fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Dalaelever synliggör Industri- och Teknikutbildning nationellt

Under vecka 22-23 är det Dala-fokus på Teknikcollege Sveriges nationella Instagramkonto. Då visar elever från flera dalaskolor upp sin vardag på Industrirelevanta utbildningar. Syftet är att visa upp möjligheterna för yngre elever och förbättra industrins möjlighet till kompetensförsörjning.

Industrin som bransch är samhällsbärande i Dalarna med ca 19 000 anställda, en bredd av små och stora företag som tillsammans har stor betydelse för ekonomin i de offentliga verksamheterna. Det är också en bransch på frammarsch där den basindustri som finns i Dalarna är en viktig motor i utvecklingen mot en mer hållbar framtid.

Inom industrin finns framtidsjobben och goda möjligheter till trygga jobb, utvecklingsmöjligheter och karriär. Dessvärre är det för få unga, jämfört med industrins kompetensbehov, som i sitt gymnasieval väljer en väg som leder mot Industrin. Detta trots att undersökningar kring Generation Z visar att mycket av det unga efterfrågar i sitt framtida yrkesliv finns inom industrin.

Teknikcollege är Industrins plattform för kompetensförsörjningsfrågor. I Dalarna jobbar företag och utbildningsanordnare tillsammans för att bygga en hållbar struktur för Industrins kompetensförsörjning och samtidigt öka attraktiviteten för både industrirelevanta yrken och utbildningar. Ingrid Saksvik är processledare för Teknikcollege Dalarna och säger så här om matchningsproblemen:

  • Jag tror inte att Industrin egentligen är oattraktiv för unga, däremot är branschen okänd. Det ligger i sakens natur eftersom verksamheten inom Industrin på grund av bland annat stort fokus på säkerhet inte är synlig för allmänheten. Känner du som ung inte till ett yrke är det helt omöjligt att ens tänka på det som en möjlighet. Hur ska man kunna välja något som man inte vet vad det är? 

Att låta fler unga lära sig om möjligheterna som finns är ett viktigt fokus i samarbetet inom ramen för Teknikcollege där företag, skolor, region, kommun och politik samarbetar för att förbättra Industrins möjlighet till kompetensförsörjning. Som ett led i detta kommer ett gäng Dala-elever att sköta Teknikcollege Sveriges Instagramkonto under vecka 22-23. Under veckan delar de med sig av sin vardag under gymnasiets sista vecka innan studenten. Målgruppen är framförallt yngre elever som ska välja till gymnasiet men innehållet är också intressant för Industriföretag, utbildningsanordnare och andra som är intressenter kring Industrins kompetensförsörjning.

Samverkan och engagemang för att öka attraktiviteten är avgörande i dessa frågor, något som understryks av Mats Sundstedt, ordförande i Teknikcollege Dalarnas regionala styrgrupp;

– Kompetensförsörjningsfrågorna är helt avgörande för Industrins fortsatta utveckling. Vi har duktiga elever i Dalarna, men de behöver bli många fler. Eleverna som ställer upp som ambassadörer och visar upp sin vardag för yngre elever gör en viktig insats!

Upplägg under veckan och kontaktuppgifter

Mån 31/5: Erik Nilsson, Teknikprogrammet på ABB Industrigymnasium i Ludvika

Tis 1/6: Andre Lissmatz/Emil Ericsson/Axel Olén/Emanuel Oskarsson, Teknikprogrammet,  Malung Sälens gymnasieskola

Ons 2/6: Wilma HJärp, Teknikprogrammet Lugnetgymnasiet i Falun

Tors 3/6: Emad Adine, Gymnasial lärling på Industritekniska programmet vid Mora Gymnasium

Fre 4/6: Jonnah Eriksson, Industritekniska programmet på VBU i Ludvika

Mån 8/6: Lamya Elzayadi, Teknikprogrammet på Karlfeldtgymnasiet i Avesta

Tis 9/6: William Eriksson, Industritekniska programmet i Vansbro

HÄR kan du följa Teknikcollege på Instagram och se Dalaelevernas vardag under vecka 22

 Vill du veta mer?

Ingrid Saksvik, processledare Teknikcollege Dalarna, tel 070-2006214

Mats Sundstedt, VD på FEAL och ordförande i Teknikcollege Dalarna, tel 0226-464111

Info om Teknikcollege

Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för Industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.

Teknikcollege Dalarna på LinkedIn

Teknikcollege Dalarna på FaceBook

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.