fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
80 unga innovatörer kämpade om finalplatser

Premiär för innovationstävlingen Blixtlåset i Norrbotten

Innovation och entreprenörskap i gymnasieskolan är ett utvecklingsområde inom projektet Status, kvalitet och matchning. Genom att skapa ett ämnesintegrerat arbetssätt med en bra metodik och lärarstöd vill Teknikcollege skapa en tydlig innovationstråd för gymnasieeleverna genom hela utbildningen.

Den 28 mars förvandlades Kulturens hus i Luleå till rena draknästet. Över 80 teknikelever i 18 lag från Luleå, Kiruna och Boden gjorde nämligen upp i regionfinalen av Blixtlåset – Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer. De skarpaste idéerna belönades med finalbiljetter till riksfinalen i Stockholm senare i vår. Det är första året Blixtlåset arrangeras i norra Sverige. Målet är att erbjuda mer kompletta och näringslivsanpassade utbildningar som uppmuntrar till att utveckla innovationsglädjen i skolan. Linda Rönnbäck är processledare för Teknikcollege Norrbotten:

– Vi har jobbat mycket med Ung Företagsamhet här tidigare. Blixtlåset ger oss en möjlighet att koppla ihop innovationsarbetet med entreprenörskapet i skolan. Blixtlåset och UF passar väldigt bra ihop och i år testar vi det här konceptet för första gången. Vi började redan i december med en kick-off för att locka fram bra idéer, då hade vi 190 elever som deltog tillsammans med forskare från Luleå tekniska universitet. Eleverna har haft minst 12 lektioner på sig att arbeta fram sin prototyp. Under tävlingsdagen får eleverna visa sina innovationer i en mässa. Sedan presenterar de sina tävlingsbidrag enskilt för bedömning av juryn.

Namnkunnig jury

I juryn ingick i år representanter från universitetet, olika samverkansföretag, ALMI, Arbetsförmedlingen, Luleå Science Park och personer inom marknadsföring och kommunikation:

– Eleverna tyckte dagen var superkul och kände sig verkligen inspirerade. På eftermiddagen anslöt också alla ettor för att förbereda sig inför kommande tävlingar. Det har varit en utmaning för vissa skolor att ändra sitt sätt att jobba, det är inte givet att innovation och entreprenörskap ska ingå i utbildningen på det här sättet. Vi inom Teknikcollege är säkra på att det här är ett bra sätt att integrera ämnena, och samtidigt bygga nätverk och träffa nya människor. Vi hade lite kort om tid i år men nu känns det som om alla är med på tåget. Vi hoppas att Blixtlåset återkommer varje år. Vi ser också fram emot att det kommer en bra lärarhandledning för Blixtlåset och UF. Men just nu längtar vi mest efter att få komma iväg till finalen i Stockholm, berättar Linda Rönnbäck.

De tävlande bidragen kämpade i första hand om finalbiljetterna men det fanns fler fina utmärkelser att bärga:

– Vi delade även ut pris till bäst bemötande, bästa pitch och bästa innovation. Vi gjorde det tillsammans med Ung Företagsamhet som också satt i juryn. Eleverna fick också tips om hur de kan ta sina idéer vidare till marknaden, säger Linda.

Trestegsraket för innovation och entreprenörskap

En av lärarna som peppat sina teknikelever inför Blixtlåset är Thomas Nilsson, programsamordnare för teknikprogrammet på Björknäsgymnasiet i Boden:

– Vi har ju kört Ung Företagsamhet i Boden i 5 år. Vi kände ganska snabbt att Blixtlåset passade bra in i vårt sätt att tänka. Vi har en trestegsraket för eleverna. Första året får de vara med om en idétävling, andra året kan de ta sin idé till Blixtlåset och tredje året får de möjlighet att ta sin produkt vidare till marknaden med hjälp av Ung Företagsamhet. Under tredje året binder vi ihop påsen under UF-dagen. Där kopplar vi ihop deras gymnasiearbetet med entreprenörskap och deras teknikspecialisering, berättar Thomas Nilsson.

