fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Teknikcollege Hässleholm

Digital rivstart för Hässleholms nya TC-samordnare

Under de senaste två åren har Magnus Jansson lagt det mesta av sin tid på att göra Jacobskolan i Hässleholm till en bättre läro- och arbetsplats. En annorlunda utmaning för ämnesläraren i NO, matte och teknik som de senaste 10 åren undervisat på introduktionsprogrammet, och varit tillförordnad biträdande rektor på Introduktionsprogrammet i Hässleholm. Nu är uppdraget som byggprojektledare slutfört och han ser fram emot nya utmaningar i sin nya roll som samordnare för Teknikcollege i Hässleholm.

Magnus Jansson tar över efter Marie Gårdemyr som TC-samordnare i Hässleholm.

– Det har varit ett omfattande jobb med renoveringen, men nu är allt klart. Det har blivit en uppfräschning av utbildningsmiljöerna, och även matsal och bibliotek och cafeteria. Det är en trevligare skola att plugga och jobba på nu. Nu håller jag på att sätta mig in i Teknikcollege. Jag känner min företrädare Marie Gårdemyr väl sedan tidigare och det är skönt att få en infasningsperiod tillsammans med henne. Nu ska jag fortsätta utveckla till exempel Möjligheternas värld och Teknikvecka för tjejer. Jag vill engagera fler i vårt arbete och visa upp Teknikcollege. Jag gillar teknikämnet och vill gärna utveckla och sprida teknikintresset i grundskolan, både för att öka intresset för teknik och teknikutbildning men också olika yrken inom branschen. Det är viktigt att inspirera och sprida kunskap, säger Magnus Jansson.

Magnus Jansson, Teknikcollege Hässleholm
Magnus Jansson, Teknikcollege Hässleholm
Bra nätverk i näringslivet

Under sin tid som projektledare har han träffat många entreprenörer i Hässleholms näringsliv, ett nätverk som han nu tar med sig in i arbetet med Teknikcollege.

– Jag kommer också att fortsätta arbetet med att utveckla samverka.nu tillsammans med studie- och yrkesvägledarna i kommunen. Det är en digital plattform för PRAO, APL och feriearbete, och jag tror jag kan ha stor nytta av mitt nätverk i det arbetet. Vi har ett fint engagemang från näringslivet här i Hässleholm, inte minst från Jonas Fischer, vd på Automationsteknik och ordförande för Teknikcollege Hässleholm. Det känns att han är mån om att skolan ska utvecklas. Han ser vinsterna som det kan leda till, för hela branschen, berättar Magnus.

Utmaningen att digitalisera viktiga insatser

En av de första utmaningarna på sin nya tjänst var att digitalisera en introduktionsdag till de Teknikcollegecertifierade utbildningarna för tekniklärarna på Hässleholms grundskolor, och studie- och yrkesvägledare från kommunen. Dagen, som skulle innehålla fysiska träffar med workshops och studiebesök, fick på kort varsel ställas om till ett digitalt evenemang. Trots en del anpassningar blev det en uppskattad dag:

– Vi gjorde bland annat digitala studiebesök på Industritekniska programmet och El- och energiprogrammet, och den nya lärlingsutbildningen med automationsinriktning. Vi visade till exempel hur vi jobbar med 3D-printning och CNC i skolan. En del var besvikna att de inte kunde komma hit. Vi filmade en del av aktiviteterna och vi undersöker nu om vi kan lägga upp delar av det online så fler kan se i efterhand. Många tyckte det var värdefull information nu inför gymnasievalet och det kändes bra att det var flera som breddade sitt kontaktnät under dagen, säger Magnus Jansson.

Studie- och lärakännadag för alla TC-lärare

Nästa planerade aktivitet blir en studiedag för lärarna på de TC-certifierade programmen. Alla som undervisar i teknik ska få möjlighet att träffas och se varandras utrustning och maskinpark. Målsättningen är att skapa samarbeten mellan programmen och att man ska börja utnyttja varandras utbildningsresurser.

– Nu blir ju också studiedagen digital men vi kommer att få stor hjälp av lärarna på de olika programmen. Vi kommer att besöka Yrkeshögskolan Syd med hjälp av Ronny Hjort som ska visa lokaler och verksamheten. Sofie Holmgren kommer att guida runt lärarna på Teknikprogrammet och Sebastian Johansson ska visa upp El- och energiprogrammet. Roger Fasth kommer att presentera Industritekniska programmet, men han ska också berätta om vårt testcenter för kompetensvalidering. Vi kommer att genomföra ett så kallat förtest, en lightversion, av valideringstestet Industriteknik BAS med lärarna online, mest för att de ska få en uppfattning om hur det är upplagt och fungerar. Testet är ett sätt att kartlägga kunskapsnivåer inom olika områden som är viktiga inom industrin. Det blir en bra övning där de lär sig vad branschen efterfrågar, berättar Magnus.

Under en övergångsperiod jobbar Magnus halvtid på den nya tjänsten för att gå upp till heltid efter nyår. Introduktionen till Teknikcollege har varit intensiv och han har redan hunnit träffa flera av de andra lokala samordnarna i Skåne. Just nu går han dessutom en utbildning om Innovation och entreprenörskap från Teknikcollege.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.