fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Samverkansföretaget Alfdex körde LEAN-spel på skolan

Mera LEAN på Öresundsgymnaiset

En av Teknikcolleges viktigaste uppgifter är att matcha utbildningarnas innehåll med rekryteringsbehovet på arbetsmarknaden. Ett kunskapsområde som ofta lyfts fram är LEAN - en metod för verksamhetsutveckling som är starkt förankrad i näringslivet, inte minst svensk industri. Fokus är att skapa maximalt kundvärde av de resurser man har. Metoden har bevisat att den både förenklar arbetet med att öka kvalitén för kunden och lönsamheten.

Ett bra sätt för företag att stödja skolan med relevanta och verklighetsförankrade inslag i utbildningen är att ställa upp som föreläsare. Eva Inhammar är HR Generalist på företaget Alfdex i Landskrona, ett av samverkansföretagen till Öresundsgymnasiets Teknikprogram:

– Vi satt i möte kring Teknikcollage när biträdande rektorn Pernilla Ripa undrade om något av företagen kunde tänka sig hålla i någon lektion. Jag nämnde då att vi hade ett LEAN-spel på Alfdex som vi kör med våra anställda och som är ganska uppskattat. Eftersom det passade bra med teknikelevernas läroplan blev jag inbjuden till skolan, berättar Eva Inhammar.

Samma LEAN-spel på skola och företag

Eva förberedde två olika spel som sammanlagt varade i två timmar. Hon hade kört spelet på Alfdex tidigare så det var inga problem att göra det på skolan också:

– Vi började lektionen med en kort introduktion om vad LEAN är, var det kommer ifrån och genomgång av de åtta ”slöserierna”. Det första spelet går ut på att visa skillnaderna mellan push- och pullprinciperna. En dragande produktion där kunden avropar och man tillverkar exakt antal är mer effektiv än en produktion som trycker igenom produkterna och tillverkar mot ett lager. Spelet går ut på att man ska vika flygplan efter en given ritning. Kunden ska sedan godkänna efter denna ritningen. Vi delade upp eleverna i två grupper som tävlade mot varandra, detta gjorde att deltagarna blev väldigt engagerade, berättar Eva.

När spelet var klart diskuterade deltagarna de olika ”slöserierna” som förekom och eleverna fick diskutera fram förbättringar. Slutsatsen efter båda omgångarna var att det behövs träning för att kunna tillverka efter ritning. Det är viktigt att alla delar i kedjan levererar rätt för att säkerställa kvalitén, och att enstycksflöde ger mycket mindre väntetid och mindre mellanvarulager.

Några av eleverna som deltog var Jakob Bjarke och Tobias Ohlsson-Bååth som går Teknikprogrammets tredje år:

– Efter föreläsningen fick vi testa vad LEAN är genom att följa en produktionskedja där vi skulle vika pappersflygplan. Blir det fel någonstans får det följder för hela produktionen. Det var både lärorikt och intressant, och roligt att alla i klassen fick testa. Vi hade redan ganska bra koll eftersom vi läst in oss på LEAN under praktiken, berättar eleverna.

Alla är vinnare inom Teknikcollege

Alfdex är ett samverkansföretag med Teknikcollege i Landskrona, ett samarbete där alla är vinnare menar Eva Inhammar:

– Vi på Alfdex ser skolan som en naturlig samarbetspartner för att hitta framtida talanger. Vi som företag, eleverna och skolan är alla vinnare. Eleverna får komma ut och känna på hur det är ute på ett företag, och vi får möta unga potentiella framtida medarbetare. Vi har precis haft en grupp elever här som gjorde ett fint gymnasiearbete med idéer som vi har implementerat i verksamheten. Vi har även kunnat anställa två elever på sommarjobb från teknikprogrammet, som tidigare gjort praktik och gymnasiearbete hos oss. Det är en stor fördel att de känner till Alfdex och våra lokaler, och att vi har fått träffa dem under några veckor och redan vet att de kommer passa bra hos oss.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.