fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Ett möte med Jakob och Edvin som går lärlingsutbildning och deras arbetsgivare Benny på BH Svets i Habo

Industritekniska programmet är en utbildning som leder till jobb

Här berättar Jakob Lund och Edvin Frankner om sina erfarenheter av Industritekniska programmet i ett samtal med deras handledare och arbetsgivare Benny Honkala. Genom sin lärlingsutbildning får de kontakter med branschen i stort genom sitt lokala företag BH Svets i Habo och en modern verklighetsanknuten utbildning. Industritekniska programmet är ett av yrkesprogrammen på Lärlingsakademin, en del av Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.

Jakob går i årskurs 3 på Industritekniska programmet. Jakob berättar om sin utbildning: ”Jag går lärling och det innebär att jag gör hälften av min utbildning ute på företag. Nu i trean är jag ute fyra dagar i veckan och går en dag inne på skolan.  Jag är tre dagar i veckan på BH Svets i Habo och sedan kompletterar jag en dag i veckan på ett annat företag. Vissa delar av utbildningen skräddarsys så att jag under de tre åren lär mig momenten i skolan eller på företagen. Förra året var jag en dag i veckan på Team Olmed på Hedenstorp i Jönköping. Där testade jag att jobba med andra material och arbetssätt.”

Edvin är halvvägs in i sin utbildning och går i årskurs 2. Edvin berättar om sin utbildning: ”Industritekniska programmet var mitt första handsval. Jag fastnade för lärlingsform och svetsinriktningen på industritekniska när jag skulle välja till gymnasiet i 9:an, eftersom jag gillar att jobba. Jag började hos Benny på BH Svets två dagar i veckan efter nyår i årskurs 1. Jag svetsar det mesta nu nästan ett år senare och är med i produktionen. Jag är ute på arbetsplatsen tre dagar i veckan nu i årskurs 2.  Jag och Jakob följer den vanliga arbetsdagen. Vi får se alla delar i verksamheten och lära oss allt.”

Både Jakob och Edvin vill tipsa elever i 9:an om möjligheten att  vara med på gymnasiet en dag innan man väljer utbildning i februari. Edvin var med och testade svets, cnc, programmering och enkel fräsning under en dag på Bäckadalsgymnasiet. ”Jag fick en kort inblick men det var bra och viktigt för mig att se vad jag ville välja för program”, förklarar Edvin. Jakob berättar att det även varit en elev i grundskolan på besök på BH Svets för att se vad det innebär med svetsning.

Jakob förklarar att han är teknikintresserad och att han först sökte till Teknikprogrammet. Han började gymnasiet i årskurs 1 med att gå på teknikprogrammet men att han efter en tid gavs möjlighet att byta till Industritekniska programmet, efter att ha testat den utbildningen under en vecka. Det var roligt och funkade bra, säger Jakob. Jag började i verkstaden på skolan första terminen. Sedan efter jullovet kom jag ut till Benny på BH Svets i Habo. Jag trivs här och har stannat kvar.”

Edvin och Jakob berättar att de valt till utökad kurs så att de också får en grundläggande behörighet till högskolan. Jakob  läser också kursen Entreprenörskap nu i årskurs 3 där han driver ett eget UF-företag tillsammans med några andra elever från andra utbildningar. Deras affärsidé är bla att rekonditionera bilar.

”Det bästa med utbildningen är att jag alltid lär mig något nytt. Jag har nytta av min utbildning även på fritiden. Ibland behöver kompisar hjälp med deras bilar eller så fixar med något hemma. Just nu håller jag på att svetsa ett balkongräcke. I vår blir det mönstring och ev ska jag göra militärtjänstgöring efter studenten innan jag jobbar vidare. Jag får se vad som händer, helt enkelt”, avslutar Jakob.

BH Svets i Habo har 12 anställda och är verksamma inom manuell svetsning och robotsvetsning och behärskar olika material och tekniker. Att hålla en hög kvalitet och att leverera till kund i utsatt tid är viktigt. Benny Honkala är VD och berättar om verksamheten och vad som är viktigt att förmedla till skolan. ”Det är många som tar för lätt på sin praktikperiod. Att vara intresserad och visa vad man kan och att man vill lära sig nya saker när man kommer ut på företag är en grund. Jag har många gånger tackat nej till APL-elever beroende av hur mycket vi har att göra. Det är viktigt att det arbetsplatsförlagda lärandet (APL) ute på företag blir meningsfullt och att de som praktiserar får tid och möjlighet att lära sig och testa”, tycker Benny.

”Det bästa med utbildningen hittills har varit att få se så mycket på företaget, att få hänga med Benny till andra företag och se deras tillverkning. Att se hur olika produkter tillverkas från grunden är häftigt att få se!” säger Edvin.

”Lärlingsakademin på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping är en bra grej, eftersom det ges möjlighet att  ha utbildningen på arbetsplatser i samråd med lärarna. Det fungerar bra! Alla är inte skapta att sitta i skolan och läsa teori. Till nästa läsår förbättrar vi och börjar med en bred ingång på industritekniska programmet. Elever i årskurs 1 får komma ut och se mer av industrin innan de väljer inriktning”, säger Benny. Benny är huvudansvarig handledare för Jakob och Edvin men flera medarbetare delar på samarbetet. Benny har erbjudit Jakob och Edvin gymnasial lärlingsanställning och de får en lärlingslön under utbildningen de dagar de arbetar i produktionen tillsammans med övriga medarbetare. Vissa dagar innehåller lärande moment då de övar och då får de inte betalt.

”Att få en lön redan under gymnasietiden betyder mycket för mig. Det är ett kvitto på att  jag göra bra ifrån mig. Med en lärlingsanställning blir det också lättare att komma intill på andra ställen längre fram”, säger Edvin.

”För mig är lönen en del som är motiverande”. säger Jakob och tillägger att han brukar gå in och jobba på loven.

”De som sköter sig bra får en extra krona. På det här viset får de en bra start i arbetslivet och de har redan tre års arbetserfarenhet när de går ut sin gymnasieutbildning jämfört med andra jobbsökande. Jag kan gärna vara referens till Jakob och Edvin framöver. Att vara självständig och kunna tänka själv och samtidigt kan jobba i grupp är viktiga egenskaper när jag rekryterar. Här är också lärarna viktiga under utbildningen så att man som elev förstår vad som förväntas på arbetsplatser. Lärarna gör ett bra jobb!” avslutar Benny.

Stort tack för att ni gav oss andra en inblick i er vardag och lycka till framöver!

 

Mer information om industritekniska programmet finns här:

https://www.tekn-iq.se/?fbclid=IwAR0DnsYy3JUaQvVvjzS8IU6LhBiQBd879MHez0FMCmLsXxX1hhkOLH1i7K4

https://gymnasieval.jonkoping.se/gymnasieprogram/teknikcollege.html

 

 

 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.