fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Nio av tio elever direkt ut i arbete efter industrigymnasium i Gimo

Jobbrush efter industristudier med Sandvik

Sandvik Coromant Gimo är ett världsledande företag inom skärande bearbetning. I mitten av 2000-talet insåg de att bristen på operatörer i produktionen var en växande utmaning. 2007 startade de Wilhelm Haglunds gymnasium - en friskola som erbjöd ett skräddarsytt industritekniskt program med inriktning produkt- och maskinteknik. Det var en långsiktig strategisk satsning för att säkra produktionen i Gimo, för både Sandvik och andra företag.

Elever på Wilhelm Haglunds gymnasium

Skolan är ett resultat av ett unikt samarbete mellan Sandvik Coromant, näringslivet och kommunen, och certifierades av Teknikcollege 2012. En stor del av eleverna går direkt ut i arbete. Av 227 utexaminerade elever sedan starten jobbar idag 130 på Sandvik, 75 på andra företag i regionen och drygt 20 har valt att fortsätta studera:

– Skolan finns för att bygga upp kompetens i hela regionen. Det vinner vi alla på. Vårt behov av nya medarbetare går upp och ner med konjunkturerna. När vi inte har möjlighet att ta in eleverna i fast arbete är det skönt att det finns fler företag med liknande rekryteringsbehov. Medarbetare som går mellan företag för också med sig ny kunskap, så det är bra med rörlighet på arbetsmarknaden, berättar Joakim Fagerudd som är Site Manager på Sandvik Coromant i Gimo.

Direkt till jobb eller vidare till högre studier

Industriprogrammet har utformats i nära samarbete med näringslivet för att motsvara industrins framtida behov. Många av företagen i närheten arbetar just inom skärande bearbetning. Samtidigt måste utbildningen passa både praktiker och teoretiker:

– Vi är nöjda med söktrycket till utbildningen, men det skulle vara bra att skapa ett bredare upptagningsområde som sträcker sig även mot Uppsala. En del läser vidare, men vi vet att flera kommit tillbaka när de läst färdigt på universitetet. Det är vi glada för säger Anna Juneholt som är HR Manager på Sandvik Coromant.

Viktigt nätverk redan under studierna

Som huvudägare i skolan har Sandvik stora möjligheter att påverka och kvalitetssäkra innehållet. Den allra största fördelen är att man verkligen lära känna eleverna under skoltiden, och att eleverna får en relation till företaget:

– De tillbringar ju mycket tid hos oss under sin APL, uppåt 20 veckor. De lär känna oss, och vi dem. De känner till miljöerna och produktionen när de är klara på skolan, det är en stor fördel. Det finns också möjlighet att göra en del av praktiken sista året utomlands. Då är de på någon av våra enheter ute i världen. APL-tiden är verkligen viktig. Då får vi möjlighet att få in dem i produktionen, de får lära känna maskinerna och komma in i processen. Det är ett bra sätt att skola in dem, och de blir väldigt snabbt självgående. Vi är ofta förstahandsvalet som arbetsgivare efter skolan, det är ju ett resultat av att de känner oss och att vi har en bra relation. Vi har ju också erfarna och motiverade handledare som utbildats för att ta hand om eleverna. De är en viktig resurs, säger, säger Joakim.

En stor andel, uppåt 65 procent, av de som anställs inom produktionen kommer direkt från skolan. Samtidigt är det viktigt att det finns en teoretisk väg för dem som vill läsa vidare. Samarbetet mellan skolan och företagen är väldigt tight i alla frågor, allt från utbildningsinnehåll och APL-platser till marknadsföring:

– Vi skulle vilja att fler kände till skolan och utbildningen, men också oss som arbetsgivare. Många av de som arbetar i produktionen kommer från skolan, men vi har ju behov av andra medarbetare också. Just nu diskuterar vi om vi ska starta upp ett alumninätverk tillsammans med vår systerskola i Sandviken. Det skulle också bli ett bra sätt att behålla kontakten med eleverna och sprida kunskap om Sandvik som arbetsplats, säger Anna.

Teknikcollege bra plattform för samarbete

Sandvik är förstås tongivande på Wilhelm Haglunds gymnasium men samverkan inom Teknikcollege gör att samarbetet med branschkollegorna pågår ständigt:

– Vi har ett bra samarbete med våra branschkollegor inom ramen för Teknikcollege. Det är här vi möter de andra företagen. Har inte Sandvik tjänster för tillfället finns det ofta kollegor i närheten som har det. Vi vill hjälpa alla elever att få riktiga och långsiktiga jobb, oavsett om det är hos oss eller andra företag, säger Anna.

