fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

”För teknikföretagens överlevnad är det nödvändigt att fler unga söker en teknisk utbildning”

Nya teknologier ger nya möjligheter, men kräver också kvalificerade medarbetare. Därför är unga som gått tekniska utbildningar eftertraktade på arbetsmarknaden. Det säger Maria Rosendahl som är ansvarig för kompetensförsörjning och digitalisering på Teknikföretagen, en av Sveriges största arbetsgivarorganisationer med 4 200 medlemsföretag som står för en tredjedel av Sveriges export.

Maria Rosendahl, chef, Teknikföretagen
Maria Rosendahl, Näringspolitisk chef på Teknikföretagen

Varför bör unga välja en teknisk inriktning på gymnasiet?
– En teknikutbildning öppnar många dörrar med alla möjliga yrkesinriktningar. Det finns idag knappt något yrkesområde där det inte behövs teknisk kunskap. Det finns inte heller tillräckligt många kvalificerade medarbetare för att fylla behovet på arbetsmarknaden. Teknikföretag idag arbetar därför mycket med att rekrytera unga talanger, säger Maria Rosendahl.

Vad erbjuder industrin unga teknikintresserade?
– Att det finns kompetenta anställda med rätt utbildning är centralt för teknikföretagens framtid. I takt med mer avancerad produktion och ökade krav på innovationskraft blir unga en allt viktigare målgrupp. Företagen idag lockar nyexaminerade med moderna arbetsplatser med flexibla jobbtider, trevlig arbetsmiljö och utvecklande arbetsuppgifter med bra karriärstege. En teknisk utbildning är helt enkelt ett bra sätt att trygga sin karriär, kommenterar Maria Rosendahl.

Coronakrisen har haft en stor inverkan på det svenska näringslivet. Hur är framtidsutsikterna för teknikelever?
– Pandemin har slagit hårt mot teknikföretagen och lett till permitteringar hos våra medlemsföretag. Det har målat upp en mörk bild av industrin och gjort många oroliga över företagens framtidsutsikter. Coronakrisen är en tillfällig svacka. Industrin kommer att återgå till normalläge. Efterfrågan på kvalificerad kompetens är fortfararande enorm. Det trycket kommer inte att ändras. För teknikföretagens överlevnad är det nödvändigt att fler unga söker en teknisk utbildning,  säger Maria Rosendahl.

Vilka är de viktigaste jobben inom teknikindustrin?
– Digitaliseringen är det teknikskifte som påverkar kompetensbehoven mest just nu men även klimatfrågan är viktigare än någonsin och teknik är nyckeln till att lösa många av våra samhällsutmaningar. För att påbörja omställningsarbetet mot en bättre framtid behöver vi nya innovationer som är möjliga tack vare teknisk kunskap. Det här inkluderar bland annat arbetet med förnybar energi som kräver en bakgrund i naturvetenskap. Många unga brinner för miljön och de kan ta en ledande ställning i klimatarbetet genom att välja en teknisk utbildning, avslutar Maria Rosendahl.

 

Teknikföretagen arbetar mot visionen att svensk industri ska erbjuda teknikföretag en pålitlig tillgång på världsledande kompetens. Där är Teknikcollege en viktig aktör som kopplar utbildning till näringslivet. Eleverna på en Teknikcollegecertifierad skola får en kvalitetsstämplad utbildning som matchar industrins behov. Det inkluderar bland annat TeknikprogrammetHär hittar du ditt närmsta Teknikcollege!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.