fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Världsmästerskap i yrken

De här tävlar i industriyrkena i Kazan!

I maj bjöd IF Metall, Industriarbetsgivarna och Teknikföretagen in de tävlande i industriyrkena för att känna dem på pulsen inför yrkes-VM 21–25 augusti i Kazan, Ryssland. Teknikcollege var på plats och fick möta sex ödmjuka killar som är vinnarsugna och ser fram emot att tävla, men som också förstår vilken hård konkurrens de har att vänta.

Hur har förberedelserna gått? Känner ni er i fas?

Martin: Jag har tränat lite, men ska i sommar ta ut fyra veckors semester för att träna och får träna på arbetstid två veckor innan tävlingen.

Niklas: Jag känner mig förberedd och har flera träningstillfällen inplanerade.

Kristoffer: Jag kommer gå en kurs i två veckor, sedan kommer jag satsa på att vara helt ledig så att jag kan ladda upp inför tävlingen. Min arbetsgivare förstår vad detta innebär och ser det som min personliga kompetensutveckling.

Theo: Jag kör varannan veckas träning, där jag tränar rätt mycket själv. Det går bra för jag vet vilka uppgifter jag ska göra och har olika bedömningsmatriser att jämföra med.

Emanuel: Träningen har gett resultat. Jämför jag så tog en uppgift inför SM flera timmar och nu gör jag samma uppgift på 30 minuter. Jag och Niklas tränar alltid tillsammans i Kristianstad.

Axel: Jag kan inte riktigt börja träna med de komponenter som ska vara på VM, de kommer från USA och är svåra att beställa till Sverige, men jag känner mig ändå förberedd.

Vad har ni gjort på lagträffarna med WorldSkills Sweden?

– Lagträffarna innehåller mycket teambuilding och vi får information om tävlingarna, Ryssland, resan och upplägget. WorldSkills Sweden gör allt för att hjälpa oss med medieträning med tanke på tillståndet i Ryssland, säger Kristoffer som kommer att tävla i CNC-fräs.


Martin, Theo, Emanuel, Niklas, Axel och Kristoffer – tävlar alla inom något industriryrke under WorldSkills i Kazan den 21-25 augusti. 

Vad har ni för målsättningar inför Kazan?

Kristoffer: Jag kan inte sticka under stolen med att jag åker ju självklart dit för att vinna. Vi i Sverige har inte samma förutsättningar som andra länder där tävlanden får statligt stöd. Flera andra länder har också en annan uppsättning i sin verktygslåda, vilket ger dem en fördel. Men jag vill ju hamna i topp tio!

Martin: Jag har en inställning att jag alltid är nöjd oavsett vilken placering. Vore kul att komma på pallplats, men satsar på medallion of excellence.

Niklas: Vi vill få medalj!

Emanuel: Vi hade otur under EM i Budapest, allt funkade innan, men inte under själva jurybedömningen. Så vi är revanschsugna och hoppas på en medallion of excellence.

Theo: Jag tror det blir svårt att knipa en medalj på grund av ett nytt moment som är rätt dyrt att träna på; 3d-scanningen. Så målet är inte att inte vara sist i alla fall.

Förutsättningarna för de olika tävlingsländerna är olika, många länder tränar exempelvis i flera år på just de momenten som kommer att vara med under VM. Vad gäller industriell kompetens ligger Sveriges yrkeslandslag på samma nivå som övriga länder. WorldSkills Sweden arbetar för en förflyttning av tävlingsmoment för att i högre grad ska efterlikna yrket. Detta kommer att innebära en fördel för våra svenska tävlanden.

Yrkes-VM pågår mellan 21–25 augusti i Kazan, Ryssland – läs mer på worldskills.se.  


De tävlande är ansiktena utåt för industrins yrken. Sponsorer och de organisationer som ordnat träffen är självklart väldigt stolta över de tävlande som är viktiga förebilder för svensk industri.

Du kan följa de tävlandens egna tankar och annat intressant om yrkestävlingar i Facebookgruppen I’m Smart Sweden. Klicka här fär att komma dit.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.