fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Blixtlåset regionfinal Syd 2019

Innovationslusta på Campus HBG

Den 20 mars avgjordes regionfinalen för Blixtlåset Syd. 250 gymnasieelever i 44 lag från södra Sverige samlades på Campus i Helsingborg och gjorde upp om finalplatserna till riksfinalen i Stockholm senare i vår. Intresset för Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer har ökat starkt de senaste åren. En anledning är att tävlingen anpassats för att bli en mer naturlig del av kursplanen. Samtidigt har den kopplats ihop med Ung Företagsamhet som en naturlig fortsättning efter innovationsprocessen.

 

Susanne Alkbrand, NTI Gymnasiet i Helsingborg

I år var NTI Gymnaiset i Helsingborg värd för evenemanget. Susanne Alkbrand är skolans rektor och den som såg till att årets regionfinal i Blixtlåset blev verklighet:

– Vi har varit med i Blixtlåset tidigare, det är en extremt givande tävling för våra teknik- och IT-elever. Just nu arbetar vi också med att certifiera oss enligt Teknikcolleges kriterier. Det är alltid en skola som är värd för tävlingen. Vi har ordnat lokaler här på Campus, elever som har agerat värdar för de tävlande, vi får fixa lunchpaket och se till att allting fungerar. Även elever som inte tävlar är med och hjälper till. Det är ett bra sätt för dem att se hur det funkar och få lite inspiration inför deras eget deltagande. Det är mycket jobb men vi har fått bra stöd från både Campus och olika sponsorer, t ex ICA Kvantum Mobilia i Lund som hjälpte till med matleveranserna. De tycker det är ett roligt evenemang. Teknikcollege Skåne har ett väldigt spännande kontaktnät i näringslivet så de har hjälpt till med jurymedlemmar. Det är fantastiskt att en så bra jury ställer upp. De var väldigt positiva och tyckte det var spännande, berättar Susanne.

Integrera innovation och entreprenörskap

Susanne är rektor men undervisar också i entreprenörskap. I år var två teknikklasser och två IT-klasser med och tävlade från hennes skola. Teknikeleverna använder sina gymnasiearbeten i ämnena Teknik 1 eller Teknik Specialisering som tävlingsbidrag. Flera av dem har även integrerat entreprenörskap. Eleverna hinner lägga ner mycket tid på sina innovationer och är väldigt spända på att få presentera dem på mässan och pitcha dem för juryn.

– Eleverna tycker det är jättekul, lärorikt och utvecklande. Vi vill gärna vara med varje år men det är svårt att få till de långa resorna ibland, region Syd innefattar ju Skåne, Blekinge och Halland. Blixtlåset är en tävling som borde få mer uppmärksamhet. Sverige behöver fler innovativa ungdomar. Det kanske går att ha fler lokala Blixtlåset i framtiden med en mindre lokal jury. Fler tävlingar så fler får chans att glänsa. Eleverna har lärt sig så oerhört mycket på det här och man önskar att alla kunde få vara med. De som tävlar känner sig stolta över vad de har åstadkommit. Någon sa att det här kan man tänka sig att jobba med, att jobba i projekt, det väcker många tankar hos dem.

Namnkunnig jury

Bidragen bedöms av en professionell jury bestående av medlemmar från bland annat näringslivet och universitet. I år består juryn av ett 20-tal personer, en av dem är Jörgen Aall Flood från företaget Personal Skills:

– Det är en intressant tävling och det är kul att få vara med i juryn. Gymnasieeleverna får jobba med riktig problemlösning och lär sig skapa bra produkter som de sedan får marknadsföra i nästa steg. Det är ju en utslagstävling och ett ganska tufft program de tar del av. Jag är imponerad av deras insats och det är inget lätt jobb att välja ut vinnarna, säger Jörgen.

Juryn ska bedöma tävlingsbidragen utifrån ett antal fasta kriterier:

• Originalitet, nyhet och idéhöjd – detta kriterium har extra stor vikt vid juryns bedömning
• Är uppfinningen utvecklad. Idé, modell eller prototyp?
• Presentation. Det är viktigt att kunna sälja sin idé.
• Genialitet och enkelhet.
• Marknadsmässighet.

Resultat Regionfinal Blixtlåset Syd
Finalister på plats 1 till 4 åker till riksfinal i Stockholm den 16 maj.

Första plats: Pjax – En praktik skyddssula för träningsskor. Hässleholms tekniska skola

Andra plats: Matlistan – En app där elever med Matkortet kan se matsedlar hos alla anslutna restautranger. NTI Gymnasiet Helsingborg

Tredje plats: EOED – Smart förgreningsdosa för elkontakter. Tycho Braheskolan Helsingborg

Delad fjärdeplats: Class-Scanner – App för digital närvarokontroll i skolan via QR-kod. NTI Gymnasiet Helsingborg

Delad fjärdeplats: Skrap – En smart skrapa för att få ut det sista ur yoghurtförpackningen. Hässleholms Tekniska skola.

Specialpriser

Pontile – En app för att boka båtplatser och aktiviteter i småbåtshamnar. Osbecksgymnasiet, Laholm

Argos – En robot för användning inom hemtjänsten som styrs från företaget och kör runt i brukarens hem för rutinmässig tillsyn. NTI Gymnasiet Helsingborg

Bilder från regionfinalen i Blixtlåset Syd
Jurymedlemmen Jörgen Aall Flood och NTI-eleven Malte Eliasson

 

Tävlingsbidraget Miljöhus med Salima Omurbekova, Ahmad Abo Kalifeh och Jonathan Andersson från TE3 på Tycho Braheskolan i Helsingborg.

 

Blixtlåsets regionfinal Syd 2019 på Campus Helsingborg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.