fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Tips och erfarenhetsutbyte på Hässleholms tekniska skola

Teknikinspiration för Hässleholms grundskolelärare

Tekniksamordningsdagarna i Hässleholm samlade drygt trettio lärare från för- och grundskolan. Dagens tema var teknik i skolan och några av de många möjligheter som finns för att odla teknikintresset hos eleverna.

Ozobot är kul för alla åldrar

Tekniksamordningsdagarna i Hässleholm samlade drygt trettio lärare från för- och grundskolan. Dagens tema var teknik i skolan och några av de många möjligheter som finns för att odla teknikintresset hos eleverna.

Presentation med AV-media

AV-media var på plats för att presentera några av de resurser som anslutna skolor kan boka. Ett exempel var Redbox, en tekniklåda som möjliggör tusentals olika digitala expeditioner för eleverna. Med hjälp av VR och AI kan de ta sig ut i världen som en del av undervisningen.

Deltagarna fick också bekanta sig med minirobotarna Ozobot, bara 3 centimeter i diameter. De kan styras genom att man ritar banor med olika färgkombinationer, antingen på papper eller i en app. Ozobot kan även programmeras med OzoBlockly. Det finns färdiga utmaningar i 5 olika svårighetsgrad så den lämpar sig ända upp till årskurs 9.

Mattesamordnare Per Blomberg och Gunilla Magnusson, Hässleholm

I rummen intill berättade kommunens mattesamordnare Gunilla Magnusson och Per Blomberg om Micro:bit. Ett enkelt och roligt utbildningskoncept där målet är att konstruera något med hjälp av enkla komponenter, och sedan programmera för att få den att fungera. Det är bara kreativiteten som sätter gränserna.

Föreläsningen om samverkansinlärning (SI) med Rowaida Yassin var också uppskattad. Med SI ökar eleverna sina möjligheter till bättre studieresultat, lär sig att lära och skapar samtidigt ett kontaktnät av studiekamrater. Andra färdigheter som förbättras är problemlösning, lagarbete och samverkan, kritiskt tänkande och att presentera inför grupp.

Många uppskattade att få med sig nya idéer att använda i undervisningen, men också att få träffa kollegor från andra skolor. Det dök också upp idéer om att skapa en gemensam idébank och gärna fler gemensamma träffar och fortbildningar. Deltagarna var uppdelade efter årskurserna F-3, 3-6 och 7-9 under delar av dagen och fick också tillfälle till erfarenhetsutbyte.

Lärare från Bjärnums skola

Christoffer Wallerek, Viktor Eriksson och Jocke Bengtsson från Bjärnum skola är alla NO- och mattelärare. De började genast spåna kring ett längre gemensamt projekt:

– Vi har jobbat med Micro:Bit idag. Det är en programmerbar liten enhet som du kan få att göra lite allt möjligt. Man kan använda till exempel ljus, ljud och värme för att styra olika enheter, t ex en motor. Vi har fått mycket bra inspiration och tror vi ska dra igång ett lite större projekt på tre år. Det går ut på att skapa utbildningsbara broar och få in ritning, konstruktion, elektronik och programmering och så vidare, berättar Jocke Bengtsson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.