikten av att ha förebilder och att få samtala med unga vuxna kring gymnasievalet

Ungdomar testar cool teknik på sommarens Teknikkollo

Under tre veckor på sommarlovet 2020 har grundskolelever tagit del av en arbetsvecka med Teknikkollo på Upptech med mycket praktiskt arbete, samtal om teknik, förmågor och entreprenörskap samt besök på Bäckadalsgymnasiet. Det var ett givande samarbete mellan flera aktörer däribland Teknikcollege Södra Vätterbygden där även samverkansföretaget Kapsch erbjöd digitalt studiebesök.

Teknikcollege besökte Upptech för att få en glimt av verksamheten på KomTek´s Teknikkollo och fick tillfälle att prata med tre av handledarna och några av deltagarna. Handledarna är goda ambassadörer för sina tidigare gymnasieskolor och för den utbildning de gick där. Två av deltagarna är vänner sedan tidigare men har lärt känna nya kompisar redan, två och en halv dag in i veckan. Just nu håller de på med att designa egna lampor.

Det här är ett sätt att testa vad teknik är och se om jag tycker om det. Jag frågade handledarna om vad som är bra och mindre bra mellan natur och teknik och de berättade. Det har varit bra! Jag älskar det!

 

Andra deltagare säger att de testat att löda och koppla på slöjden och tekniken i grundskolan. Men mest bygger man i trä, t ex lådor och skåp, i skolan.

”Men i skolan lär man sig inte så mycket praktiskt. Jag har lärt mig mer här på 2,5 dagar än jag gör i skolan på en vecka, säger en av deltagarna – Eller ett år!” fyller en annan i.

Clara är handledare på KomTek för första gången. Hon pluggar till civilingenjör, teknisk fysik med materialvetenskap, i Uppsala. Innan dess läste hon Naturvetenskapliga programmet, inriktning samhäll natur och nu är hon hemma över sommaren. Clara lyfter fram 3D-modellering som ett uppskattat inslag i Teknikkollo. De har gjort namnskyltar och olika figurer som de väljer själva.

Edvin har gått Teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet, inriktning informationsteknik. Under året som gått sedan förra sommarens Teknikkollo har han arbetat på olika grundskolor i kommunen. I höst kommer han att börja plugga, i morgon kommer troligtvis beskedet från högskolan.

Det är kul för deltagarna att få prova på, radiostyrning har varit uppskattat, säger Edvin.   De har byggt radiostyrda bilar som kan styras med en enkortsdator, BBC Microbit. Det är roligt att de får praktiskt använda programmering i vardagen, ett annat exempel är enkla fläktar. Även att designa i 3D med cool teknik uppskattas.

 

Det här är sista omgången av Teknikkollo och det har varit väldigt kul. Det är mitt bästa sommarjobb hittills, säger Hugo. Hugo tog studenten nu i juni och har gått på teknikprogrammet på Erik Dahlbergsgymnasiet, inriktning Teknikvetenskap. Efter sommaren väntar militärtjänstgöring på ingenjörskåren i Eksjö. Hugo var handledare förra sommaren tillsammans med Edvin och Adina.

Laserskäraren är ny sedan dess. De kan exempelvis skapa en box med pusselkanter eller göra en ingravering med fina bilder på trä. Det är många mycket fina saker som tillverkas under veckorna. Alla tar med sig sina saker hem på fredagen, avslutar Hugo. Men förutom de egentillverkade produkterna även en känsla av att man har fått utveckla sitt intresse och testat nya roliga saker.

En del i upplägget är att besöka Bäckadalsgymnasiet under en av dagarna. Den fjärde handledaren, Adina, har själv gått Teknikprogrammet, inriktning design och produktutveckling, på Bäckadalsgymnaiset. Hon har visat ungdomarna runt på skolan och under rundvandringen genom flera utbildningars lokaler har det blivit tillfälle till givande samtal om hur det är att gå på gymnasiet och handledarna har kunnat berätta och svara på deltagarnas frågor. Många av de äldre som snart ska välja till gymnasiet passar på att ställa många frågor. Det är bra att ha sett en gymnasieskola och gått runt där i lokalerna innan man åker på olika Öppet Hus under hösten, säger Hugo. Många har tyckt att det är intressant att få se en gymnasieskola, säger Clara.

Förra året genomfördes företagsbesök på bla Prototal och JU. I år blev studiebesöket på Kapsch annorlunda p g a restriktionerna kring Corona-smittan. Studiebesök uppskattas, förra året när de kunde vara på plats på Kapsch fick de en rundvandring på hela företaget och de fick bl a se testbanorna. Nu i år genomfördes studiebesöket digitalt och det blev lite improviserat, det blev mer av att se programvaran, vilket inte gav samma upplevelse och helhet, sammanfattar handledarna.

Min reflektion efter besöket hos Teknikkollo är att inte underskatta betydelsen av att ge grundskolelever förebilder och att skapa tillfällen för möten där de får samtala med unga vuxna kring deras gymnasietid, att kunna jämföra olika skolor och program inför det egna gymnasievalet. Detta väcker förhoppningsvis tankar och ideer att ta vidare, att bolla kring tillsammans med kompisar, studie- och yrkesvägledare samt vårdnadshavare och lärare.

Trots att Upptech håller stängt i sommar p g a Corona pågår det en del aktiviteter. I lokalerna packas under sommaren alla NTA -lådor som ska levereras ut till grundskolorna och en del av utställningen kring vatten håller på att utvecklas. I två av klassrummen och i verkstaden pågår Teknikkollo, vilket uppskattas av personalen som ännu är på plats.

   

För mer information om NTA Skolutveckling, se webb: https://ntaskolutveckling.nu/

Teknikcollege erbjuder regional ambassadörsutbildning för skolorna vars program är Teknikcollege-certifierade. Region Södra Vätterbygden kommer att genomföra denna under hösten 2020 före perioden med Öppet Hus på skolorna inför gymnasievalet om det tillåts enl riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Teknikcollege har ett pågående samarbete med Ungdomsbarometern kring en målgruppsanalys kring tjejer som väljer bort yrkesprogram. Ta gärna del av den rapporten i augusti. Länk till det materialet kommer att läggas till här i artikeln så snart som möjligt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i den e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege och #SKM.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.