Du är här:

Sommarpraktik för elever i årskurs 8

Den 18-27 juni genomför Teknikcollege i samarbete med Jönköpings kommun och Ung företagsamhet sommarpraktik för elever i årskurs 8. Syftet är att öka intresset bland unga för industri- och teknikbranschen och säkra kompetensbehovet inom branschen.

Under sju dagar kommer ca 40 elever från grundskolorna i Jönköpings kommun att få information om olika yrkesgrupper inom industri- och teknikbranschen, prova olika tekniska inriktningar på gymnasiet och genomföra studiebesök hos olika företag.

Tisdag och onsdag den här veckan är de på Bäckadalsgymnasiet där ungdomarna välkommas in i gymnasieskolans lokaler och får prova att praktiskt arbeta i tekniksalarna. De får prova CNC, svetsning, automation och 3D/CAD och får veta mer om skolans olika tekniska utbildningar. Satsningen görs av kommunerna för att berätta för 14-15 åringar i åk8 om de branscher som är viktiga för vår region och där det kommer att vara lätt att få arbete i framtiden.

-Det blev roligare än förväntat. Vi fick ju testa på saker, säger Sofia Löfstedt när hon arbetar med CNC maskiner och gör både en namnskylt och en liten mini ljusstake.

Sofia Löfstedt berättar att hon anmälde sig till sommarpraktiken för att hon inte hade något att göra och ville gärna känna lite pengar. Eleverna som genomför alla 7 dagar för ca 1000 kr i feriepraktik lön av Jönköpings kommun.

På torsdagen är Ung företagsamhet, på plats med eleverna för en workshop dag.

-Vi pratar bland annat förmågor, intressen och värderingar kopplat till val av yrken och branscher och får svar på frågan vem är entreprenör? Materialet Möte med entreprenör används i förberedelser inför företagsbesök längre fram, säger Malin Blomqvist Ung företagsamhet i Jönköping

Under nästa vecka kommer de att besöka företag som är med i Teknikcollege samarbetet och får då möjlighet att se det arbete som de praktiskt provade på Bäckadalsgymnasiet på företag som Husqvarna AB, Fagerhult, SAAB, Kinnarps och Jodbro AB. Företagsbesöken kommer att ske i mindre grupper av 10 st elever och de kommer att få testa på e-learning på Kinnarps, möte med ingenjörer på SAAB och bland annat spela LEAN spel på Husqvarna AB.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i den e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege och #SKM.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.