Du är här:
Attraktionskraft med svetstävling

Svetsloppor och företagsengagemang under gymnasietävling

Den 7 maj arrangerade Teknikcollege Hälsingland tillsammans med grannregionen Gästrikland en svetstävling för andra året i rad på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Från morgon till eftermiddag varvades praktiska och teoretiska prov för att visa på yrkesskickligheten hos 14 gymnasieungdomar från de närliggande kommunerna.

[gdgallery_gallery id_gallery=”2″]

 

Svetsare är ett yrke som liksom flera andra yrken inom industrin går en ljus framtid till mötes. Behoven av svetsare är stora både nu och under överskådlig tid framåt, detta både på grund av kommande pensionsavgångar och brist på kompetent rekryterbar arbetskraft. Svetstävlingen i Bollnäs arrangeras för att lyfta fram yrkesrollen och för att förstärka attraktionskraften till yrket. Under tävlingsdagen fanns det även möjlighet för svetsföretagen i de två regionerna att delta, antingen för att ställa ut sina produkter eller prata direkt med sin framtida arbetskraft – de tävlande gymnasieeleverna och deras klasskamrater.

Stefan Wiik, processledare för Teknikcollege i både Hälsingland och Gästrikland tycker att initiativet är viktigt ur flera aspekter.

– Den här typen av arrangemang lyfter fram en yrkesroll lite extra. Företagens engagemang i både förberedelser inför och under tävlingsdagen visar också tydligt för eleverna att de är eftertraktade på arbetsmarknaden, vilket är väldigt viktigt när vi försöker stärka attraktionskraften till våra industriutbildningar. Det ger ringar på vattnet.

I lag om två elever tävlade skolorna Bessermerskolan, Bromangymnasiet, Hjalmarströmerskolan, Staffangymnasiet, Torsbergsgymnasiet, Voxnadalens gymnasium och Slottegymnasiet. Tävlingen började med ett praktiskt svetsprov innan lunch med uppgift att svetsa kälfog och stumfog där de två tävlande fick göra varsitt svetsmoment. Efter lunch kompletterades det praktiska momentet med ett teoretiskt prov. Efter att juryn bedömt elevernas arbete korades vinnaren. På första plats kom Bromangymnasiet, följt av Bessermerskolan på en andra plats och som trea kom Torsbergsgymnasiet.

– En lyckad dag! Extra roligt att vi fick med två tjejer i tävlingen i år, då fler tjejer som siktar på industriyrket är ett av våra långsiktiga mål. Roligt också att ha Svetskommissionen och Worldskills Sweden på plats för att uppmärksamma lokala och regionala initiativ. Det tyder på att vi satsar på bra och efterfrågade aktiviteter. På sikt kanske vi kommer att sikta på Yrkes-SM, vem vet? Stort tack till alla – företagen för nedlagd tid för planering, domaruppdrag och bidrag i form av material, Torsbergsgymnasiet för ett jättefint värdskap, säger Stefan Wiik.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i den e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege och #SKM.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.