fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Full pott i Svetskommissionens granskning

Kloka händer på Sveriges främsta svetsutbildning

För bara några veckor sedan fick yrkeslärarna Magnus Österberg och Peter Svensson kvitto på att de gör ett riktigt bra jobb. Helt lysande faktiskt. De blev den första skolan i Sverige som klarade Svetskommissionens tuffa granskning och lyckades få full pott i utvärderingen. Det innebär att de kan fortsätta förbereda sina elever för svetsbranschens tuffa och eftertraktade diplomering till International Welder.

Deltagare med fem olika nationaliteter går just nu Yrkes-SFI med inriktning på svets i Trelleborg. Övre raden fv: Deyaa Okla, Semereab Eyob och Wahdad Khan. Nedre raden fv: Mohamed Sghaier Rtibi och Amer Elayan.

– Det är fantastiskt roligt att få bekräftat att vi gör något bra här. Utvärderingen är omfattande och Svetskommissionen tittar på allt från arbetsmiljö, utrustning och materialhantering till pedagogiskt upplägg både praktiskt och teoretiskt. De intervjuar elever och går igenom all dokumentation. Det tog en hel dag. Jag tror att vi står för ordning och reda. Vi vill att varenda elev som tar studenten här ska vara riktigt konkurrenskraftig när den går ut. Vi har en av Sveriges bästa maskinparker och lärare som kompletterar varandra mycket bra. Dessutom har vi ett flexibelt system mellan teoretiska och praktiska moment som ger eleven utrymme att bestämma mycket över sin egen studiegång. Vi vill att eleverna ska känna att vi står bakom dem till 100 procent, att vi bryr oss. Även utanför skolan, föräldrakontakten är också jätteviktig, berättar Magnus Österberg som är kontaktperson för Söderslättsgymnasiets svetsutbildning.

Internationellt efterfrågad svetsdiplomering

Diplomeringen till internationell svetsare är krävande, och frivillig, men innebär att eleven får ett internationellt efterfrågat bevis på sina teoretiska och praktiska kunskaper. Det öppnar för karriärmöjligheter över hela världen, till exempel inom offshore eller kärnkraftsindustrin. Många stannar också i Sverige eftersom efterfrågad på kompetent personal är i princip obegränsad.

– Genom praktiken får eleverna kontakt med arbetsmarknaden. Många har fasta jobb, provanställningar eller sommarjobb redan innan de är klara med sin utbildning. Branschen har utvecklats och idag erbjuds flexibla och utvecklande jobb för människor med kloka händer – med en bra ingångslön dessutom. Många föräldrar tror att de skickar in sina tonåringar i en återvändsgränd när de väljer en yrkesutbildning, men det finns alla möjligheter att få en högskolebehörighet med sig ut i arbetslivet om de vill. Då kan de välja att plugga vidare inom industrin på högskolan eller yrkeshögskola, till exempel till svetsingenjör (IWE) eller svetstekniker (IWT). Eller så väljer de ett annat yrkesspår efter att ha känt sig för några år, säger Peter.

Yrkes-SFI med svetsinriktning

Just nu pluggar 26 elever i Söderslättsgymnasiets industriutbildningar. De flesta går på gymnasiets Industritekniska program. I lokalerna arbetar också ett energiskt gäng vuxna med en brokig nationell bakgrund. De går på Yrkes-SFI med svetsinriktning och trots fem olika nationaliteter, språkbarriärer och varierande bakgrundshistoria har de inga problem att lösa sina uppgifter:

– Just nu jobbar de med ett uppdrag för ett av företagen vi samarbetar med. De ska svetsa ihop galler till fönster. Alla har gått kursen heta arbeten och klarat kursen. De är jättenöjda med utbildningen och ser en framtid som svetsare. Totalt är de i utbildning 40 veckor. De ska kunna grundläggande svenska när de börjar och får fördjupa sig i yrkessvenska efterhand. De är väldigt motiverade både i det praktiska och teoretiska arbetet. Många har sysslat med svets tidigare men här får alla en chans att komma upp på en hög konkurrenskraftig kompetensnivå. Får de inte arbete efter utbildningen är det oftast för att de har svårt att ta till sig språket, men är de riktigt duktiga får de ofta jobb ändå, berättar Magnus.

Behovet stort men få som söker sig till yrket

Det är dyrt att erbjuda en svetsutbildning i toppklass. Investeringarna för en enskild kommun blir höga. På pappret kan det vara svårt att motivera att satsa på en praktisk, tekniktung utbildning när en teoretisk är så mycket billigare. Trelleborg har fattat beslut om att inte fortsätta med Yrkes-SFI och till hösten har intaget till gymnasiets svetsutbildning nollats. Det blir ingen årskurs ett nästa år. Orsaken är kostnaderna:

– Trelleborg har beslutat att lägga ner Yrkes-SFI med svetsinriktning. Det finns dock fortfarande möjlighet att söka sig till den ordinarie vuxenutbildningen om de klarat svenskan. Det är värre med industriprogrammet som inte gör något intag på svetsinriktningen till hösten. Precis som många andra industriprogram har vi ganska få behöriga sökande, men vi är ganska säkra på att vi hade kunnat få ihop en bra grupp på 10-12 studerande. Vi har haft flera elever här utan behörighet som gått så kallad yrkesintroduktion, eller IM-elever. För oss är de elever som alla andra, de är en del av gänget, men de räknas inte in eftersom de inte är behöriga. Det är synd. Ofta hittar de motivationen, som de kanske saknat tidigare, när de väl kommit hit. De hittar sin grej helt enkelt. Vi ser alla och vill ge dem chansen. Vi har haft elever som knappt gått i skola tidigare som är betydligt bättre på att jobba med händerna än vad behöriga är. Det är en enorm känsla att se den utvecklingen, säger Magnus.

 

Peter Svensson, Pernilla Bergkvist och Magnus Österberg vid Teknikcollege Söderslätt i Trelleborg.

Eleverna som hamnar under Magnus och Peter vingar har olika mycket erfarenhet med sig. En del har växt upp i en verkstad, andra vet inte vad en hammare är. Pernilla Bergkvist är biträdande rektor för Söderslättsgymnaiset och programutvecklare för Teknikcollege Söderslätt:

– Alla kommer hit för att lära sig. Det är därför vi finns. Vi börjar från grunden och även om man inte har erfarenhet av verkstadsarbete så ser vi till att eleverna får det under utbildningstiden. Är man intresserad av ett bra jobb med stor flexibilitet så finns det en enorm potential inom det här yrket, man behöver inte stanna på verkstadsgolvet. Det finns andra vägar och gå, till exempel som projekt- eller arbetsledare.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.