fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Ljusa utsikter för yrkesindustrin trots Corona

Coronakrisen har haft en omtumlande inverkan på svenska industriföretag, det har gjort många oroliga över industrins framtid. IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson kommenterar att det inte finns en anledning till det. - Inom industrin finns det fortfarande bra möjligheter att få jobb, vi har stor brist på medarbetare med yrkeskompetens, säger Marie.  

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson
Foto: Bea Tigerhielm

Marie Nilsson är ordförande i Teknikcollege styrelse tillika förbundsordförande på IF Metall, fackförbundet som organiserar stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin. Vi ställde några frågor till henne om industrins framtid i Sverige.

Hur har Coronakrisen påverkat industrin?
– En hel del anställda har permitterats vilket innebär att de har blivit arbetsbefriade på hel- eller deltid under en begränsad tid. Det här är resultatet av störningar i produktionskedjan. Varor och produkter som tillverkas i Sverige består av många olika komponenter som dels kommer från utländska företag där tillverkning har pausats. Får vi inte in dessa komponenter så kan vi helt enkelt inte producera våra varor och produkter. När de utländska företagens tillverkning börjar rulla igen så gör svensk industri likaså.

Är en yrkesutbildning ett klokt val under rådande omständigheter?
– Pandemin är en tillfällig företeelse. Industrin är ryggraden i svensk ekonomi och vi har musklerna för att klara av en övervintring i ett par månader. Jag är inte det minsta orolig för att jobb ska försvinna och de som funderar på en karriär inom branschen ska inte heller vara det.

Hur ser arbetsmarknaden ut i industrin för ungdomar?
– Många som idag jobbar inom branschen är nära pensionsåldern. Vi behöver en generationsväxling och unga med rätt utbildning är eftertraktade på arbetsmarknaden. Industrin skriker efter kompetens, vill man ha ett jobb direkt efter gymnasiet så rekommenderar jag verkligen en yrkesutbildning.

Vilka möjligheter erbjuder svenska industriföretag?
– Branschen erbjuder spännande jobb inom många olika områden. Många unga är intresserade av klimatfrågor och vill man påverka klimatutvecklingen är en yrkesutbildning ett bra val. Industrin är en stor del av klimatomställningen och i Sverige jobbar vi med att ta fram banbrytande förbättringar inom produktionsprocesser.

Vad läste du på gymnasiet?
– Jag var skoltrött efter högstadiet och ville flytta hemifrån så fort som möjligt och börja tjäna pengar. Min studievägledare tipsade mig om att välja en yrkesutbildning. Jag läste en processteknisk inriktning och fick jobb därefter i kemiindustrin. Ångrar inte mitt val en sekund!

Har du några tips till unga som ska välja utbildning?
– Välj med både hjärta och hjärna. Om du inte vet vad du vill plugga är en yrkesutbildning ett bra val. Då har du möjlighet att både få jobb direkt efter gymnasiet eller gå vidare och plugga på högskolan.

 

Funderar du på en yrkesutbildning? Teknikcollege har certifierade utbildningar i hela Sverige. Här hittar du enkelt ditt närmsta Teknikcollege!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.