Du är här:
IW-certifikat i Örebro län

”Doldis uppe i bergen” får nya möjligheter

Det krävdes tio svetsarprövningsintyg, en lokalbesiktning, revision på allt teoretiskt material, två övervakningsutbildningar, ett IW-diplom och en IWS-utbildning för att godkännas att få bedriva internationell svetsutbildning; men nu äntligen får Teknikcollege Masugnen i Lindesberg köra i gång. I december månad klarade de alla krav som ställs för att utbilda och utdela IW-diplom på sin yrkesutbildning i svets.

 

Foto: Mikael Andersson

Utöver att ge eleverna grunderna i de vanligaste svetsmetoderna under utbildningen kan den populära skolan i Lindesberg nu erbjuda sina elever en möjlighet till ett IW-diplom. Ett IW-diplom innebär bland annat att man kan svetsa i de världens länder som har samma standard, men framförallt att man både teoretiskt och praktiskt ligger på en hög nivå som ökar ens attraktivitet på arbetsmarknaden.

Jan Holmberg är svetslärare på yrkesprogrammet Svets och plåtteknik på Teknikcollege Masugnen i Lindesberg. Han visste att genomgå en IW-certifiering var stort och skulle ta lång tid. Bland kraven fanns begäran om att exempelvis ha en uppdaterad svetsutrustning och korrekt teoretiskt material, men även lärarna behöver ha en speciell utbildning för att kunna examinera.

– Som examinator inom IW ska man besitta en högre kunskap än att bara kunna själva yrket, säger Jan. Jag gick därför en yrkeshögskoleutbildning i Västerås för att bli internationell svetsspecialist, IWS. En utbildning i internationella standarder, alla svetsmetoder, produktionsteknik och större förståelse i materiallära.

En IW-utbildning är relativt tuff och ställer alltså krav på examinatorn, men såklart även på eleven. Jämfört med Skolverkets betygsramar bör du som elev ligga på betyg a eller b för att bli godkänd på IW-utbildningen. Efter att ha fått sitt IW-diplom är det enklare att läsa vidare om man så vill, med en IWS-utbildning som tillägg kan man dessutom söka direkt till KTHs IWE (Internationell svetsingenjör).

Sverige är sedan länge ett land som har legat i framkant vad gäller svetsyrket. Det går bra för många svetsare internationellt, vilket man kan se flera år tillbaka på Sveriges placeringar på yrkes-EM och yrkes-VM. Med ytterligare en skola som nu kan certifiera IW ges Sverige ännu godare förutsättningar att fortsätta vara konkurrenskraftigt.

– Vi hoppas att skolans status höjs och att eleverna som går utbildningen har lättare att få jobb när de kan visa upp ett IW-diplom. Som skola har vi varit en doldis uppe i bergen, men nu har vi möjlighet att sticka ut och erbjuda något extra, säger Jan Holmberg.

Läs mer om Lindesskolans yrkesutbildning inom svets- och plåtteknik här.

Läs mer om IW yrkessvetsare.

Information om IW

Förkortningen IW står för international welder, alltså internationell svetsare. Diplomet är tufft att få och mycket eftertraktat och ger möjligheter att kunna svetsa vart man vill, både på Sveriges mest eftertraktade arbetsplatser inom svets och utomlands.

Av: Sara Bondarevsky

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i den e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege och #SKM.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.