fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Röda tekniktråden

Innehållsrik teknikvecka för tjejer i Hässleholm

Det gick fort att fylla platserna när Teknikcollege Hässleholm bjöd in till Teknikvecka för tjejer. Marie Gårdemyr, samordnare för Teknikcollege Hässleholm, planerade och höll ihop trådarna för veckan tillsammans med lärare och elever från Teknikprogrammet på Hässleholms tekniska skola (HTS) och Jacobsskolans Industritekniska program.

Marie Gårdemyr, samordnare Teknikcollege Hässleholm

– Det blev en riktigt bra vecka för tjejerna. Vi hann med allt från studiebesök, föreläsningar, prova-på-aktiviteter och det kanske allra roligaste, att få skapa i betong, berättar Marie Gårdemyr.

Alla deltagare börjar sjätte klass i höst och teknikveckan är en satsning för att öka teknikintresset hos tjejer.

– Förhoppningen är ju att fler tjejer ska våga testa teknik. Den här veckan har de sett och fått prova på en massa olika saker. Robotar, svets och betonggjutning är bara några exempel. Kanske är det några som tänder till och väljer en teknikinriktad utbildning längre fram i livet, på gymnasiet till exempel. Många är nog intresserade men vågar inte riktigt ta steget, säger Marie.

En av veckans höjdpunkter var absolut att få skapa i skolan ateljé. Linnea och Amilia är överens om att pysseldagen var den bästa:

Amilia och Tea gillade betongverkstan mest.

– Det har varit en jättebra vecka. Teknik är kul. Nu håller vi på att gjuta en ljusstake och en skål, det är nog det roligaste vi gjort den här veckan, säger Linnea.

En av föreläsningarna var tillsammans med huskonstruktörer från Finja, och tjejerna fick se hur man planerar och skapar ett helt betonghus direkt i datorn.

– Jag tyckte det verkade roligt att få veta mer om teknik så jag sökte hit. Allt vi gjort har varit kul och jag gillar design, det verkar vara roligt att rita hus, säger Tea.

Tea gillar design och tycker det verkar kul att rita hus.

 

Teknikveckan pågick under en hel vecka. Så här såg programmet ut:

 • Måndag: Lära känna varandra, lekfulla samarbetsövningar och tillverka Pins. Studiebesök på AV-media för att prova på bland annat VR och minirobotar.
 • Tisdag: Automation, ellära och legorobotar på Jacobsskolans El- och energiprogram och Yrkeshögskolan
 • Onsdag: Jacobsskolans industritekniska program, rita i CAD, svetsa och testa Makeymakey
 • Torsdag: Hässleholms tekniska skola, programmera med Scratch, skapa med betong och föreläsning med Finja betong
 • Fredag: Heldag på Lunds tekniska högskola, besök på bland annat robotlabbet och 3D-labbet.

Tips från Marie om du vill arrangera Teknikvecka för tjejer:

 • I utvärderingarna är det tydligt att det ska vara praktiska moment. Det är oftast mer uppskattat än föreläsningar och ”pratiga” studiebesök.
 • Att svetsa får alltid högt betyg i utvärderingar och att få tillverka något med designinslag – förra året gjorde vi läppbalsam i egendesignad burk och i år skapade vi med betong.
 • Viktigt och bra med lära känna-aktiviteter första dagen.
 • Använd lokala resurser och företag som kan hjälpa till att skapa bra aktivieter, i Hässleholm har vi t ex SLI/Avmedia. I Malmö skulle t ex Tekniska museet vara jättekul, och i Lund Vattenhallen.
 • Gärna studiebesök på lämpligt företag, men det är viktigt att förbereda företaget för åldersgruppen.
 • Att ha med två förebilder från gymnasieskolan är kanon, jag hade inte fått ihop det utan dem och de blir viktiga för deltagarna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.