fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Ny kapten för Teknikcollege Skåne:

Diplomatisk Sandvikare tar över TC-klubban

Det har varit en händelserik tid för Bengt Andersson inom Teknikcollege. Under hans ledning har Teknikcollege Skåne blivit en av landets största Teknikcollegeregioner. Nu tar Lars-Olof Månsson, produktionschef på Sandvik i Svedala, över ansvaret att styra organisationen vidare. Och målet är detsamma, att alla unga skåningar ska kunna välja en certifierad utbildning från Teknikcollege Skåne.

Teknikcollege Skåne får ny ordförande.
Bengt Andersson lämnar över klubban till Lars-Olof Månsson från Sandvik i Svedala.

När Bengt Andersson tillträdde som ordförande för Teknikcollege Skåne 2012, var uppgiften att skapa ett TC Skåne. Då fanns det lokala Teknikcollege i Trelleborg, Eslöv och Landskrona och Teknikcollege var ett ganska okänt i regionen.

– Vi började tänka långsiktigt och formulerade målet att alla unga i Skåne skulle ha möjlighet att välja en utbildning inom Teknikcollege. Vi etablerade kontakter med politiken och tjänstemännen inom region Skåne och hos kommunerna. Efter en omorganisation fick en tydligare ansvarsfördelning mellan de regionala och lokala styrgrupperna. Det stärkte det lokala engagemanget, inte minst tack vare engagerade styrgruppsordförande från näringslivet.

Idag har vi en stark lokal förankring och det är där det allra viktigaste jobbet utförs. Jag är väldigt glad att vi kunnat växa i Skåne, och att vi lyckades få igenom att det ska finnas en dedikerad lokal samordnare för varje Teknikcollege. Det är en unik lösning inom Teknikcollege. Det skapar närvaro och innebär att varje lokal styrgrupp kan agera direkt och utifrån sina förutsättningar. Det blir mer verkstad helt enkelt. Vi har också lyckats bra med företagsrekryteringen och känner att vi har stort stöd från näringslivet. Just nu har vi cirka 170 samarbetsavtal med skånska företag klara. Sen är det förstås en stor styrka att Region Skåne och Teknikföretagen är starka supportrar till Teknikcollege. Nu har vi alla verktyg på plats för att påverka och växa vidare. Det är nog en av de viktigaste uppgifterna jag lämnar över till Lars-Olof, att göra Teknikcollege mer känt i Skåne, säger Bengt Andersson.

Rätt man på rätt plats

Uppdraget som ordförande har varit roligt och utmanande. Det känns som ett bra tillfälle att kliva av just nu:

– Det har varit kul att träffa de olika organisationerna, företagen och ungdomarna, men var sak har sin tid. Jag kan inte hålla på för evigt. Nu ska jag fokusera på mitt uppdrag hos Kulturen i Lund och kanske engagera mig i några mindre bolag, det ska bli kul. Och så känns det bra att lämna över till Lars-Olof. Man måste ha stort intresse för kompetensfrågorna och det har vår nya ordförande. Han har drivit många viktiga frågor i Trelleborg som lokal ordförande i styrgruppen och han är aktiv i näringslivet. Sandvik är engagerade i Teknikcollege på flera platser i Sverige och företaget har tagit många bra initiativ i Trelleborg och Svedala, det känns tryggt, säger Bengt Andersson.

Sandvik prioriterar långsiktig kompetensförsörjning

Sandvik är en stor arbetsgivare i Svedala. Engagemanget i Teknikcollege innebär till exempel att alla åttondeklassare får komma på studiebesök under arbetsmarknadsdagar och att företaget alltid säger ja till att ta emot elever på praktik och APL:

– Jag har ett starkt stöd både från Sandvik nationellt och vårt lokala team. Företaget gör mycket inom skolan och det finns ett starkt engagemang för kompetensförsörjningen. Vi vet att konceptet fungerar och vi anställer kontinuerligt från de utbildningar som vi är engagerade i. Det blir förstås en utmaning att ta över efter Bengt, men det ska bli kul och jag ska försöka hantera det på mitt sätt. Det är en väl fungerande organisation och det finns en bra struktur, säger Lars-Olof Månsson.

Industrin måste själv ta ansvar för sin kompetensförsörjning

Teknikcollege Skåne har utvecklats positivt under lång tid. Det finns inga planer på några radikala förändringar i och med bytet av ordförande. Just nu ligger fokus på att öka närvaron i hela Skåne och göra konceptet mer känt:

– Vi vill växa med kvalitet men samtidigt finnas i fler skånska kommuner. Expansionen är jätteviktigt för att nå ut till fler. Det ser ljust ut. Vi har många aktiva lokala styrgrupper, ett starkt företagsengagemang och personer som förstår vikten av kompetensförsörjning och att kunna anställa bra personal i framtiden.

