fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Future Skills

Tc Göteborgsregionen träffar framtidens talanger

Under Göteborgsregionens stora gymnasiemässa Future Skills passerar cirka 34 000 besökare under tre dagar. Det är ett tillfälle för stort för att missas. Med gemensam kraft och samverkan från ett tiotal av Teknikcollege Göteborgsregionens samverkansföretag byggde vi en monter för att möta våra framtida medarbetare.

Gymnasiedagarna Future Skills på Svenska Mässan gick av stapeln den 8–10 oktober. Syftet för Teknikcollege GR att synas på mässan var att visa på bredden inom vår bransch, där vi vet att väldigt många kan hitta en spännande och säkrad framtid.

Den stora montern på 75 kvm var bemannad med de företag som inför mässan hjälpt till med planering, material och sponsring samt ambassadörer från några av Göteborgsregionens Teknikcollegecertifierade skolor. Det blev många intressanta och goda samtal om yrken, arbetsplatser, teknik, gymnasieval och andra viktiga saker kopplade till framtiden och teknik.

För att besökarna skulle få en lärorik stund i montern hade vi ordnat med flera intressanta och tekniska prova-på-aktiviteter, såsom:

  • Ett kemilab där besökarna fick känna på hur Capa-plast kunde formas vid 60 grader och sen göra olika figurer. Genom att återvärma kunde de också göra om figuren. Här pratade man om processen, återvinning av plast, skapande osv.
  • För att visa vad programmering kan gå ut på fick ungdomarna testa blockprogrammering av Spehro Bolt-robotar. Detta lockade många tjejer och killar genom att väcka nyfikenheten kring vad man kan använda programmering till.
  • Svetskommissionen hade med sig en riktigt cool och populär svetssimulator där man väldigt verklighetstroget fick testa på att svetsa. Kön ringlade sig hela dagen till svets-Peter som hade fullt upp att lära ut. Även gamla svets-rävar (föräldrar till nyfikna ungdomar) vågade sig på att testa svetsen i VR-miljö.
  • Smarta Fabriker var en av stationerna där våra Teknikcollegeambassadörer från Göteborgs Tekniska Gymnasium hade fullt upp att visa fabriken. Projektet Smarta Fabriker har utvecklat en demonstrator i form av en minifabrik för att inspirera till en mer digitaliserad, automatiserad och hållbar industri. Fabriken är konstruerad av studenter, med handledning från företag.
  • En laddstation från mobiltelefoner stod strategiskt uppställd i montern – Göteborg Energi pratade om hållbarhet, energi och vad staden Göteborg behöver för elförsörjning.
  • Besökarna fick också möjlighet att tävla genom ett quiz och att fotografera sig i någon säkerhetsutrustning/klädsel från företagen för att sedan dela på sin Instagram.

 

– Det fina med deltagandet som Teknikcollege är att vi verkligen kunde visa på bredden inom industrin. De deltagande företagen och organisationerna hade gemensamt detta syfte – att lyfta branschen. De fick också ett fint tillfälle att lära känna varandras företag och branscher, vilket vi tror är bra för framtida samverkan, säger Helene Stensson, regional processledare i TcGR, som har styrt planeringen av regionens medverkan på Future Skills från dag ett.

Helene fortsätter:

– Vår upplevelse var att många besökare var väldigt intresserade av det som fanns i montern. Det var kö till flera stationer och vi kunde då passa på att prata med ungdomarna, lotsa dem vidare till någon annan station i montern eller låta dem kika på andra som testade, till exempel programmeringen. Även många av deras föräldrar var mycket nyfikna på vad vi kunde visa upp.

[gdgallery_gallery id_gallery=”14″]

 

Tack från Gymnasiedagarna –

https://www.gymnasiedagarna.se/tack-till-alla-som-deltog-pa-gymnasiedagarna-och-future-skills-2019

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.