fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Inspirationsdag för lärare & skolledare

Omvärldsbevakning och frön till nya tankar är liksom nätverkande med sina likar jätteviktigt för att ständigt utvecklas. Teknikcollege Gästriklands & Hälsinglands bidrag för att ge våra certifierade skolors lärare och skolledare stimulans från vår horisont är den årligt återkommande inspirationsdagen under höstlovsveckan. I år genomfördes dagen på Högskolan i Gävle (HiG) den 29 oktober, med ett program fyllt av både teori och praktik.

Vi var inte bara på plats på Högskolan i Gävle. Högskolan bidrog med en mycket inspirerande föreläsning om Human Lean – där vi fick en väldigt tydlig inblick i ett område som för många varit ett ord synonymt med verktyg för effektivisering. I dag gavs vi möjlighet att få bättre insikter om hur viktigt det är med en tydlig helhetssyn för att få ut de effekter man förväntar sig då man går in i en utvecklingsprocess mot just Lean. Bengt Hallings föreläsning om ledarskapets betydelse och respekt för människans förmåga att se sina arbetsuppgifter begripliga, hanterbara och meningsfulla gav oss på detta korta pass en tydlig bilda av vad Lean måste utgå ifrån för att lyckas. Att sätta just ordet ”Human” framför blir direkt nödvändigt. Vi gick därefter direkt till praktisk övning – har vi lärt oss något? HiGs välutvecklade Trampbilsfabrik på ett enkelt och tydligt sätt direkt återkoppling på just det. Mycket bra!

Therese Arebratt, lärare i matematik/hållbart samhällsbyggande och Teknikcollegeansvarig på Härnösands Gymnasium, berättade om hur de tagit vara på helhetskonceptet som utvecklats inom #SKM för att knyta ihop Blixtlåset med UF-företagandeför och företagsknutna projekt, som bygger den röda tråden från innovation till entreprenörskap över utbildningens tre år. Hur man genom gemensam syn i ett arbetslag kan komma väldigt långt om man vågar tänka utanför boxen.

I år var det också roligt att kunna visa konkret vad #SKM-projektet faktiskt nu levererat – och kommer att leverera. Tommy Töyrä fanns som delprojektledare i #SKM på plats för att berätta prata om kvalitetssäkrad APL och handledarutbildningen. Tommy och Susanne Hall-Fredholm, lärare vid Slottegymnasiet visade också det digitala APL-verktyget som precis testas i skarpt läge. Ett verktyg som rönte stort intresse i gruppen!

Allt som allt en väldigt bra dag med många lovord.

Stort tack till samtliga föreläsare, och ett extra stort tack till Högskolan i Gävle som bidrog med lokaler, program och engagemang!

Stefan Wiik, Processledare Teknikcollege Gästrikland & Hälsingland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.