fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Elev på Tc-skola utmärker sig

Svensk mästare i CAD-konstruktion – nu väntar jobb på Volvo Lastvagnar

Om en vecka tar Agnes Göransson studenten och avslutar därmed sina tre år på Volvogymnasiet i Skövde. Och hon slutar med flaggan i topp. Agnes vann finalen i CAD-konstruktion och kan titulera sig som svensk mästare.


Agnes Göransson, vinnare i CAD-konstruktion i Ungdoms-SM.

Av de åtta som deltog i finalen av Ungdoms-SM var det Agnes Göransson, 19 år från Hjo, som kammade hem vinsten för bästa CAD-konstruktion. Agnes har därmed kvalificerat sig till Yrkes-SM 2022 i Växjö. I år var tävlingen digital och arrangerades av Skärteknikcentrum Sverige. Agnes utförde tävlingsmomenten från ett arbetsrum på skolan och berättar att det hela började som en kul grej.

– Innan jag började gymnasiet visste jag varken vad CAD var eller att det gick att tävla in det. Jag gillar att testa nya saker och därför anmälde jag mig till tävlingen, sedan vann jag alltihop, berättar Agnes Göransson.

– Att jobba i CAD, som är ett dataprogram där man ritar modeller och konstruktioner i 3D, funkar bra på distans men det hade varit mycket roligt att träffa alla andra deltagare. Det ser jag fram emot på Yrkes-SM nästa år även om det också känns lite nervöst, fortsätter Agnes Göransson.

Agnes går sista terminen på Volvogymnasiet i Skövde, som ingår i samverkan i Teknikcollege Skaraborg, och blickar tillbaka på ett annorlunda och delvis utmanande år med mycket hemmastudier. Stöttningen från lärarna har varit avgörande. Markus Klein, tidigare elev på skolan, undervisar numera i CAD. Han har coachat Agnes inför tävlingen och tror att bredden, med både teoretisk och praktisk kunskap, är ett vinnande koncept.

– Agnes var väldigt jämn inom samtliga tävlingsmoment. Utöver att hon är grym i CAD har hon erfarenhet från produktionen och vet vilka möjligheter och begränsningar som finns med CNC-styrda maskiner (som programmeras utifrån CAD). Kurser som ”Produktutveckling” där eleverna lär sig att förfina en produkt men också att ”sälja in” lösningen är en fördel i tävlingssammanhang där presentationen också spelar in, säger Markus Klein.


Martin Klein.

Agnes har gjort sina praktikveckor på Volvo Lastvagnar i Skövde. Där väntar nu en anställning men först står firande av SM-vinst och student på schemat.

Följ detta och mycket annat på Instagramkontot ”Tjejer som går teknik” som Teknikföretagen står bakom.

Skribent: Elin Östblom, Teknikföretagen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.