Lena Marklund rektor är rektor på Wilhelm Haglunds gymnasium. Hon var med och startade upp skolan 2007. Redan från start byggdes den upp enligt Teknikcolleges kvalitetskriterier. När skolan hade hittat sin form certifierades utbildningen 2012.

Lena marklund, rektor på Wilhelm Haglunds gymnasium

– Den stora förändringen när vi certifierades var att vi öppnade upp för fler företag att engagera sig i utbildningen. Många hade sett hur väl samarbetet fungerade för Sandvik så intresset var stort, och växte så snart de fått kvitto på att engagemanget lönar sig. I år går flest elever till andra Teknikcollegeföretag eftersom Sandvik inte behöver rekrytera lika många som tidigare. Det är bra, vi vill vara en regional rekryteringsbas. Nu har vi ocskå en särskild Teknikcollegepraktik där man besöker andra företag i regionen. Det har gett resultat och en bredare upptagning av eleverna, berättar Lena Marklund.

Den regionala satsningen innebär också att skolan samarbetar med andra certifierade utbildningsanordnare, en del med t ex el- och energi eller fordonsinriktning men också teknik- och naturprogrammen. En målsättning är att skapa ett bredare intresse för teknik, inte bara industriteknik. Och kanske framför allt att se till att det finns möjligheter att mötas och lära känna varandra:

– Varje år har vi en karriärdag och två öppna hus. Då erbjuder vi alla regionala Tc-skolor att delta. På dagarna kör vi workshops och på kvällen en jobbmässa där eleverna och företagen får tillfälle att mingla. Då får också eleverna tillfälle att möta andra branscher och företag. Varje gång vi har programråd försöker vi också växla mellan att ses på ett företag och på skolan. Vi brukar ha någon slags inblick i verksamheten, t ex besök i verkstaden eller på en lektion så att elever och företagarna får tillfälle att ses. Vill man verkligen få ut något av att samverka med Teknikcollege så är det viktigt att man är både engagerad och närvarande. Det är så relationer skapas. Ett annat sätt att skapa interaktion är våra premier, till exempel för bästa handlag i verkstan eller det bästa gymnasiearbetet. De delas ut av företagen och är en bra morot för eleverna, berättar Lena.

Examensmiddag för avgångsklassen 2019
Stort intresse för alumninätverk

Den första kullen gick ut från Wilhelm Haglunds gymnasium 2010. Nu börjar en del komma tillbaka efter att de pluggat till civilingenjörer. Både skolan och Sandvik är måna om att hålla kontakten med de gamla eleverna:

– Jag sköter en alumnisida på Facebook för eleverna. Många är med där. Vi delar olika jobbannonser och evenemang. Jag tror det skiljer oss från många andra skolor, vi släpper inte kontakten. Det är viktigt att veta var de tar vägen så vi vet om vi gjort rätt. För Sandvik är det en viktig del av deras Employeer Branding-arbete. Vi följer upp dem tillsammans efter examen, först efter 3 månader och sedan efter 3, 5 och 10 år. På så sätt har vi väldigt bra koll på vad som händer dem. Och de svarar gärna på frågorna. Av 28 elever i en klass fick vi leta upp tre via andra kanaler, de andra hade vi redan kontakt med. Vi håller just nu på och undersöker om vi ska ha nätverket på LinkedIn istället, det är en boll som företagen får ta, säger Lena.

Tack vare att kontakten fortsätter efter examen har både skolan och företagen bra koll även på löneutvecklingen, och deras statistik är ofta betydligt mer imponerande än den man får via SCB:

– Vi vet att våra elever har väldigt bra löneutveckling, rejält över den lönen som rapporterades i tidningen, säger rektor Lena Marklund.


Wilhelm Haglunds gymnasium (WHG) startade hösten 2007 och drivs som ett bolag, Gimo Utbildnings AB. Bolaget ägs till 91% av Sandvik AB och till 9% av Östhammars kommun. Wilhelm Haglunds gymnasium är en friskola som bedriver det industritekniska programmet med inriktning produkt- och maskinteknik. Målet med WHG är att vara ledande i lärande och utveckling av industriella tekniska utbildningar på gymnasial nivå i Sverige. Målsättningen är att ge eleverna de bästa möjligheter för vidare studier eller chans till direkt anställning efter gymnasiet.  Inom Gimo Utbildnings AB finns även en uppdragsutbildning för Sandviks anställda inom skärande bearbetning, arbetsmiljö, säkerhet, materialteknik, underhåll, hållbar produktion och truck & lift. Yrkesutbildningarna är också öppna för företag och organisationer i regionen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.