fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Årets final i innovationstävlingen Blixtlåset är avgjord

Innovera mera Sverige!

Innovation skapar global konkurrenskraft och hållbar tillväxt. För att komma på och genomföra bra idéer behöver vi träna upp våra förmågor. Till exempel genom att lära dem att tänka utanför boxen, att våga vara kreativa och ha modet att satsa på idéer och ta dem hela vägen till marknaden. Det är det Blixtlåset handlar om - Svenska gymnasiemästerskapen för Innovatörer. Nyligen avgjordes finalen för 2019 på Nacka gymnasium utanför Stockholm.

Årets vinnare i Blixtlåset

– Intresset har varit rekordstort. Totalt har flera hundra bidrag deltagit i alla regionala finaler. 33 lag tog sig hela vägen till Stockholm. Vi har jobbat på under det senaste året för att få fler skolor att satsa på både Blixtlåset och väva ihop tävlingen med Ung Företagsamhet. Tillsammans bildar de en bra progression genom hela gymnasiet, från idé till färdig produkt på marknaden, säger Jens Linered från Teknikcollege.

En viktig tävling och chans att hitta talanger

Siemens är huvudsponsor för tävlingen Blixtlåset. Louise Edengren representerar Siemens, men är också ordförande för Blixtlåset Sverige:

– Vi på Siemens tycker Blixtlåset är en fantastiskt viktig tävling, eftersom vi vill få in ung kompetens som vågar tänka annorlunda och hitta lösningar på problem. Vi tror att många av eleverna här kommer att komma långt i framtiden, och vi hoppas förstås att några av dem hamnar hos oss så småningom.

Jury med koll

Tyngdpunkten i Blixtlåset är bedömningen av bidragen. Företagsengagemanget är stort och ett 30-tal personer från näringsliv och universitet bildar en namnkunnig jury. Lagen pitchar sin idé och får en objektiv analys av sin innovation:

Thomas Wiktorsson, Siemens

– Jag har varit jurymedlem idag. En fantastisk dag, att se den här miljön och så många fantastiska unga personer med otroliga idéer är inspirerande. Innovation är ett av Siemens kärnvärden. Det är viktigt för Siemens, men det är också viktig för Sverige. Sverige ska innovera mera. Blixtlåset är ett jättebra koncept och en bra förberedelse på arbetslivet. Dagens vinnare EJLI rotation visar en färdig prototyp som verkligen har potential. Det är en idé som löser ett problem och har en praktisk funktion som gör att den kommer att kunna komma ut på marknaden.

Blixtlåset och Ung Företagsamhet en stark kombination

Inom Teknikcollege ESF-projekt SKM (Status, kvalitet och matchning) arbetar gruppen Innovation och entreprenörskap med att utveckla ett helhetskoncept för att förankra Blixtlåset och Ung Företagsamhet inom gymnasiet. Det är viktigt att upplägget möter upp skolans mål och att det finns en tydlig handledning kring hur det kan bidra med t ex ämnesintegrering och företagsengagemang.

En som redan har förstått värdet av konceptet är Therese Arebratt, lokal Teknikcollegesamordnare och lärare i matematik och miljö på Härnösands gymnasium. Detta är första året som skolan kombinerar innovationstävlingen med UF-året:

Therese Arebratt, Härnösands gymnasium

– Jag tror att vi måste stärka innovation och entreprenörskap på våra tekniska utbildningar. Ska vi vara en konkurrenskraftig nation globalt måste vi lära våra elever att tänka nytt. Det är viktigt för samhället att vi utvecklar förmågor som kreativitet, att tänka nytt, se problem ur nya perspektiv. Det kan vi göra i skolan. Blixtlåset är ett bra sätt att jobba med progression i de tekniska utbildningarna och ett bra sätt att träna de här egenskaperna, men också för att öka kvaliteten i de tekniska utbildningarna.

Tävlingar ger struktur i utbildningen

Flera regioner inom Teknikcollege börjar nu få upp ögonen för innovationstävlingen. Grundidén är att starta upp innovationsarbetet redan i första årskursen, för att tävla skarpt i andra och slutligen bygga upp ett företag under tredje året – men varje skola väljer själva upplägg. Tävlingen ger inte bara tydliga fördelar och struktur i undervisningen, det är också ett bra evenemang för att skapa samverkan med näringslivet. Samtidigt är det en bra plattform för det interna samarbetet inom arbetslaget, över ämnesgränserna. Hanna Sandkvist är lärare och arbetsledare på Teknikprogrammet vid Oskargymnasiet i Oskarshamn:

Hanna Sandkvist, Oskargymnasiet i Oskarshamn

– Jag upptäckte Blixtlåset förra året när jag var på en Teknikcollege Rikskonferens. Vi arbetade redan med Ung Företagsamhet, men vi märkte att det var svårt att hinna med att ta fram en innovation under ett läsår. Genom att kombinera Blixtlåset och UF så får eleverna mer tid att jobba med sin innovation. Vi kör igång Blixtlåset i augusti, och vi kopplar ihop det med UF som vi kört tidigare. Vi behöver Blixtlåset och arbetslaget insåg att det hjälper oss rusta eleverna inför en framtid som ingenjör.

 

Här kan du läsa mer om arbetet inom SKMs delprojekt Innovation och entreprenörskap >>


Stort grattis till Blixtlåsets vinnare – EJLI rotation!

2019 års vinnare av Blixtlåset – EJLI rotation

 

Här är alla pristagare

1:a EJLI Rotation det ergonomiska snöskyffelhandtaget. Finnvedens gymnaisum, Värnamo

2:a TrafikSäkra System med potential att rädda liv genom att varna då barn rör sig runt bussen på hållplatsen. Göteborgs tekniska gymnasium

3:a Picopack, sparar miljö och materialåtgång då engångsförpackningar används. Göteborgs tekniska gymnasium

Delad 4:e plats

GLOW: Finnvedens gymnaisum, Värnamo
Pjax: Hässleholms tekniska gymnaisum
Rekursiv linjal: Nacka gymnaisum

Specialpriser:

Bästa idé: Emergency Ballon, Björknäsgymnasiet
Etta/Nolla: Keep count, Göteborgs tekniska gymnasium
Bästa prototyp: Simple Hanger UF, Solna gymnasium
Bästa monter: TrafikSäkra System, Göteborgs tekniska gymnasium
Årets färgklick: Adventure Harness, Björknäsgymnasiet

Så här ser en dag med Blixtlåset ut:

• Start på mässan där eleverna presenterar sina innovationer.
• Juryn informeras och förbereds
• De tävlande lagen pitchar sina innovationer individuellt inför en jury
• Juryn sammanträder för att utse finalister
• Finallagen kör sin pitch inför alla tävlande och finaljury
• Finaljuryn sammanträder för att utse vinnarna
• Prisutdelning, underhållning och mingel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.