fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Ny utbildning sporrar teknikintresserade elevambassadörer

Kampen om gymnasieeleverna har hårdnat, och allt fler alternativ dyker upp på utbildningsmarknaden. Många olika faktorer påverkar elevernas val av utbildning. Vilka program erbjuds och vad de har för rykte, verkar lärarna vara engagerade och duktiga pedagoger, och känner man till någon som kan berätta om sina egna erfarenheter av utbildningen.

Nu storsatsar Teknikcollege på att inspirera och utbilda handplockade elever till elevambassadörer. En roll som skapar både insikt, stolthet och lite extra råg i ryggen. Nyligen genomförde en första grupp elevambassadörer en testutbildning på Träcentrum i Nässjö.

– Vi håller på att ta fram ett utbildningskoncept så att alla Teknikcollegeregioner i Sverige ska kunna utbilda sina egna elevambassadörer. Vi vet att lite äldre elever har stort inflytande i gymnasievalet, säger Leila Khammari från Hildeshög som fått uppdraget att utveckla ett utbildningspaket som ska kunna användas av yrkesverksam personal i Teknikcollegeregioner över hela landet.


Leila Khammari
Den egna berättelsen central

Grundidén är att utbilda, förbereda och inspirera elever på teknik- och industritekniska programmet för att möta i första hand högstadieelever under exempelvis öppna hus och skolmässor.

– En viktig del i utbildningen är att eleverna får fundera på sin egen berättelse, varför de själva valde en teknikinriktad utbildning och vad de tycker om sitt val idag. Vi vill att ambassadörerna ska reflektera över sin resa, den är intressant och viktig för andra att ta del av. Utbildningen kommer att bestå av tre olika block. Det första är en grundutbildning som fokuserar på vad Teknikcollege är och förkroppsligar. Det andra en kommunikativ plattform med budskap och övningar i samtals- och presentationsteknik, till exempel när ambassadören ska stå och prata på en mässa eller i en monter. Det tredje blocket handlar om hur man kan, och bör, vara närvarande i sociala medier. Piloteleverna i Nässjö fick testa och utvärdera den första och andra delen av utbildningen, berättar Leila Khammari.

Bra förebilder övertygar

Ambassadörsutbildningen är en del av ESF-projektet Status, kvalitet och matchning som just nu drivs av Teknikcollege över hela Sverige. Målet är att hitta bra förebilder som kan inspirera elever på grundskolan att välja teknikinriktade utbildningar:

– Rätt förebilder är en av flera viktiga faktorer som kan påverka valet av utbildning. Vi vill att grundskoleeleverna ska hitta personer de kan känna igen sig i, båda tjejer och killar som idag går en Teknikcollegecertifierad utbildning. Det ska vara personer som är lätta att prata med, som kan dela med sig av sin egen berättelse och som också förstår mervärdet av att läsa en Teknikcollegecertifierad utbildning. Vi vill helt enkelt ge fler en korrekt bild av möjligheterna med våra utbildningar och en framtid inom industrin. Det har länge varit ett önskemål att få utveckla och kvalitetssäkra Teknikcolleges nationella ambassadörsutbildning. Tack vare projektet Status, kvalitet och matchning tar vi nu det klivet, säger Patrik Laanemets som projektleder utvecklingsarbetet inom Teknikcollege.

Utbildningspaket för ambassadörer och lärare

Ambassadörsutbildningen ska vara färdig med ett genomarbetat utbildningspaket för både ambassadörer och lärare i maj 2019. Alla Teknikcollegecertifierade utbildningar i hela Sverige kommer att få tillgång till materialet. Ytterligare en testomgång kommer att köras under våren 2019 för att säkerställa konceptet.

Leila Khammari, som själv är ingenjör inom mekatronik, tycker det är viktigt att ge så många som möjligt tillgång till aktiviteter och evenemang som lyfter möjligheterna inom teknik och industri:

– Det tar 25 år att få fram en 25-årig ingenjör. Teknik finns överallt. Det är viktigt att lära sig att börja där man befinner sig, att starta i det egna utgångsläget. Jag jobbar också med FIRST LEGO League, en innovationstävling där vi löser problem med hjälp av lego, som är ett annat bra exempel på hur teknikintresset kan stimuleras hos unga. Ambassadörsutbildningen är ytterligare ett verktyg att nå ut och vidareutveckla barn och ungdomars teknikintresse. Och det var tydligt att eleverna i Nässjö var både stolta och lite överväldigade av vad de fått lära sig. De kände sig utvalda och förstod vilket arbete som ligger bakom Teknikcollege, och vilka möjligheter det innebär för dem i framtiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.