fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Teoretiska studier gav eleverna jobb hos Svalsons

Samverkansföretag anställer elever direkt efter studenten

Familjeföretaget Svalsons i Öjebyn utanför Piteå grundades 1981. Den första produkten som företaget tog fram var den första eldrivna skjutluckan, en produkt som företaget producerar än idag. Under årets lopp har nya produkter tillkommit där höj,- och sänkbara glasräcken är den senast framtagna produkten. Svalsons är ett stabilt företag som kontinuerligt växer och som har låg personalomsättning. Idag har företaget ca 40 anställda varav Isak och Albin är senaste tillskotten.

Isac Hellsten och Albin Nylund tog i våras båda studenten från Strömbackaskolan i Piteå. Isak från Teknikprogrammet och Albin från Naturvetenskapliga programmet. Under sommaren läste de en jobbannons där Svalsons sökte juniorsäljare. Båda tog chansen och sökte de utannonserade tjänsterna och sedan drygt en månad tillbaka arbetar de för fullt med försäljning av företagets produkter.

Men hur är det då att ta steget från att studera på gymnasiet till att börja jobba och hur har de upplevt de första veckorna på sin nya arbetsplats. Vi besökte dem på deras nya arbetsplats i Öjebyn för att ta reda på svaren.

– Jag hade inte bestämt mig för vad jag ville göra efter studenten. Jag funderade på att studera vidare och antingen söka ett fjärde år på Teknikprogrammet eller läsa till civilekonom på universitetet men när jag hittade det här jobbet kändes det som rätt val, säger Isac.

Både Isac och Albin erkänner att de var ganska nervösa inför arbetsintervjun som de kallats till efter de skickat in ansökan. Båda har tidigare sommarjobbat på andra företag och hade därför såväl CV som personligt brev som de kunde använda när de sökte jobben på Svalsons. Att ta klivet från skolans relativt trygga vardag ut i arbetslivet var både skrämmande och utmanande men samtidigt väldigt kul.

 

– Vi har känt oss välkomna här från första dagen säger Albin. De 2,5 första veckorna hade vi introduktion vilket var mycket bra. Vi fick se hela produktionen och lära oss om produkterna. Det känns tryggt här säger han, de säger att vi får ta den tid vi behöver för att lära oss fortsätter han.

– Systemen som vi jobbar i har varit lite krångliga att lära sig men både jag och Albin har haft enormt stor nytta av att vi pluggat så mycket matte under gymnasietiden säger Isac. Största skillnaden att jobba jämfört med att plugga är nog ändå att det är arbete 8 timmar per dag. På skolan hade vi ju kortare dagar och fler raster men det funkar ändå bra.

– Vi är yngst på företaget men alla är verkligen jättetrevliga och vi pratar med alla under lunchen eller på fikat. De hjälper också alltid till om det är något vi inte förstår säger Albin.

Som juniorsäljare är det mycket som Isac och Albin ska göra och ingen dag är den andra lik. Mycket av arbetet sker på engelska eftersom Svalsons kunder finns världen över. I deras arbetsuppgifter ingår bland annat att kunna läsa ritningar, ha god kännedom om produkterna och skapa offerter. När kunden bestämt sig för önskad produkt skickar Isak och Albin orderbekräftelse till kunden och beställning ut till produktionen.

 

Svalsons VD Maud Spencer är mycket nöjd med rekryteringen. Företaget har växt med ca 25% per år och kompetensbehovet är stort. All tillverkning och stora delar av försäljningen sker från Piteå och de flesta som en gång börjat jobba här hos oss på Svalson blir oftast kvar.

–  Juniorsäljartjänsterna är nya tjänster som vi skapat under året. Dels för att vi behöver kompetensen dels för att vi behöver nya tankar och nya perspektiv vilket vi får med yngre anställda. Vi är mycket nöjda med det jobb som både Isac och Albin gör. Det märks att de har en teknisk bakgrund både när det kommer till att lära sig nya system som att kunna hjälpa kunderna med rätt information. De har kommit in bra i gänget och vi är mycket glada över att de vill jobba här hos oss avslutar Maud.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.