fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Bäckadalsgymnasiet mixar elever från teknikprogrammet och el- och energiprogrammet i entreprenörskapskursen

Teknikintresse och kunskaper från utbildningen genererar innovativa affärsidéer i UF-företag

Möjligheten att lära sig mer om produktutveckling, att starta och driva UF-företag med innovativa idéer lockar många studerande på våra tre gymnasieskolor i Jönköping och Vaggeryd. Alla UF-företag kopplar minst en rådgivare från näringslivet till sig, vilket gör metoden UF-företagande till ett av arbetssätten att arbeta med Teknikcollege kriterium 7, arbetslivet medverkan i utbildningen, som en del i kvalitetsarbetet. Många UF-företag samarbetar också med lokala företag som en del i processen, exempelvis genom att välja material, köpa i in delar eller genom samverkan på andra sätt, såsom tips på ekonomin i ett företag eller säljprocessen. Här får du möta UF-läraren Viveca Eriksson och några av hennes elever vars innovativa affärsidéer förenklar informationsdelning på olika sätt i vardagen för kunderna.

Entreprenörskapskursen intresserar många studerande på teknikprogrammet runt om i vår region. Totalt är det ungefär 180 elever som berörs av UF-företagande från olika Teknikcollege-certifierade program, av dem går ca 100 på Bäckadalsgymnasiet. Viveca Eriksson, UF-lärare på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping sedan flera år berättar mer om årets upplägg av entreprenörskapskursen på bl a Teknikprogrammet. Eleverna på Teknikprogrammet på Bäckadal väljer att läsa entreprenörskapskursen där de driver UF-företag tillsammans med elever från El- och energiprogrammet.

”Jag har en riktigt bra och driven grupp i år. Det är första året för mig med kombinationen elever från teknikprogrammet och el- och energiprogrammet inriktning data från årskurs 3 (TE3+EEDAT3), vilket har varit extra spännande få följa. Kursen entreprenörskap ingår i deras program.

Det är många av eleverna som tagit tillvara det de lärt sig i andra kurser och använt det i entreprenörskapskursen. De har i stor utsträckning haft erfarenheter och kunskaper från övrig undervisning som utgångspunkt i sina affärsidéer. Det är alltid extra kul när eleverna tar tillvara det de lärt sig under utbildningen och använder det när de driver sina UF-företag. Flera av företagen har använt kunskaper från CAD-kurser, andra har gjort hemsidor med webbshopar och ett företag har använt sina svetskunskaper. Att eleverna dessutom har tillgång till t ex 3D-printer, programvara som CAD och liknande ger dem helt andra möjligheter ta fram produkter själva. Vi har ett företag som mixat sig och har medlemmar från både teknik och data, vilket gett dem ännu mer möjligheter att komplettera varandra med kunskaper från annan undervisning.”

Bland Vivecas elever finns två UF-företag som jag vill uppmärksamma i nätverket Teknikcollege Södra Vätterbygden.

NFC Anywhere är ett UF-företag som drivs av dessa entreprenörer:

NFC Anywhere UF består av Alexander Ström, Jonathan Karlsson, Emil Karlsson och Hugo Emmes. De har mycket info på sin hemsida om sig själva, sitt företag och sina produkter.

”Från början hade vi planer på en annan idé men kom snart istället in på en idé med digitala visitkort. Med kunskaper från Data- och Teknik inriktningarna vill vi utveckla våra idéer inom NFC tekniken. Vår idé är att implementera NFC i din vardag, vi är faktiskt först med detta. Vi släpper kontinuerligt nya serier och produkter. Allt från våra traditionella visitkort till Wifi tavlor. Vårt kort kan trigga automatiseringar, automatiskt skicka mejl, tända smartlampor, ansluta till Wi-Fi med mera. Våra wifitavlor hemma hos någon förenklar informationsdelning, om någon som är på besök vill ansluta sig till nätet. Vi får nya idéer hela tiden. Eller vara ett sätt för dig att dela dina kontaktuppgifter utan visitkort. Ett miljövänligt och effektivt visitsystem. Det finns oändliga möjligheter. Vi hjälper dig att programmera våra produkter efter behov eller lär dig göra det själv.”

