fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Samverkan leder till resultat

Lyckad satsning gav jobb direkt!

Både Mora CNC och Boggs Automation har i dagarna nyanställt efter lyckad satsning på Robot- och CNC-teknik, en Yrkeshögskoleutbildning mot Industri i Mora kommun. Detta är ett steg i rätt riktning gällande utmaningen kring Industrins kompetensförsörjning. Nu öppnar en ny ansökningsperiod och ger fler möjlighet till en kvalitetssäkrad väg till ett framtidsjobb inom industrin!

Industrin i Mora är en bransch på frammarsch där de historiska anorna syns tydligt. Mora är med stolthet en industristad att räkna med! De senaste åren har dock branschen brottats med utmaningen att säkra tillgången på kompetens. Mora som kommun är inte ensam i denna utmaning, även regionalt och nationellt finns stora svårigheter för företagen inom Industrin att tillgodose sitt behov av kompetens. Ingemar Dahlström, Mora CNC, är en av arbetsgivarna i kommunen som tillsammans med politiken och skolan inlett en satsning för att komma till rätta med problemet. Ingemar:

-Kompetensförsörjning är en av våra viktigaste frågor och vi ser det som helt nödvändigt att satsa tillsammans med kommunen och skolan exempelvis kring den här Yrkeshögskoleutbildningen mot Industri. Just nu har vi Emanuel Ädling på praktik hos oss, en fantastisk kille som vi kommer erbjuda jobb så snart han gått färdigt utbildningen.

Kommunen har under en tid brottats med utmaningen att med vetskap om branschens kompetensbehov hålla liv i de industrirelevanta utbildningarna trots lågt söktryck. Det krävs samarbete för att få systemet att fungera och det är en långsiktig process. Johan Hed( C )är vice ordförande i den gemensamma gymnasienämnden för Mora, Orsa och Älvdalen och har varit delaktig i beslutet om en fortsatt satsning på Yrkeshögskoleutbildning mot Industri. Johan:

-Vi i nämnden förstår behovet inom branschen samtidigt som vi som kommun utmanas ekonomiskt vid de tillfällen när vi inte lyckas fylla platserna. Därför ser vi mycket positivt på att samarbeta med arbetsgivarna lokalt för att tillsammans kunna öka attraktiviteten för dessa utbildningar som bevisligen leder till jobb.

Nu är ansökan öppen för en ny utbildningsomgång, som startar i höst, för den yrkeshögskoleutbildning mot Industri som lett till jobb för tidigare nämnda Emanuel Ädling. Även Thomas Persson som gjort sin praktik hos Boggs automation har fått fast jobb efter utbildningen. Martin Bogg som driver Boggs lyfter fram osynligheten för Industrin som bransch som en stor del i utmaningen kring kompetensförsörjningsutmaningen.

-Som bransch är vi av naturen osynliga för många. Vi industriföretag behöver bli bättre på att synas utåt för att attrahera arbetskraft i framtiden. Teknikkollage hjälper oss till ökad attraktivitet för branschen och vi vill gärna vara med och lyfta fram de goda möjligheterna till jobb som finns. Roliga och utvecklande jobb dessutom! CNC-operatör är definitivt ett framtidsyrke. Vi är just nu extra nöjda eftersom vi bara för en vecka sedan skrev avtal med Thomas Persson som gått utbildningen och nu är anställd hos oss!

Yrkeshögskoleutbildningen mot Industri, inriktning robot och CNC, är en liten pusselbit när det gäller att bygga en hållbar struktur kring Industrins kompetensförsörjning i Mora och en hel del arbete återstår. Det som är viktigt nu är att den lyckade yrkeshögskoleutbildningen fortsätter och kommer att ge fler samma möjlighet som Emanuel och Thomas – ett framtidsjobb inom Industrin i Mora.

Läs mer och ansök till utbildningen HÄR 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.