fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Heavy Metal-expert satsar på mjuka värden

Det har varit en tuff resa för verkstadsindustrin sedan 2008. Efterfrågan föll och en hel del tillverkning flyttade utomlands när kunderna pressade priserna. Uppsägningar följde och ledningen på familjeföretaget Rostfria Svetsmontage i Bjuv insåg att det krävdes en ny strategi för att överleva. Räddningen blev diversifiering, kvalitetsförbättringar och än bättre lyhördhet för kundens behov. Förändringar som inte hade varit genomförbara utan medarbetarnas starka engagemang, och vilja att förändra och utvecklas:

Anette Berggren, vd på Rostfria svetsmontage i Bjuv AB, med medarbetaren Mattias Sjöholm som anställdes direkt efter industritekniskt program på gymnasiet.

– Det har varit en tuff tid för alla men vi känner att vi har framtiden för oss. Vi är lyckligt lottade som har förmånen att arbeta tillsammans med några av branschens främsta yrkesmän. Alla hugger i när topparna kommer. Det är viktigt för teamkänslan, och det uppskattas av våra medarbetare. Vårt jobb är att se till att de fortsätter växa i sin yrkesroll och tycker det är roligt att gå till jobbet varje dag, berättar Anette Berggren.

Familjeföretaget startade 1989 av Anetts far och bror med visionen att leverera högre kvalitet än konkurrenterna. En enkel men framgångsrik idé:

­– De hade bra koll på branschen med erfarenhet från både produktion och kvalitetssäkring inom verkstad. Det fanns en lucka som de fyllde när de startade Rostfria svetsmontage. Framgångarna kom snabbt. Idag är det jag och min bror Peter som driver företaget. Jag som vd och Peter som produktionschef. Generationsskiftet har gått jättebra och pappa kommer ofta förbi och kollar läget. Jag pausade min karriär som lärare för att testa på näringslivet, och jag är fortfarande kvar. Det är otroligt spännande att få vara med i hela processen och ha helhetsperspektiv på verksamheten. Förr hade man i bästa fall koll på sitt klassrum, säger Anette.

Fokus på avancerade svetsarbeten

Rostfria Svetsmontage är en mekanisk verkstad och legotillverkare av maskiner, bland annat åt livsmedels- och förpackningsindustrin. Spetskompetensen är som namnet avslöjar avancerade svetsarbeten. Tekniskt kompetens är nödvändig men förmågan att lyssna, viljan att anstränga sig lite mer och att våga vara stolt över väl utfört arbete är lika viktigt:

– Vi följer med i teknikutvecklingen och arbetsmiljöfrågorna, och vi har en ständig strävan att bli bättre. Vi måste nischa oss mot mer avancerade jobb i mindre serier, uppdrag som kunden vill ha närmare till. Det är vårt sätt att möta konkurrensen från Asien och Östeuropa. Allt hänger på att vår personal är med på det tåget och vi tycker det är viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare. Nyrekrytering däremot är svårt. Det finns inga duktiga arbetslösa svetsare så ofta kommer de från andra företag. Det skjuter bara över problemet på någon av våra kollegor i branschen, säger Anette.

Teknikcollege ger möjlighet att påverka utbildningarna

Behov av att öka inflödet av nyutbildade, anställningsbara personer i verkstadsindustrin är stort. Det är en viktig anledning till engagemanget i Teknikcollege Skåne. Genom nätverket öppnas en ypperlig möjlighet att vara delaktig och påverka utbildningarna i skolan, och få chans att träffa eleverna redan innan de kommit ut på arbetsmarknaden:

– Vi har anställt flera personer direkt från gymnasiet. De har alltid praktiserat hos oss innan de får jobb. Vi får lära känna eleverna och lära upp dem i våra rutiner och uppdrag. De är inte färdiga när de kommer ut, utan utbildningen fortsätter sedan hos oss. Vi är alltid beredda att satsa på rätt medarbetare, berättar Anette Berggren.

Viktigt att engagera företaget i skolan

Engagemanget i skolan kommer naturligt för en pedagog som lämnat skolvärlden bakom sig. Samarbetet med Filbornaskolan i Helsingborg började redan på nittiotalet.

–Vi har alltid arbetat mot de industritekniska utbildningarna och har sett hur intresset har dalat på senare tid. Vi måste öka statusen på de utbildningarna och slussa ut fler unga, välutbildade och motiverade i branschen. Ett sätt kan vara att höja behörighetskraven, många som börjar idag slutar i förtid. Det är synd på en så bra och dyr utbildning, menar Anette.

Filbornaskolans Industriprogram och Tycho Braheskolans fjärde år på Teknikprogrammet, T4, kör sin första termin som Teknikcollege hösten 2016. Anette har varit med under hela resan med certifieringen:

– Vi har jobbat hårt med att få hop en bra styrgrupp i Helsingborg. Det börjar sätta sig och det känns verkligen som något positivt. Det är en stor fördel att flera av lärarna har erfarenhet från Teknikcollege, det ger oss en flygande start. Vi ser gärna att fler teknik- och industriföretag som engagerar sig i arbetet, det är ett bra sätt att både höja kvalitén på utbildningen och se till att branschen fylls på med nya motiverade medarbetare.

Tre snabba: Varför samverkar Rostfria Svetsmontage med Teknikcollege Skåne?

  • Kvalitetsstämpeln, att utbildningen håller ett visst mått
  • Fokus på samverkan mellan skola och näringslivet. Livsviktigt för att vi ska kunna utbilda kompetent personal.
  • Bra sätt för branschen att visa upp sig för allmänheten.

 


Börja samarbeta med Teknikcollege idag!

Teknikcollege samarbetar med över 3000 teknik- och industriföretag över hela Sverige. Är du också intresserad av att engagera dig och ditt företag i Teknikcollege – anmäl ditt intresse här så kontaktar vi dig!


Om Teknikcollege Skåne

Teknikcollege Skåne matchar skånsk industris framtida kompetensbehov med teknik- och industriutbildningar på gymnasie- och vuxenutbildningsnivå. Med fler än hundra skånska samverkansföretag, industrins parter, Malmö universitet och Lunds tekniska högskola, de offentliga aktörerna och våra certierade utbildningsanordnare är Teknikcollege Skåne en stark aktör för industrins kompetensförsörjning. Teknikcollege finns idag över hela Sverige med 150 certierade skolor och involverar fler än 3000 engagerade samverkansföretag.

Kontakt

Carina Lengbrant Malmberg | E-post | 0725-93 05 86
Processledare Teknikcollege Skåne
www.teknikcollege.se/skane

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.