fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:
Miniartikelserie - Vi som fick jobb!

Bashar klev direkt in på Spendrups efter examen

Samverkan inom Teknikcollege syftar till att förbättra möjligheten för Industriföretag att hitta rätt kompetens. Samverkan gynnar också elever på väg ut i arbetslivet som får möjlighet att gå kvalitativa utbildningar med goda möjligheter till jobb och utveckling. Två som hittat varandra genom TC-samverkan i Ludvika är Ann-Catrin Knudsen, HR-chef på Spendrups och Bashar Balek, nyligen examinerad från VBU.

Spendrups har länge engagerat sig i Teknikcollege och ser både vikten av att få ut duktiga elever här och nu och samtidigt vara med och bygga ett hållbart system för kompetensförsörjning på sikt. I stort sett lyckas Spendrups rekrytera den kompetens de behöver, utmaningarna ligger främst inom el och automation då det är många företag som konkurrerar om just den kompetensen. Ann-Catrin lyfter samverkan inom Teknikcollege som ett av Spendrups verktyg för att lyckas knyta till sig duktiga elever tidigt;

”-Det är viktigt att samverka med skolan för att säkra vår kompetensförsörjning för framtiden och för att få möjlighet att visa upp vår verksamhet. Därför tar vi emot elever på APL och erbjuder sommarjobb. Vi delar också ut stipendier till elever som lever upp till vår värdegrund och gjort fina studieresultat.”

Bashar Balek är ett exempel på en sådan student och dagen innan studenten i år var det just han som tilldelades stipendium från Spendrups. Bashar lyftes under utdelningen fram för sin förmåga att ta vara på möjligheter och att värna om andra. När festligheterna var över var Bashar en av dem som klev direkt vidare till ett sommarjobb.

”-Att ta examen och kunna få ett jobb direkt var väldigt skönt. Jag är jätteglad och min familj är stolta över mig för att jag kunnat göra allt det här med tanke på att jag bara bott i Sverige i fyra och ett halvt år. När jag började på El- och energiprogrammet var jag inte alls nöjd med det eftersom jag helst ville gå Teknikprogrammet. Men jag bestämde mig för att ge det en chans och med tiden började jag tycka om programmet efter att jag haft praktik på flera olika ställen.” 

Praktik är viktigt i en yrkesutbildning och samverkan inom TC ger möjlighet att hålla hög kvalitet i denna. Ann-Catrin Knudsen lyfter också praktiken som en viktig del på vägen in mot sommarjobb och andra jobb.

”- Det är viktigt för oss att även våra sommarjobbare står för våra värderingar och Bashar gör verkligen det, det var också därför han tilldelades vårt stipendie. Vi har ett kontinuerligt behov av att anställa nya medarbetare, främst under våren och sommaren tar vi in många unga som ofta får sitt första jobb hos oss en del blir sedan kvar efter sommarjobbet. Vi fyller ständigt på med ny kompetens.” 

En gymnasieexamen är det första steget in på arbetsmarknaden. Bashar tog en väg som lämnar många möjligheter för framtiden, och han planerar att ta tillvara på dem.

”Jag vill fortsätta utvecklas, den stora andelen praktik under min utbildning hjälpte mig att förstå det teoretiska och så småningom vill jag fortsätta plugga – jag har en plan om vem jag vill bli även fast vägen är lång”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.