fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Perstorp Tekniska Gymnasium TC-certifierat

Mönsterskola välkomnas till Teknikcollege Skåne

Den 17 september fick Perstorp Tekniska Gymnasium grönt ljus. Skolan är nu certifierad enligt Teknikcolleges kvalitetskriterier. Det var inget svårt uppdrag för granskningskommittén. Perstorp Tekniska Gymnasium är en mönsterskola som redan från starten 1996 bygger på samma grundvärderingar som Teknikcollege står för.

– Vi har alltid haft ett väldigt nära samarbete med näringslivet. Vi ägs och drivs av Perstorp AB och skolan startades eftersom företaget kände att det behövdes ett industriprogram som passade deras rekryteringsprofil. Det var i friskolornas begynnelse, men vi kör faktiskt i princip samma industritekniska program nu som då. Perstorp är en stor arbetsgivare här och vi fick många sökande redan första året. Idag har en tiondel av Perstorps anställda utbildats av oss, ungefär 60 personer, och de finns på alla nivåer inom företaget. Perstorp räknar med att en rekrytering och introduktion av en högskoleutbildad ingenjör kostar runt 500 000 kr. Det är ganska enkelt att räkna ut att det är en god investering för företaget. Eleverna här, oavsett om de går direkt ut i arbetslivet eller väljer att läsa vidare, får en stark relation till Perstorp och andra lokala företag i sin utbildning. De har redan en bra bild av processerna, känner folk på arbetsplatserna och kan ofta gå rakt in i produktionen. Många får jobb där de sommarjobbat tidigare och företagen sparar mycket uppstartstid, säger Åsa Persson som är rektor på Perstorp Tekniska Gymnasium.

Jörgen Persson är ordförande i den lokala styrgruppen för Teknikcollege Perstorp och Åsa Persson, rektor på Pertorps Tekniska Gymnasium.

Skolans målsättning var i startskedet att en tredjedel av eleverna skulle gå direkt ut i produktion, en tredjedel till högre studier och resten till annat. Idag läser ungefär hälften vidare, många inom kemi, vilket är bra eftersom kompetenskraven blir allt tuffare:

– Vi har känt oss som ett eget litet Teknikcollege här i Perstorp, men vi har ju inte haft den officiella certifieringen. När vi började prata med TC Skåne insåg vi att vi redan hade de mesta på plats, men att en certifiering skulle gagna både oss och företagen som vi samarbetar med. Under åren har Perstorp renodlat sin verksamhet inom kemi och knoppat av andra affärsområden till nya bolag. Många finns kvar här och vi har fortsatt arbeta tillsammans med både dem och andra aktörer här omkring. Nätverket har blivit allt större och det gynnar även Perstorp AB. Skolan är lite som ett kitt för näringslivet. Vi skapar möjligheter till möten, samarbeten och utbyten där företagen inte konkurrerar med varandra utan bara kan vinna på att engagera sig, berättar Åsa.

Stort engagemang och hög kontinuitet

Skolan har låg personalomsättning och kontinuiteten i undervisningen skapar en trygg miljö och stark sammanhållning. Utbildningen påminner nog om många andra Industritekniska program med den skillnaden att de flesta läser över 3000 poäng. Samarbetet med näringslivet är också unikt eftersom de är integrerade i utbildningen och har nära relationer och täta kontakter med lärarna på skolan:

– För mig är en framgångsfaktor att eleverna går ut i jobb efter skolan, inte att vi har många ansökande. De ska växa här och vara arbetskraft när de kommer ut, ha något bra att bygga på, och vi har väldigt hög anställningsbarhet på våra elever. Vi lyckas med det mycket tack vare väldigt engagerad personal som bryr sig. Jag har väldigt högt förtroende för våra lärare, tilliten är viktig. Under alla år som vi drivit skolan har vi haft tre elever som inte fått examensbevis, det är nog ganska unikt, berättar rektorn.

Större nätverk inom skola eftersökes

Ledarskapet, engagemanget och det personliga bemötandet är viktiga faktorer för att skapa rätt miljö på skolan. Som rektor har Åsa ständig kontakt med gamla elever. Hon kan titta på en flera år gammal klasslista och fortfarande ha koll på vad de allra flesta befinner sig i livet. Hon tror att den en stora vinsten med att bli en del av Teknikcollege Skåne blir möjligheterna att bygga nätverket inom skolan, både för lärarna och företagen:

– Certifieringen innebär inga stora förändringar för oss. Det är en del nya rutiner kring kvalitetsarbetet som vi måste ta till oss, men det mesta gör vi redan. Vi vill också bli bättre på att utbilda våra handledare ute på företagen, och det finns ju bra stöd för det inom Teknikcollege. Vår utmaning är istället att nå ut med information om hur fantastiskt bra vårt yrkesprogram är. Vi behöver synas mer och hjälpa folk att förstå vilka yrkes som finns, och att det är roliga och utmanande framtidsjobb. Unga vet inte vad en automations- eller processingenjör är. Vi hoppas också att certifieringen ska hjälpa oss att bygga ett starkt nätverk med bland annat studie- och yrkesvägledare och lärare inom Teknikcollege som kämpar med samma utmaningar som oss. Det ska också bli intressant att titta på bedömningssamarbetet. Den biten är jätteviktig. Det här är ren kompetensutveckling för oss så vi ser fram emot att lära känna nya kollegor inom TC-sfären.

Perstorp Tekniska Gymnasium har sedan start erbjudit det Industritekniska programmet. 2016 startade skolan även El- och energiprogrammet. Båda är nu certifierade av Teknikcollege.

Video El- och energiprogrammet >>

Video Industritekniska programmet >>

 


 

Teknikcollege Skåne

Framtidens utmaningar kommer att lösas med innovationer och ny teknik. Teknikcollege Skåne kvalitetssäkrar och certifierar utbildningar inom el, industri och teknik på gymnasiet och yrkeshögskolan – alltid i nära samarbete med näringslivet. Det ger dig som elev en utbildning med fler studiebesök och föreläsningar från företag i aktuella branscher, utbildade APL-handledare, diplompoäng och skarpa företagsprojekt. Du får helt enkelt en utbildning med plusmeny när du väljer ett program certifierat av Teknikcollege, och en snabbfil till arbetsmarknaden.

Med fler än hundra skånska samverkansföretag, industrins parter, Malmö universitet och Lunds tekniska högskola, de offentliga aktörerna och våra certifierade utbildningsanordnare är Teknikcollege Skåne en stark aktör för industrins kompetensförsörjning. Teknikcollege finns idag över hela Sverige med 150 certifierade skolor och involverar fler än 3000 engagerade samverkansföretag.

 

Kontakt

Carina Lengbrant Malmberg | E-post | 0725-93 05 86
Processledare Teknikcollege Skåne
www.teknikcollege.se/skane

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.