fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
I samarbete med Industrirådet

Industrirelevant utbildning – för dyrt att låta bli?

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är rekordhög i coronakrisens spår. Samtidigt är näringslivets och välfärdens behov av gymnasialt utbildad yrkeskompetens fortsatt stort. Mer än hälften av de som går ut industritekniska programmet på gymnasiet är etablerade på arbetsmarknaden efter ett år.

Trots goda förutsättningar till jobb har antalet elever som läser yrkesutbildningar på gymnasiet nästan halverats de senaste tio åren. En orsak är att de dyrare yrkesutbildningarna ofta får stryka på foten när kommunerna planerar utbildningsutbudet. Hur påverkas kommunernas egen ekonomi när utbildningarna leder till jobb/ eller inte och vad krävs för att kommunerna i högre grad ska satsa på de dyra industrirelevanta utbildningarna?

Eventet äger rum i samband med vår slutkonferens The Factory, den 8 oktober. Det här seminariet livesänds klockan 08.30-09.15. Vill du att vi skickar länk till livesändningen till dig? Anmäl dig då här! Vi skickar länken till din mejlinkorg kl 08.00 under seminariedagen.

08.30-09.15: Industrirelevant utbildning – För dyrt att låta bli? 

Politisk diskussion med utgångspunkt i Stjernqvistutredningen (SOU 2018:01 Utredningen om planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola)
Lars Stjernqvist, tidigare sekreterare för utredningen Gemensamt ansvar – en modell för planering och dimensionering av gymnasial utbildning, SOU 2020:33,
Emelie Värja, forsknings- och utbildningsansvarig på Kommuninvest,
Marino Wahlsten (S), kommunsalråd samt kommunstyrelsens ordförande i Fagersta,
Jonatan Folke, rektor Söderslättsgymnasiet i Trelleborg
Josefine Larsson, utredare IF Metall, ordförande Industrirådets arbetsgrupp för kompetensförsörjning
Peter Stenberg, VD Teknikcollege
Johan Ståhl, nationell projektledare Teknikcollege

Moderator: Peter Örn, författare, moderator, ordförande i regeringens kommitté Demokratin 100 år, ordförande Blekinge Tekniska Högskola

Det här eventet är ett samarbete med Industrirådet.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.