fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Succé när Trelleborgs industriföretag kavlade upp ärmarna

Industritekniska programmet på Söderslättskolan i Trelleborg stängdes ner 2018, ansökningarna var för få. En av landets bästa gymnasiala industriutbildningar lades i malpåse. Industriföretagen runt Trelleborg reagerade starkt. Tack vare en samlad kraftansträngning från skola, kommun och åtta industriföretag skapades på rekordtid en helt ny yrkesutbildning för vuxna, inspirerad av lärlingsspåret. Engagemanget har också medfört att Industritekniska programmet åter är sökbart till hösten 2020.

Marius Cinc, Maab AL- Mohammedawi och Oliver Hägglund är elever på Industriakademi Syd i Trelleborg.

Lars-Olof Månsson från företaget Sandvik är styrgruppsordförande i Teknikcollege Söderslätt Trelleborg:

– Vi var åtta företag i Trelleborg och Svedala som var med och startade upp Industriakademi Syd (IAS). Vi behöver säkra behovet av kompetens och vill fånga upp de som till exempel gått samhällsprogrammet. Vi satsade på en yrkvuxutbildning där kravet var att den sökande var minst 20 år och hade en gymnasieexamen sedan tidigare. När vi väl agerade tillsammans med skolan och kommunen gick det väldigt fort, från juni till september fick vi allt på plats. Det blir inte alltid bättre bara för att det tar lång tid, säger Lars-Olof Månsson.

Lars-Olof Månsson, Sandvik

Lärarteamet på Teknikcollege Söderslätt Trelleborg ansvarar för hela utbildningsupplägget och företagen hjälper till med marknadsföring, urvalsprocess, studiebesök och lärlingsplatser. En tredjedel av de 40 utbildningsveckorna är på skolan, resten ute på arbetsplatserna. Eleverna väljer en av inriktningarna Drift och underhåll, CNC-operatör eller Svets. I utbildningen ingår truckkörkort och utbildning inom travers, heta arbete och lift och fallskydd. Elva vuxenelever går på utbildningen idag och de flesta kommer att erbjudas jobb när de är klara. Grundtanken med IAS är att bygga en tydlig koppling mellan företagen och utbildningen. Eleven ska känna att de har en fot inne på arbetsmarknaden och erbjudas praktik, möjlighet till sommarjobb och ett nätverk inom näringslivet.

Företagen aktiva i samarbetet

Arbetet med IAS startade våren 2018. Utbildningen drivs i samverkan mellan företag i Trelleborg och Svedala, Trelleborgs kommun och Teknikcollege Söderslätt Trelleborg. Syftet är att säkerställa tillgång av kompetenta medarbetare till industriföretagen i regionen. Företagen har varit med och utformat utbildningen. De har också arbetat med marknadsföring, antagningsintervjuer, studiebesök och att ordna lärlingsplatser till de studerande.

Arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun är utbildningsanordnare. De är nöjda med satsningen. Det har varit en stor fördel att företagen har varit med från start, det har gett ett starkare samarbete mellan skola och näringsliv. Tillsammans har de lyft frågan om industriutbildningarna i kommunen. Det visar också hur viktigt det är att branschen visar att de behöver folk, och att företagen engagerar sig i sin egen kompetensförsörjning:

Peter Svensson, Pernilla Bergkvist och Magnus Österberg vid Teknikcollege Söderslätt Trelleborg.

– Vi har ett väldigt nära samarbete med företagen nu, och det märks att de prioriterar utbildningarna. De har varit med från start och har haft stora möjligheter att påverka vad eleverna får lära sig. Företagen har fått insyn i skolvärlden, och vi i näringslivet. Det är guld värt. Vi har till exempel bestämt att alla företag som är med i IAS måste utbilda sina handledare, 38 handledare totalt. Det är verkligen ett lyckat utbildningskoncept som alla brinner för. Alla är stolta över vad vi åstadkommit tillsammans. Och eleverna är nöjda, säger Pernilla Bergkvist som är samordnare på Teknikcollege Söderslätt Trelleborg.

Engagerade elever ger dynamik och synergier

Eleverna på IAS är måna om sin utbildning. De säger ifrån om något inte känns ok eller om de vill lägga mer tid på ett särskilt moment. Det är ju stort fokus på det praktiska och en viktig del av utbildningen är att få mycket tid i verkstaden, både på skolan och företagen. Satsningen på IAS har också gett ett lyft för de andra industriutbildningarna:

– IAS och den ordinarie yrkvuxutbildningen har vissa kurser och projektarbeten tillsammans. Det är olika typer av elever, men det blir en bra mix av personer. Det har blivit en massa bra synergier, säger Magnus Österberg är yrkeslärare Teknikcollege Söderslätt Trelleborg.

Gräddfil till arbetsmarknaden

En av eleverna på IAS är Maab Al-mohammedawi. Han gick Industritekniskt program i Kristianstad för några år sedan, och har också jobbat ett tag som svetsare på Scan AB. När han fick höra talas om IAS i Trelleborg blev han intresserad:

Maab Al-Mohammedawi, 21

– Jag hade inte svetsat på ett tag så jag tyckte det var ett bra sätt att komma tillbaka till yrket. Det som lockade mest var att det var så mycket företagskontakter i utbildningen, och jag ville få nya kontakter här i Trelleborg. Ansökningen var som en anställningsintervju, och det gick bra. Jag träffade både Pernilla och flera företag under antagningen. Jag vill jobba inom svets, allra helst med TIG-svets. Jag har lärt känna ett helt gäng företagare och jag tycker fler skolor borde satsa mer på just företagskontakterna, berättar Maab Al-Mohammedawi.

Uppmärksamhet ger nystart för Industritekniskt program i Trelleborg

Industriakademi Syd har fått mycket uppmärksamhet. Det är redan bestämt att ytterligare en kull elever ska kunna söka in våren 2020. Det är en viktig bekräftelse på att projektet ligger rätt i tiden och det motiverar både näringslivet och alla inom Teknikcollege Söderslätt. Intresset för industriutbildningarna har också resulterat i att det Industritekniska programmet åter öppnar för ansökningar till hösten 2020.

Du hittar mer information om utbildningarna på Industriakademin Syds hemsida. Redan nu kan de som vill ansöka skicka in en intresseanmälan.

https://www.industriakademinsyd.se/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.