fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Miniartikelserie - Vi som fick jobb!

Juli har en plan – steg 1, Ovako

Sett till branschens behov av kompetens går alldeles för få elever en industrirelevant utbildning. De elever som väljer en sådan utbildning har enorma möjligheter för framtiden och kan både plugga vidare eller kliva direkt ut på Arbetsmarknaden med en guldbiljett i handen. Samverkan inom Teknikcollege möjliggör för elever att redan under skoltiden knyta kontakter med arbetsgivare. Juli Harja, nyligen examinerad från VBU fick kontakt med Peter Miettinen, HR på Ovako under skoltiden och nu inleder hon sin framtidsbana hos dem.

Peter Miettinen jobbar med HR-frågor på Ovako och fick kontakt med Juli redan under hennes andra år på gymnasiet. Peter berättar om företagets situation kring kompetensförsörjning och hur man jobbar tillsammans med skolan;

”- Det har gått ganska bra att rekrytera operatörer i produktionen även om det är svårt att hitta med rätt utbildningsbakgrund. Däremot har vi lite större utmaningar då vi försöker rekrytera personal till underhåll med kompetenser inom el och mek. När vi engagerar oss och samverkar med skolan gör vi det för att det är viktigt för oss att visa att vi finns och vad man kan jobba med hos oss. Att delta i olika forum ger oss chansen att forma utbildningar och lämna önskemål om vilka kompetenser som är viktiga att eleverna har då de söker jobb hos oss. Vi vill även visa vår verksamhet under deras studietid för att eventuell leda dem till oss då de söker jobb efter skolan.”

Exemplet med Juli och Ovako visar de stora fördelarna för både elev, skola och företag med samverkan inom Teknikcollege. Genom ett nära samarbete kvalitetssäkras utbildningarna och som företag har man bättre möjligheter att få tillgång till de kompetenser som behövs. För eleverna innebär kvalitetssäkringen en trygghet – utbildningen är eftertraktad på arbetsmarknaden, något som Juli är glad över;

”- Det känns otroligt bra att ha fått jobb så fort efter studenten, då vet man att man gjort rätt för sig under praktik och skola. Det bästa med studietiden var egentligen mina klasskompisar, folk man delade intresse med. Annars utöver det så var det el-programmet i sig, jag gick från att inte kunna någonting om el till att få ett stipendium och jobb – det känns helt sjukt”

Ovako har valt att utöver sitt engagemang kring samverkan i Ludvikas lokala Teknikcollege även dela ut stipendium till en avgångselev som gjort fina prestationer och i år var det alltså Juli som var stipendiaten. Peter Miettinen lyfter fram Julis prestationer och engagemang under skoltiden;

”- Juli är framåt som person och hon tog själv kontakt med oss tidigt under utbildningen. Sedan har hon gjort väldigt bra ifrån sig under vårens praktikperiod och efter att vi haft kontakt med hennes lärare som referens så har vi nu anställt henne på ett semestervikariat. Jag vill också tillägga att vi önskar bredda vår personalgrupp med fler kvinnor och vi skulle gärna se fler kvinnliga studenter på industrirelevanta utbildningar. Vi har ett rekryteringsbehov framöver som hänger ihop med pensionsavgångar”

Som student på en industrirelevant utbildning är detta förstås hoppfullt och ger många möjligheter, men också frihet. Juli är glad för sitt första steg i karriären men håller framtiden öppen, med en utbildning i bagaget som en trygghet att stå på;

”- Arbetslivet och allt efter examen var otroligt viktigt för mig. Jag älskar att planera och ha saker klara så livet bara kan rulla på. Det är viktigt att vara i tid med allt. Mina framtidsplaner varierar hela tiden, jag vet att jag ska plugga lite i höst men sedan får vi se om jag får komma tillbaka till Ovako eller om livet erbjuder något annat”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.