fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
PRAO för lärare

Länsstudiedag och Teknikcolleges Kampanjdag

Varje år i början av oktober anordnas en Länsstudiedag för gymnasielärare och SYV i Östergötland. Teknikcollege och Industridag Östergötland håller i ett av arrangemangen, PRAO på ett industriföretag. Att det sammanfaller med Teknikcolleges kampanjdag gör det hela ännu bättre. I år var det hela 22 företag som erbjöd en PRAO-dag!

 

Vad tyckte företagen?

Marion Kahnert är delprojektledare för REACH Norrköping, ett ESF-finansierat socialt arbetsmarknadsprojekt för att stärka unga utrikesfödda kvinnors och mäns förutsättningar, förmåga och motivation till att påbörja eller slutföra utbildning och komma in på arbetsmarknaden. Hon berättar om sin dag på Fitesa:

– Dagen var väldigt givande. Fitesa hade besöket perfekt planerad. Det började med att jag träffade personalchefen som gick genom dagen, berättade om företaget och svarade på frågor. Sedan kom morgonmöte där alla uppdaterade varandra om vad som gick bra eller om det varit driftstopp under kvällen och natten. Därefter hade jag en tid med platschefen som berättade ingående om företaget samt produktionen. Sedan fick jag besöka nästan alla avdelningar (produktion, kvalitetssäkring/labbet, lager, verkstan, underhåll, logistik).

– Under dagen hade jag möjlighet att prata med olika professioner som elektriker, mekaniker, driftledare, nyanställda samt anställda som varit med länge, etc. Alla tog sig tid att förklara och visa mig hur de arbetar på just den avdelningen. De svarade gärna och beredvilligt på alla mina frågor. Det var ett trevligt arbetsklimat. PRAO-dagen hos Fitesa överträffade mina förväntningar.

Fitesa är ledande inom nonwoven, specialiserat på att tillhandahålla innovativa tyger för hygien-, medicin- och industrimarknaden.


Pernilla Arfwedson
är lärare och arbetar för närvarande med utlandsfödda ungdomar 16-20 år på Språkintroduktion. Hon undervisar i svenska som andra språk och med arbetslivsorientering. Pernilla fick en dag på Fiskeby i Norrköping, pappersbruket som tar emot returpapper och omvandlar till förpackningskartong.

– Jag hade en underbart lärorik dag på Fiskeby där jag fick se hela verksamheten. Upplägget och mottagandet var mycket planerat och välkomnande. Flera personer inom olika områden tog emot mig, berättade om och visade mig runt på företaget. Jag tog flera bilder för att kunna visa och berätta för mina elever om företaget och arbete inom industrin. Dessa iakttagelser och kontakter är viktiga i arbetet inom arbetsmarknadskunskap för att förbereda eleverna inför arbetslivet i framtiden.

 

Liselott Andersson är studie- och yrkesvägledare på Berzeliusskolan i Linköping där det finns runt 900 gymnasieelever som läser en teknik- eller naturinriktning. Flera av dem försöker Liselott lotsa vidare i sina studieval. En svårighet med detta är att beskriva mer konkret vad en ingenjör gör en dag på jobbet. Hon får ofta förklara skillnaden mellan högskole- och civilingenjörsutbildning. Många ser sig idag som blivande akademiker men yrkeshögskolan kan vara ett lika relevant val. Liselott hade önskat sig en dag på ett företag med många ingenjörsjobb och då tyckte vi att BillerudKorsnäs passade perfekt.

– Jag fick en fantastisk dag på BillerudKorsnäs i Skärblacka. Käthy Holstensson på HR hade ordnat ett pärlband av möten med ingenjörer av alla de slag på olika nivåer. De berättade om vad de gör på jobbet och var också väldigt lyhörda för mina frågor. Främst handlar det om hur värdefullt det är med rätt inriktning på sitt civilingenjörsprogram och hur en Teknologie master står sig jämfört med en civilingenjörsexamen.

– Jag fick se process- och utvecklingslabb, träffa ingenjörer inom R&D och produktion och naturligtvis se pappersmaskiner. Den här dagen var utan tvekan en av de mest värdefulla fortbildningsdagarna jag varit på. Att vara ensam kändes väldigt lyxigt och allt var skräddarsytt, men vi hade kunnat vara 2-3 personer för att också hjälpas åt med frågor ur alla synvinklar. Jag åker gärna på flera liknande dagar,” säger Liselott.

BillerudKorsnäs är ledande leverantör av förpackningsmaterial och smarta lösningar av förnyelsebara material. På produktionsenheten i Skärblacka tillverkas blekt och oblekt papper som används till t.ex. säckpapper, medicinska förpackningar och livsmedelsförpackningar.

Vad tyckte företagen?

– Det var väldigt inspirerande att ha besök av kommunen och jobba vidare på samarbetet mellan skola, kommun och industri. Det var extra intressant att utbyta idéer om hur vi kan integrera ungdomar in i arbete”, säger Camilla Mattsson, HR-chef på Fitesa.

– Efter Pernillas önskemål koncentrerade vi dagen främst kring arbetsuppgifter och tjänster som intresserar den grupp av ungdomar som Pernilla undervisar. Vi pratade också om vilka förutsättningar som är viktigt att vara medveten om och ta hänsyn till om man söker sig till arbete inom industrin. Utlandsfödda ungdomar är en viktig målgrupp för vår framtida rekrytering och det är värdefullt för oss som företag att vara medvetna om dessa ungdomars önskemål, drivkrafter och utmaningar för att vi ska mötas på bästa sätt.

– Vi hade en väldigt trevlig dag med Pernilla hos oss som både var påläst inför besöket och som visade stort intresse under dagen med bra frågor och reflektioner, hälsar Marina Gåverud, HR-chef på Fiskeby Board AB.

– Vår framtida kompetensförsörjning är en viktig fråga. Vi hoppas på detta sätt så frön och locka framtida medarbetare till oss och vår industri. Generellt sett är det en stor efterfrågan efter ingenjörer på arbetsmarknaden. Därför väljer vi att lägga tid på sådana här proaktiva arrangemang. Jag vill tacka alla som delat med sig av sina erfarenheter med så stor entusiasm. Andra yrkeskategorier som vi har svårt att hitta kandidater till är till exempel inom el/ automation och system men också processoperatörer”, säger Käthy Holstensson, HR Business Partner på BillerudKorsnäs.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.