fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Teknikcollege tipsar kring ökad kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet

Samverkansföretag genomför intervjuer med elever inför en ny period av APL

Två av våra samverkansföretag i Teknikcollege Södra Vätterbygden, Worksystem och Husqvarna Group, startade 2021 med att möta elever inför deras APL-placeringar. Här får du möta två medarbetare från respektive företag, Matilda och Amanda, som återger hur de arbetade kring intervjuerna och vad det ger dem. Inom Teknikcollege arbetar vi med ökad kvalitet i utbildningen och alla delar i samverkan tar ett gemensamt ansvar för detta utvecklingsarbete. Tillsammans skapar vi, utbildningarna-företagen- kommunerna, goda förutsättningar för det arbetsplatsförlagda lärandet. Tillsammans är vi Teknikcollege Södra Vätterbygden.

”Vi har genomfört speedintervjuer med tre elever från Bäckadalsgymnasiet. Intervjuerna genomfördes digitalt via teams där ansvarig lärare inledningsvis deltog, därefter pratade vi kort själva med respektive elev, en och en. Vi diskuterade deras utbildning, intressen, personliga egenskaper, varför de valt utbildningen och framtidstankar.  Lina som är produktionsledare och jag genomförde intervjuerna tillsammans.

Vi är otroligt nöjda med våra intervjuer med eleverna från Bäckadalsgymnasiet. Kompetenta och drivna elever med stor vilja och engagemang. Det märks att de brinner för maskiner, teknik och industri, något vi verkligen värdesätter och som vi tror att vi som företag kommer att ha stor nytta av, när vi nu inleder ett samarbete med skolan”.

Matilda Björkegren

Rekryterings- och kompetenschef på Worksystem i Tenhult

”Nu är det andra året som vi inom Husqvarna Group tar in en gymnasielärling i en av våra produktionsenheter. Vi lär oss hela tiden och målet framåt är att vi ska ta in fler elever på samtliga av våra produktionsenheter i regionen.  Jag tycker det är ett otroligt viktigt och roligt samarbete med Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.  Som gymnasielärling så får eleven tidigt en bild av hur arbetslivet fungerar i den bransch som troligtvis eleven kommer verka inom. Och förhoppningsvis så är deras framtid hos oss i vår verksamhet.  Jag hoppas verkligen att fler företag får upp ögonen för detta upplägg så att vi också gemensamt hjälps åt bana vägen för våra framtida medarbetare.

Då eleven skall vara hos oss i nästan 2,5 år så tycker vi det är viktigt att det känns rätt både för eleven och för oss som företag. Vi har därför valt att hålla i speedintervjuer med eleverna. Inför intervjuerna skickades information till eleverna som skulle ge en övergripande bild om vilka vi är och vad vi gör. Sedan skickade de elever som var intresserade av Husqvarna Group som lärlingsplats in ett personligt brev och CV. Lite som att de faktiskt söker ett jobb vilket vi tror kan vara lärorikt för dem. På själva intervjuerna deltog förutom eleven, jag som HR Business Partner samt ansvarig produktionschef. Läraren hjälpte till att koordinera mötet.
Nu startar vi igång i februari och vi är otroligt taggade, och utifrån samtalet med den elev som vi till slut valde att ta in, så låter det som även han är det.”

Amanda Tellander
HR Business Partner
Husqvarna Manufacturing

 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.