fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Premiär för skånsk svetstävling

Jacobsskolan vinnare i Skånska svetsmästerskapen

Det första skånska mästerskapet i svetsning arrangerades den 25 april på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Svetselever från gymnasiet, yrkeshögskola och vuxenutbildningar var välkomna att anmäla sig i lag om två personer. Tävlingsmomenten bestod av såväl praktiska som teoretiska kunskaper.

Deltagarna Skånska svetsmästerskapen 2019 – Söderslättsgymnasiet, Trelleborg

Under två timmar fick först deltagarna genomföra olika praktiska svetsmoment med TIG i rostfritt och MIG och MMA i vanligt stål. Uppgifterna skulle även utföras i olika lägen, t ex vertikalt och horisontellt. Det teoretiska provet varade också två timmar och bestod av frågor ur valideringsverktyget Industriteknik BAS.

– Det var väldigt uppskattat av eleverna. De tyckte det var skönt att bryta vardagen lite. I år fick vi bara in anmälningar från gymnasierna i Hässleholm och Trelleborg, men vi hoppas vi kan bredda deltagandet till nästa år, säger Magnus Österberg som är yrkeslärare på Söderslättsgymnasiets industriutbildning.

Tung jury bedömde resultat

På plats fanns också utställare från branschen och en gedigen jury som bedömde de tävlandes insats. Bland annat fanns juryrepresentanter från Kiwa, Volvo i Braås, TU Nordic, TreMek och Herrströms mekaniska med och bedömde alla svetsade bitar visuellt.

– Svensk industri är i stort behov av duktiga svetsare. Vi hoppas det här kan vara ett sätt att lyfta industrin och motivera flera att söka sig till svetsyrket. I år fick vi två värdiga vinnare från Jacobsskolan i Hässleholm, två poäng före tvåan från Söderslättsgymnaiet i Trelleborg. Vi hoppas på revansch nästa år, säger Magnus Österberg.

 

Vinnarna Robin Johansson och Måns Nilsson, Industritekniska programmet, åk 2, Jacobsskolan i Hässleholm.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.