Arbetssättet är en möjlighet att skapa starkare ämnesintegration och eleverna får lära sig att jobba i team. Det är också ett sätt att öka kvalitén i utbildningen:

– Eleverna har en brutal verklighet och springer mellan 12 olika ämnen under en vecka. Ämnesintegrering ger möjlighet att använda de olika ämnena i ett sammanhang. Det ger också lärarna bättre förutsättningar för samarbete, vi blir mer delaktiga i varandras vardag och får en gemensam syn på vårt arbete. Vi höjer vår kompetens genom att arbeta tillsammans. Vi har ett bra branschråd som är kopplat till programmet, det är delvis samma personer som sitter i vår lokala styrgrupp. Rådet är oerhört värdefullt och hjälper oss att alltid vara aktuella, eleverna ska ju kunna det som behövs på arbetsmarknaden om fem år. Vi började med att titta på olika nyckelkompetenser, med det här nya arbetssättet kommer vi att pricka av i stort sett alla på en gång. Det är ett väldigt bra sätt att ge en relevant och komplett utbildning som matchar både näringsliv och universitet. Samtidigt höjer vi som lärare vår nivå hela tiden. Hela upplägget ger också bra social träning och ett fantastiskt nätverk för eleverna. I fjol hade vi 13 UF-företag som hade kontakt med 65 företag och föreningar utanför skolan. Ungdomarna lär sig modern teknik och vikten av ett bra nätverk, och de våga prata och sälja sig själva. Det är viktigt när de sen ska ut och söka jobb, säger han.

Koncept som ger högre innovationsnivå

Thomas Nilsson sitter med i arbetsgruppen för Innovation och Entreprenörskap i SKM. De har utvecklat konceptet som binder ihop Blixtlåset med UF:

– Det har varit spännande att få träffa folk från andra skolor och höra hur de arbetar. Vi har bollat mycket. Att använda Blixtlåset tillsammans med UF kändes klockrent för oss. Vi hade UF men vi behövde få igång innovationsarbetet tidigare under utbildningen. Det här upplägget ger bättre höjd i arbetet och högre innovationsnivå. Eleverna som deltog i Blixtlåset i Luleå var jättenöjda. Vi hade nio innovationer och 30 stolta elever med i tävlingen. Juryn var jätteduktiga och hjälpte till att driva innovationerna vidare. Det är lätt att man producerar fler förlorare än vinnare i en tävling, men jag tyckte juryn hanterade det jättebra. Alla måste känna att de får något med sig. Vi fick två vinnande innovationer som åker ner till Stockholm och finalen, men jag tror alla elever kom hem med nya värdefulla kunskaper och erfarenheter, berättar Thomas Nilsson.

Siemens är huvudsponsor för Blixtlåset och Louise Edengren är Employer Branding Coordinator Siemens Industrial Turbomachinery AB:

– Ett av våra ledord på Siemens är ”innovativ”. Det är viktigt att odla sin kreativitet, våga tänka utanför boxen, kunna samarbeta och att hitta nya lösningar på problem. För att säkra vår kompetensförsörjning behöver vi få in unga människor som besitter just dessa förmågor. Här kommer Blixtlåset in som en viktig aktivitet för oss eftersom tävlingen uppmuntrar just till att utveckla dessa egenskaper, säger Louise Edengren.

Bra med kreativt skolarbete

En av jurymedlemmarna var Anders Johansson från SSAB. För dagen hade han lämnat företagets plåtverkstad där han dagligen arbetar med reparationer, problemlösning och innovationer. Anders ser mycket positivt på den här typen av skolarbete, där eleverna får lära sig att tänka kreativt och nyskapande:

– Jag har hållit på och löst problem hela mitt liv. Jag lite av en uppfinnare som tar fram de hjälpmedel eller lösningar som behövs i verksamheten. Det var kul att vara med och eleverna gjorde ett bra jobb. Jag hoppas Blixtlåset återkommer. Det hade förstås varit kul med fler tävlande industrielever i Blixtlåset, kanske nästa år. Jag tror också att det skulle vara bra om eleverna kunde ha tillgång till en grupp experter under hela läsåret så att de kan få stöd löpande, då tror jag man kunde få fram ännu fler bra idéer. Det är brist på bra folk i industrin. Jag är handledare och har tagit hand om industrielever under deras APL här under de senaste 20 åren. Vi gör vårt bästa för att ta bra hand om ungdomarna här på SSAB, säger Anders Johansson.

Under Blixtlåset medverkade elever och lärare från Björknäsgymansiet i Boden, Luleå Gymnasieskola och Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna samt deltagare i juryn.

Vi riktar ett stort grattis till pristagarna bakom Emergency Balloon, W-orka och Adventures Harness som nu kommer att få representera Norrbotten under Sverigefinalen av Blixtlåset den 16 maj i Stockholm.

Bildgalleri

Stolta vinnare av regionfinal norr av Blixtlåset. Stockholm nästa!

Besökarna på Kulturhuset fick chansen att testa Teknicolleges nya VR-upplevelse

Pitchen är en viktig del av Blixtlåset. Man måste kunna sälja både sig själv, och sin idé.

När juryn gjorde sina slutbedömningar under tävlingen underhöll The Magnettes på stora scenen.

Blixtlåset har många vinnare, några av dem får chansen att åka till Stockholm på riksfinal. Lycka till!

Foto: Magnus Stenberg, Snowgarden

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.