fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Skarpt projekt i Varberg

Innovativt samarbete

I förra veckan arrangerades Innovation Camp på klädföretaget Taiga i Varberg. Taiga tillverkar klädsystem för ambulans, räddningstjänst, sjöräddning, fjällräddning och många andra branscher. På plats fanns två klasser från Teknik- och Samhällsprogrammet som under en dag fick ett skarpt uppdrag att skapa nya värden och fundera ut nya användningsområden för Taigas tyger som blir över i produktionen. Det kan ex gälla spill från Gore-Tex, reflex- och camouflagetyg.

I processen under dagen bidrog också kompetens från företagen Charden Reklam, RISE Research Institutes of Sweden, The Loop Factory, Varbergs Sparbank, We are Laja och Mindship som alla hade i uppdrag att agera experter och jury. Som ett av många resultat av dagen har nu Taiga massvis av nya tankar för att bli ett än mer hållbart företag.

Några förslag som kom fram var filtar till människor på flykt. ett helt nytt affärsområde inom träningstillbehör, tygpåsar att leverera Taigas egna varor i istället för plastpåsar och håvar att plocka upp skräp med i våra hav.

Nellie Forsman, elev på samhällsprogrammet tyckte det var en riktigt kul och utmanande dag.
-När vi får ett uppdrag som är på riktigt blir man riktigt taggad. När vi också får möta experter och även presentera för en jury så taggar vi till ännu mer och resultatet blir att vi når vi ännu längre. Det var också kul att träffa och lära känna nya personer på Teknikprogrammet. Vi har lärt oss massvis under dagen , säger Nellie.

En av experterna under dagen var affärscoachen Lovisa Jacobsson från företaget We are Laja. Hennes roll var under dagen att coacha bidra till en framåtsyftande process och få eleverna att utveckla affären som betalande kund i deras cirkulära förslag.
-Jag tycker att Innovation Camp är ett bra sätt för eleverna att utveckla entreprenöriella förmågor. Jag är överraskad över deras driv och mycket stora engagemang. Jag träffar sällan denna målgrupp och man hör ibland att ungdomar nu för tiden mest hänger vid telefonen. Här visar dom något helt annat, säger Lovisa.

Taigas VD Ann Rydholm och hållbarhetskoordinator Maria Larsson känner att resultatet av dagen blev riktigt bra.
-Det var en avvaktande start på dagen då eleverna inte kände varandra sedan tidigare. Vi har anstängt oss rejält för att det ska bli en bra dag. Resultatet är imponerande och det skapar nya möjligheter för oss som företag. Det är ett kul och bra samarbete vi kunnat bygga upp som vi känner att vi vill spinna vidare på. Vi får nu utvärdera dagen säger Ann.

På plats under dagen fanns också Eva Persson, ordförande i den nya Utbildnings- & Arbetsmarknadsnämnden.
-Arbetet med cirkulär ekonomi innebär ju att man kopplar ihop hållbarhetsarbete med företagsamhet. När man kan få dessa delar att hänga ihop skapas verkstad på riktigt. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag idag ser hur engagerade ungdomarna är när de får möjlighet att tänka cirkulärt avslutar Eva.

Totalt var det nio grupper som presenterade sitt arbete och det delades ut 1a, 2a och 3e pris. Första priset gick till gruppen vars ide var att hjälpa människor på flykt genom att skapa filtar av spillmaterial. Filtarna har en sida som skyddar mot vind och vatten och en sida som är försedd med reflex för att synas.

Dagen var ett samarbete mellan Taiga, Ung Företagsamhet, Teknikcollege Halland, Peder Skrivares skola och TEK Kompetens.

I projektet Smart Industri 2.0 kommer TEK Kompetens och Teknikcollege Halland arbeta vidare för att hitta nya projekt i andra delar av Halland där skola och näringsliv skapar nya cirkulära värden tillsammans.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.