fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Årets Svetslärarmöte

Teknikcollegecertifierade skolor kammade hem två priser

För ett par veckor sedan arrangerades SLM Digital 2021, också kallat Årets Svetslärarmöte. Mötet samlar landets svetslärare för vidareutbildning inom yrket. Den digitala sändningen avslutades med utdelning av prisstipendier där två Teknikcollegecertifierade skolor stod som vinnare i år. Jan Holmberg från Masugnen fick utmärkelsen bästa IW-lärare och Bråvallagymnasiet kammade hem priset som bästa IW-skola.

Hyllar skolor, lärare och elever inom svets

Branschen vad gäller svetsare kommer att behöva otroligt mycket folk, så yrket är minst sagt ett säkrat framtidsval. För att hitta fler som vill gå svets som inriktning på industritekniska programmet har man länge arbetat med att bredda bilden av yrket. Att hela tiden hävda sig och kämpa för att få upp de låga söksiffrorna gäller för majoriteten av Sveriges svetsutbildningar. Med Svetslärarmötet vill branschorganisationen Svetskommissionen hylla de skolor och lärare som är IW-godkända och som följer de tillhörande utbildningsriktlinjerna.

I Teknikcollege Östergötland ingår Bråvallagymnasiet som vann årets IW-skola under SLM. Skolan har väldigt drivna elever, har investerat i en ny maskinpark och flyttat in i nya lokaler. Att få utmärkelsen innebär att skolan är en toppskola i Sverige på svetsning.

Årets IW-lärare och IW-skola kopplade till Teknikcollege

Priserna som delas ut på SLM betyder mycket på skolorna och engagerar många, då både lärare nominerar sina elever och elever nominerar sina lärare. Jan Holmberg, svetslärare på Masugnen i Teknikcollege Örebro Län, kände sig inte riktigt träffad när han först hörde nomineringen som var skriven av hans elever.


Jan Holmberg, svetslärare på Masugnen, Teknikcollege Örebro Län. 

– När jag väl förstod att det handlade om mig vart jag så glad och tacksam! Vi jobbar alltid med eleven i centrum, och det kändes så bra att eleverna märker att vi vill deras bästa. Att stå nominerad mot Sveriges bästa svetslärare är stort nog, så hade inte trott att jag skulle vinna. Priset är ett kvitto på att mina elever uppskattar det vi gör, säger Jan Holmberg.

Jan fortsätter vidare om att utvecklingen inom svetsutbildning kommer att genomgå en förändring för att möta branschens ökade krav på certifieringar. Han ser också ett stort behov av svetsare med hög kompetens i framtiden.

Elisabeth Edengren är verksamhetsansvarig för ANB Sverige, den del av Svetskommissionen som är auktoriserat organ för internationella utbildningar.

– Lärarna vill vi höja statusen för och att de ska känna stolthet över att vara just svetslärare. Får man pris som bästa IW-lärare vet man att det är en bra lärare eftersom eleverna själva har nominerat. Att läsa vad eleverna tycker i sina nomineringar är det väldigt rörande, ibland till tårar, berättar Elisabeth Egengren.

IW säkrar branschens minimikrav

Efter en godkänd granskning i sin ansökan om att bli IW-certifierad har man möjlighet att dela ut IW-diplom, eftersom man då vet att eleven har klarat minimikraven säkrade av branschen. Flera Teknikcollegecertifierade utbildningar är också IW-certifierade och fler skolor har börjat haka på den trenden. Som skola innebär dessa två certifieringar en stark kvalitet på utbildningen, utrustningen och lärarna.

–  Från Svetskommissionen tittar vi mest på tekniska detaljer. Vi utför en kvalitetsrevision som granskar svetsutbildningen och kontrollerar att det finns rätt utrustning samt ställer krav på lärarna. Att skolan blir kvalitetsgranskad och godkänd visar att den har jättebra kvalitet på lärare och lokaler och att eleven kommer att gå en bra utbildning, säger Elisabeth Egerblom.

 

SLM är en vidareutbildning för svetslärare som nästa år firar 40 år som verksamma. År 2017 skapades tävlingen och prisutdelningen för att engagera skolor, lärare och elever samt ett sätt för Svetskommissionen att visa sin uppskattning. Priser delas ut till bästa IW-elev, IW-skola och IW-lärare och inkluderar alla IW-godkända skolor.

IW, international welder, innebär att utbildningen följer branschens minimikrav på hur en svetsutbildning ska vara utformad och är en kvalitetsstämpel som branschen, bestående av hela världens svetsorganisationer, har tagit fram. ANB Sverige, en del av Svetskommissionen, är ett organ för kvalitetssäkring av utbildningar inom fogningsområdet som godkänner utbildare och är de som utfärdar diplom och certifikat till godkända elever.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.