fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Med inspiration från JU Solar team och World Solar Challenge 2019

Tre Teknikcollege möttes i solbilsrace

Elever från Erik Dahlbergsgymnasiet gymnasiet i Jönköping, Finnvedens gymnasium i Värnamo, Brinellgymnasiet i Nässjö och Aleholmsskolan i Sävsjö stod för engagemanget och visionerna när Jönköpings läns Klimatveckas solbilsrace gick av stapeln för andra året, denna gång på Atteviks i Jönköping. Det var samtliga tre Teknikcollege från länet som möttes.

Det var samtliga tre Teknikcollege från länet som möttes i solbilsracet. Klimatrådet Jönköpings län uppmuntrar till reflektioner kring frågor som exempelvis: vilken roll har bilen för klimatet och hur är solen avgörande för klimatet?

Tävlingen förenar förnybar elproduktion och transport och genomförs i tre kategorier: snabbhet, design och innovation. Eleverna presenterade sina bilar på engelska eller svenska inför juryn. De berättade om sin idé kring bilens konstruktion och svarade på juryns frågor.

JU Solar team är samarbetspartner i Solbilsracet och de besökte eleverna på respektive skola under våren i samband med att eleverna började bygga sina bilar. De berättade om solcellsbilen Solveig och lärdomar, erfarenheter och inspiration från tidigare tävlingar kring luftmotstånd, hastighet och stabilitet. Deras vision är att med kreativitet och ingenjörskap bygga en konkurrenskraftig bil, helt driven av solen. Deras race i World Solar Challenge 2019 tvärs över Australien pågår 13-20 oktober.

Lärarna på de fyra skolorna berättar om sina upplägg i undervisningen. Tre skolor gör detta inom ramen för teknikprogrammet. Eleverna i första årskursen på Erik Dahlbergsgymnasiet använder kursen Teknik 1 under vårterminen till att bygga bilarna som sedan tas fram igen i augusti. Teknikeleverna på Brinellgymnasiet gjorde på likande sätt i våras och använde delar av sin mentorstid nu vid terminsstart för att förbereda tävlingen. Det hölls en lokal uttagning på tid. De tre snabbaste bilarna samt vinnaren i designklasen är med och tävlar. Deras bilar lyckades bra i tävlingen med placeringarna 2, 3 och 4. Aleholmsskolan som är en mindre skola har med sig sina nya årskurs 1:or från teknikprogrammet för att de ska se tävlingsdagen och få med sig tips och erfarenheter med sig tills de ska bygga bilar till våren. Finnvedens gymnasium arbetar med solcellsbilarna inom El och energiprogrammet. De bygger också bilarna i årskurs 1 under vårterminen i kursen energiteknik men använder också moment i kurserna elektromekanik och mekatronik.

Tävlingsdagen blev verkligen en värdefull mötesplats där elever och lärare från olika skolor och program mötte varandra och representanter från företag och högskola. Det blev många samtal om produktutveckling.

Snabbaste bil hade Erik Dahlbergsgymnasiet (ED) med en smart lösning i konstruktionen för att få bilen att gå rakt, se gärna foto.

 

Klimatrådet i Jönköpings län önskar att ännu fler skolor deltar nästa läsår. Hjälp oss gärna att sprida idéer kring solbilsracet vidare till skolor i Jönköpings län. Nästa år möts vi igen!

För information om upplägg och tips för kommande år, kika gärna här:

https://klimatradet.se/solbilsrace/

https://ju.se/solarteam/sv/bilar.html

Om du vill få mer inspiration:

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.