fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Industriföretag backar upp nya industriutbildningar i sydöstra Skåne

Industrin har svårt att hitta rätt medarbetare. På flera håll i Skåne har näringslivet tagit situationen på allvar och satt sig runt förhandlingsbordet med kollegorna, kommunen och skolan. För att parera pensionsavgångar och slippa kannibalisera på varandras personal behövs fler och rätt utbildade individer. Ett sätt är att utbilda för anställning, en lösning som passar väldigt väl inom yrkeshögskolan. Nu satsar både Trelleborg och Eslöv på nya, företagsanpassade yrkesutbildningar för att lösa situationen.

 

Tony Petersson, Alfdex, Landskrona
Tony Petersson, Alfdex, leder styrgruppsarbetet för YH-utbildningen Produktionstekniker i Eslöv.

Produktionstekniker är ett yrke som rymmer många olika arbetsområden. Ofta är det erfarna tekniska talanger som är duktiga på att arbeta lösningsorienterat och ser helheten i en produktionsmiljö. Och det behövs fler i skånsk industri. I dagarna går en ansökan iväg från Yrkeshögskolan i Eslöv till Myndigheten för yrkesutbildningar (MYH).

ESS ökar efterfrågan på produktionstekniker

Tillsammans med industrin vill skolan starta upp en utbildning till produktionstekniker, en kurs som funnits tidigare men nu behövs i ny uppdaterad tappning. Tony Petersson är fastighetschef och produktionstekniker med inriktning på verksamhetsstyrning på företaget Alfdex i Landskrona. Han är också engagerad i arbetet med att utveckla utbildningen i Eslöv:

– Jag gick själv en liknande utbildning i Eslöv 2008. Idag har vi ett gäng duktiga produktionstekniker här som skulle behöva bredda sig inom nya områden. Det finns ett stort behov av produktionstekniker, en anledning är att ESS i Lund praktisk taget dammsuger marknaden. Industrin behöver fylla på underifrån med nya människor. Vi kommer själva att anställa ytterligare en till två nya medarbetare, och vi vet att fler företag behöver den här typen av personal. Det är viktigt att de som har rekryteringsbehov räcker upp handen och engagerar sig i utbildningen. Kursen är tänkt att genomföras som distanskurs med en stor del av utbildningstiden ute på arbetsplatsen. Det är en win-win där vi som företag får hjälp att fortbilda våra medarbetare, motprestationen är att erbjuda till exempel praktikplatser (LIA), engagera sig i styrgruppen och eller bidra med olika utbildningsresurser, säger Tony Petersson.

3D-print är redan en verklighet i många svenska industriföretag

I Eslöv finns sedan tidigare en väletablerad yrkeshögskoleutbildning inom 3D-printning. Tekniken har utvecklats snabbt och är redan ett viktigt verktyg i många industriföretag. Inte minst för att lösa olika produktionstekniska utmaningar. Verktyg eller prototyper som kunde ta månader att få fram tidigare kan idag ritas upp och printas ut vid behov.

– Vi tror att det kommer bli många bra synergier mellan utbildningarna till 3D-printspecialist och produktionstekniker. Vi ligger i ett bra kluster med väldigt många företag inom tillverkande industri, många av den världsledande inom sin bransch. Nu behöver vi få företagen med på tåget. Genom att  företagen skriver på en avsiktsförklaring kan vi motivera att vi ska få starta utbildningen. Vi siktar på 25 utbildningsplatser till produktionstekniker, säger Carl-Fredrik Beijer som är verksamhetsutvecklare på Vuxenutbildningen och Yrkeshögskolan i Eslöv.

Industriakademin Syd satsar på Svets, CNC och Drift och underhåll

I Trelleborg har ett samarbete inletts inom något som kallas Industriakademin, en grupp som består av Teknikcollege Söderslätt och nio industriföretag från Trelleborg och Svedala. Här pågår arbetet med att utforma en lärlingsutbildning för vuxna med tre olika inriktningar – Svets, CNC och Drift och underhåll. Tanken är att eleverna ska tillbringa ungefär 30 procent av tiden på skolan och resten på arbetsplatsen:

– Vi har ett starkt stöd från företagen och de är engagerade i hela rekryteringsprocessen. Eleverna är garanterade jobb om de klarar utbildningen. Företagen marknadsför utbildningen, ta emot ansökningar, intervjuar och sköter rekryteringen. Vi bjuder också in till gemensamt mingel där eleverna kan träffa både företagen och yrkeslärarna. Sedan kommer vi på skolan att fortsätta antagningsprocessen och ta fram individuella studieplaner. Vi utbildar också handledarna som spelar en viktig roll. En stor del av utbildningen är lärlingstid på arbetsplatsen, men den är alltid knuten till kurser som ingår i utbildningen. Vi här på skolan har byggt upp kurserna och våra yrkeslärare sköter en del av undervisningen. De kommer också att stötta handledarna ute på företagen så att lärlingstiden motsvarar kursplanen, berättar Pernilla Bergkvist på Teknikcollege Söderslätt.

Bättre med samarbete över kommungränserna

Behovet av arbetskraft har fört skola, kommun och näringsliv närmare varandra. Det blir lättare att komma framåt med gemensamma resurser och målbild. Det är också en bra möjlighet till samarbete över kommungränserna.

– Jag tror det är viktigt att vi som är utbildningsanordnare samarbetar om att ta fram utbildningar och säkerställer att de hamnar i vår del av landet. I förlängningen hoppas jag därför att vi kan få till stånd ett tätare samarbete kring Yrkeshögskolan, precis som vi har idag i 12 av sydöstra Skånes kommuner när det gäller yrkesvux, säger Carl-Fredrik Beijer.

Båda kurserna kommer, om de blir godkända av MYH, att starta i höst. Gemensamt är att eleverna blir lovade jobb om de klarar utbildningen. Det går att söka både som anställd som fortbildning, eller som enskild. Kurserna är CSN-berättigande. 

Lärlingsutbildning för vuxna – Svets, CNC och Drift och underhåll, Trelleborg
Här hittar du mer information om utbildningarna i Trelleborg

Produktionstekniker, Eslöv
Här kommer du att kunna hitta mer information om utbildningen i Eslöv

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.