Tekniken som används i korten heter NFC och står för Near Field Communication, en trådlös kommunikation mellan enheter. Kortet behöver ingen strömförsörjning utan får det vid kontakt från andra enheter. Du har säkert stött på denna teknik innan liksom ditt bankkorts trådlösa betalning.

NCF Anywhere UF har samarbetat med ett företag i Stockholm som de köper chip med NCF-tekniken i. Samarbetet med Chipster har fungerat väl, det har varit några mindre utmaningar med leveranser. Deras fokusgrupp var egenföretagare exempelvis säljare, dock blev kunderna privatpersoner som var teknikintresserade. Pandemin har dessvärre påverkat möjligheterna att genomföra fysiska säljtillfällen. Killarna upplever just marknadsföringen som utmanande:

”Fysiska säljtillfällen hade betytt mycket för oss, att träffa kunder spontant vid mässor och likande för att kunna berätta mer om vad vi erbjuder, då få känner till tekniken. Vi har satsat hår på att utveckla vår webbsida. Vi har jobbat med hur vi kan förenkla produkter som också är mer hållbara. Vi gör manualer om hur korten används. Kika gärna på webben!  Nu planerar vi för framtiden, då vi tar studenten i juni. Kommande veckor blir avgörande och vi vill gärna komma i kontakt med teknikintresserade personer.”

Länk till hemsidan: NFC Anywhere

När Ung Företagsamhets tävlingsdag i Jönköpings län avgjordes tidigare i vår nominerades UF företaget Scoreboard UF från Bäcakdalsgymansiet bland topp fyra i länets av 395 UF-företag i kategorin Årets innovation. Entreprenörerna som driver företaget heter Julia Carlsson, Moa Molin och Didric Edholm. På fritiden spelar de padel och när de funderade över en affärsidé insåg de att det saknades ett smidigt sätt att hålla koll på poängen i en padelmatch.

Här berättar företagarna mer om affärsidén och hur de arbetat fram sin produkt utifrån ett gemensamt intresse:

”Vi startade helt enkelt med att göra en marknadsundersökning för att se om det var fler som hade samma behov som oss. Utifrån marknadsundersökningen blev vår idé möjlig, eftersom vi såg chansen att designa och ta fram en produkt som skulle kunna uppfylla detta behov.

 Tillverkningen av produkten sker via en process som heter 3D Printing. Det är ett lokalt företag som hjälper oss att producera vår produkt, vår produkt produceras när det finns plats i det ordinarie körschema. Detta gör att produktionen inte utsätts för extra arbete för vår produkt.

Eftersom padel är en idrott som har växt otrolig snabbt så kände vi att vår affärsidé och produkt ligger rätt både i tid och utveckling, så tillväxtpotentialen är stor.

Produkten är framtagen i ett cad program, Solidwork2020. Vi tar nytta av att vi kan programmet sedan tidigare och använder de strategier vi har lärt oss för att ta fram varan. För att få fram storlek som uppfyllde enkelheten, utgår vi från en vanlig mobiltelefon eftersom den kan alla ha i fickan. Detaljerna som går in på de båda sidorna finns för att mindre material ska användas (miljövänligare) och för att göra produkten snygg för ögat. Från första början fanns det egentligen enbart en 2D riktning och under processens gång utvecklades den vidare till en 3D ritning i Solidworks2020.”

”Vår rådgivare och företag som hjälpte oss att producera var Addema. Där har vi varit i kontakt med Samuel Löfstrand som har varit till stor hjälp och väldigt tillmötesgående. Han har gett oss bra första erfarenheter av företagande och har stått för god service. Vår andra rådgivare Mona Mainhed har kommit med många tips då det är detta hon jobbar med till vardags har hon verkligen hjälp oss så vi kommer i rätt riktning samt att hon var till god hjälp för att påbörja vår försäljning. Vi har också varit i kontakt med flertal padel-arenor för att nå ut med vår produkt, men hittills har dessa har inte varit så intresserade.”

 

Ta chansen att redan nu kontakta dessa drivna ungdomar om du är intresserad av deras produkter, tjänster eller vill veta mer om deras utvecklingsprocess under UF-året.

Jag passar på att tacka UF-lärare i regionen för läsåret som varit, särskilt tack till Viveca för inspiration och jag önskar alla er elever stort lycka till med arbetslivet eller fortsatta studier efter gymnasiet.

Malin Blomqvist, processledare Teknikcollege Södra Vätterbygden

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.