Det duger inte att bara sitta klaga och tro att andra ska göra jobbet åt dig. Det allmänna kommer inte att kunna täcka upp alla behov, det finns viktigare uppgifter för samhället att ta hand om. Industrin måste ta ansvar för sin egen kompetensförsörjning. Som företag man måste vara beredd på att vara innovativ, ta initiativ och tänka nytt för att möta den här utmaningen, och den är verklig säger Lars-Olof.

Lokal närvaro och bättre tillgänglighet i fokus

Uppgifterna som regional styrgruppsordförande kommer delvis att bli nya för Lars-Olof. Det är viktigt att vara ute och uppmärksamma de lokala styrgrupperna som funkar bra, och hjälpa de som inte hittar rätt:

– Vi är ett bra team som kommer att öka närvaron runt om i Skåne. Det gäller att hitta rätt personer som vill hugga i och skapa något extra. Vi har många bra förebilder i Skåne, Göran Sjöberg på Hörby Bruk och Jonas Fisher från Automationsteknik i Hässleholm är två exempel. De har visat att engagemanget och att ett genuint intresse för eleverna lönar sig. Hässleholm är ett bra exempel på hur en engagerad entreprenör som förstår näringslivet kan arbeta nära en duktig koordinator som håller ihop samarbetet med skolan och kommunen. Det skapar långsiktighet och kvalitet.

Jag tror vi måste få fler inom region och kommun att inse det också, att Teknikcollege är en bra investering som ger avkastning. Jag tror det är viktigt att avdramatisera det administrativa och fokusera på vinsterna, säger Lars-Olof Månsson.

Idag har Sandvik i Svedala och många andra industriföretag ibland enklare att hitta välutbildade ingenjörer än kvalificerad personal till produktionen:

– De här industrijobben är väldigt okända för unga. Alla kan relatera till kassan på ICA eller MC Donalds. Därför är det viktigt att vi jobbar med attitydpåverkan, både för vuxna och unga. Röda Tråden är ett väldigt bra verktyg i det arbetet. Vi behöver förklara att Industriprogrammet inte är en återvändsgränd, utan en bra väg ut i arbetslivet för många. Vi vill att Teknikcolleges utbildningar ska vara förstahandsvalet. Vi behöver bli bättre på att förklara att det finns ett mervärde i att plugga på en TC-certifierad utbildning. Den är kvalitetssäkrad utbildning och har en stark koppling till det lokala näringslivet.

Företagen är närvarande och deltar både i utformning av innehållet och genomförandet av utbildningen. Eleverna får ett bra nätverk och stora möjligheter till praktik, sommarjobb och ofta fast anställning i förlängningen. Du har en fot inne på arbetsmarknaden när du är klar helt enkelt, menar Lars-Olof.

Diplomatisk industriman tar över i Teknikcollege Skåne

Han är civilekonom och jobbar idag som produktionschef på Sandviks stora produktionsanläggning för stenkrossar i Svedala. Han har med sig mycket erfarenhet från svensk industri in i sitt nya uppdrag:

– Min plan var att bli historielärare, men jag ändrade mig och läste ekonomi istället. Jag har alltid varit intresserad av utbildning och kompetensförsörjning. De är extremt viktiga faktorer inom näringslivet, och många företag förstår inte vilken utväxling de kan ge. Kompetensutveckling och ständiga förbättringar kommer att bli svensk industris viktigaste konkurrenskraft framöver, och Teknikcollege gör ett bra jobb inom skolan på det området. Jag tror det är en fördel att jag har jobbat tjugotre år på Tetra Pak och Sandvik. Man blir diplomat och förstår att man inte kan göra eller styra allt själv, och vi måste samarbeta mer och våga släppa fram nya förmågor. För Sandvik är det här ett samarbete vi gärna investerar i. Det ger förstås utväxling i form av nya, duktiga medarbetare. Samtidigt ser vi det som en möjlighet att till exempel utbilda vår personal till duktiga handledare. De tycker det är utvecklande och väldigt positivt att få träffa alla ungdomar. Det är ett bra sätt för personalen att få förklara vad de egentligen gör, det blir en bra lärprocess för handledaren själv och något som stärker dem i deras roll inom företaget – och så är det ju kul. Barnen livar verkligen upp här på Sandvik under sina studiebesök, säger produktionschefen med ett leende.

Läs mer om arbetsmarknadsdagarna i Trelleborg >>

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.