fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Regionala leveranser från #SKM-projektet

De senaste två veckorna har Teknikcollege ESF-projekt Status, Kvalitet och Matchning (#SKM) levererat i Gästrikland och Hälsingland. Den 5 februari hade Ambassadörsutbildningen ”premiär” i Hälsingland och den uppdaterade Handledarutbildningen hade premiär i båda regionerna den 11 respektive 12 februari.

ENGAGERADE AMBASSADÖRER

Det är var roligt att se ungdomarnas engagerade och aktiva deltagande i Ambassadörsutbildningen. Lika roligt var det att höra deras intryck efteråt. Några kommentarer… ”Trodde inte man skulle bli så här engagerad”, ”Det var roligt men jobbigt”,         ”…verkligen en bra utbildning!”Tack till Patrik Laanemets från #SKM-projektet som var vår huvudsaklige kursledare i dag, och till Håkan Nordlund från sågverkstillverkaren USNR som berättade om företagens syn på Teknikcollege, om vikten av samverkan och elevambassadörernas arbete framåt för att locka fler att läsa teknik- och industriutbildning. Tack även till medföljande lärare som deltog och stöttade med sin input under dagen!

VÅRA VIKTIGA HANDLEDARE

Företagen och lärarna var också väldigt nöjda med det vi denna gång benämnde Handledarutbildning+. ”Plusset” betyder att deltagarna blev såväl utbildade handledare som utbildade handledarutbildare. Snurrigt? Nejdå. Bara jättebra. Nu är vi fler som kan genomföra Teknikcollege handledarutbildning i båda regionerna. Det kommer att stärka möjligheterna att hålla en bra kvalitet på våra elevers APL-perioder. Viktigt, både för företagen och för elevernas kunskapsutveckling! Dessutom skapar vi nätverk regionalt för denna viktiga grupp – handledarna. Vi ser att möten genererar många, bra och kvalitetshöjande diskussioner, så här siktar vi på en fortsättning i någon form.

   

 

Ja, det här var två konkreta och bra exempel på vad Teknikcollege och #SKM-projektet kan leverera. Det enda man behöver göra är att kliva på när erbjudandena kommer – Det kommer de de att fortsätta göra över tid.

 


TEMAOMRÅDE ÖKAD ATTRAKTIONSKRAFT INOM SKM

Det finns en stor bredd av arbetsuppgifter och karriärmöjligheter inom industrin som ungdomar ofta inte känner till. Ett sviktande rekryteringsunderlag i kombination med industrins utmaningar när det kommer till kompetensförsörjning kräver satsningar för att öka kännedomen om industrin som en attraktiv arbetsplats. Målet med temaområdet är att skapa en tydlig ”Röd tekniktråd” i en samordnad och politiskt förankrad organisationsmodell med aktörer som ökar och bibehåller ungdomars intresse för teknik och industrirelevanta utbildningar. Exempel på aktiviteter inom detta temaområde är:

KONTAKT

Patrik Laanemets
patrik.laanemets@teknikcollege.se


TEMAOMRÅDE KVALITETSSÄKRAD APL INOM SKM

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är avgörande för att yrkesutbildningen ska få sådan kvalitet, djup och verklighetsförankring att eleverna blir anställningsbara. Genom vårt temaområde Kvalitetssäkrad ALP ger en strukturerad kontakt mellan lärare, elev och handledare under APL-perioden där det digitala verktyget underlättar dokumentation och kommunikation. Inom temaområdet utvecklas bland annat:

  • Ett digitalt planerings- och uppföljningsverktyg
  • En handledarutbildning för ökad kvalitet och värdegrund
  • En APL-utbildning riktad till styrgrupper, rektorer och nämnder
KONTAKT

Tommy Töyrää
tommy.toyra@skol.lulea.se


 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.