fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Projektet Flickor i Teknik bryter stereotypa föreställningar om teknikprogrammet

Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet, en utbildning som är Teknikcollegecertifierat. Målet är att inspirera unga tjejer till att läsa teknik och arbeta inom teknikbranschen. Industrin har mängder av roliga karriärmöjligheter som många inte tänker på när de gör sitt gymnasieval. Det vill projektgruppen ändra på och genom FLIT synliggörs alla fördelar och möjligheter som finns med en teknisk utbildning.

FLIT består av Wilma, Johanna, Mikaela, Elin, Signe, Emma, Frida och Nelly. Foto: Katarina Lövgren


PROJEKTET SPRÄCKER FÖRDOMAR
FLIT vill ändra på stereotyperna kopplat till de som läser teknik på gymnasiet. Därför är de regelbundet ute och föreläser för tjejer i årskurs 8 och 9.

– Vi besöker skolor och berättar om olika inriktningar inom programmet. Vi diskuterar även fördomarna kopplat till elever som läser teknik. Många tjejer har en felaktig bild av programmet och tror att det bara är killar som läser programmet och att man håller på med datorer hela dagarna. Det stämmer verkligen inte. Det är en otroligt bred linje där man kan plugga allt från design till att utveckla produkter. Efter varje föreläsning har vi en frågestund och då märker vi att många av eleverna inte vet vad det innebär att gå en tekniklinje och är jättenyfikna på vad vi pluggar och börjar fundera om när det gäller gymnasievalet berättar tjejerna i FLIT.

Projektet anordnade nyligen ett helgläger för unga tjejer som taktiskt ägde rum i samband med gymnasievalet. Intresset från högstadieeleverna var stort och platserna fylldes snabbt.

– Under helgen fick alla prova på en massa aktiviteter. Vi fick jättebra respons från deltagarna. Vi arrangerade bland annat en design-tävling där man fick rita och modellera hållbara hus, lära sig 3D-program och programmera robotar. Vi bjöd även på mat, delade ut goodiebags och priser. Den här helgen kunde vi genomföra tack vare att olika teknikföretag i Sundsvall var med och sponsrade. De tycker också att det är viktigt att fler unga tjejer pluggar teknik och vi hade inte kunnat genomföra helgen utan deras stöd berättar FLIT-gänget.

 

SYNLIGGÖRANDE AV TJEJER SOM PLUGGAR TEKNIK
FLIT gästade nyligen Instagram-kontot Tjejer som går teknik. Precis som det låter är det tjejer som redan går teknik- eller industritekniska programmet som turas om att ta över kontot. Kontot administreras av arbetsgivar- och branschorganisationen Teknikföretagen som länge har arbetat med initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval.

– Det är färre tjejer än killar som söker gymnasieutbildningar med teknisk inriktning. Därför behövs förebilder som yngre tjejer kan relatera till. Vårt Instagram-konto är en inspirationskanal där tjejer turas om att visa upp vardagen på teknikprogrammet och svarar på frågor. För det är ju inte så att det inte finns några tjejer som pluggar teknik, vi måste bara bli bättre på att synliggöra dem, berättar Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

Tjejer som går teknik skildrar vardagen och slår hål på myter kopplat till teknikintresserade tjejer vilket är helt i linje med FLIT-projektets mål.

– Vi gästade kontot för att vi ville inspirera och nå ut till andra och ge inblick i vår vardag som tekniktjejer. Det är viktigt för oss att synas i såna här sammanhang, vår förhoppning är att vi inspirerar tjejer i andra städer till att driva liknande projekt. Vi fick massa frågor från unga som undrade vad vi gör om dagarna inom vårt program. För oss var det jättekul att vara med och visa att det går många tjejer på teknikprogram, förklarar tjejerna i FLIT.

 

ANDELEN TJEJER INOM TEKNIKCOLLEGE ÖKAR VARJE ÅR
Idag ligger vårt rikssnitt på andelen tjejer som går teknikprogrammet på 22 %. Inom Teknikcollege storsatsar vi på att attrahera fler tjejer till industrirelevanta utbildningar. Satsningarna behöver vara mer strategiska och långsiktiga för att ge bra effekt och av den anledningen har vi skapat inspirationsboken Den röda tekniktråden. I den kostnadsfria boken lyfter vi fram viktiga och beprövade aktiviteter som Teknikcollegeregioner genomför för att nå ut till underrepresenterade målgrupper i olika åldrar. Vår målsättning är att alla våra Teknikcollegecertifierade utbildningar ska ha minst 30 % tjejer. Vi har en bit kvar men vi är på god väg, andelen tjejer på våra skolor ökar varje år.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.