fbpx

Teknikcollege Teknikcollege Teknikcollege på Instagram Teknikcollege på Twitter Teknikcollege på facebook
Du är här:

Arbetsmarknadsdagar för nyfikna åttor

Under tre dagar fick Trelleborgs alla åttondeklassare chans att träffa några av Trelleborgs och Svedalas teknik- och industriföretag. Teknikcollege Trelleborg samordnade aktiviteterna för grundskolan och samverkansföretagen, med förhoppning om att fler ska välja teknik- och industriutbildningar när det är dags för gymnasieval.

Bra förberedelser och planering ger säkra studiebesök även på farliga arbetsplatser. Sandvik inleder alla besök med en film om säkerhet.

Studiebesök är en av många insatser Teknikcollege jobbar med för att förstärka kompetensförsörjningen inom teknik- och industri. Pernilla Bergkvist är samordnare för Teknikcollege Trelleborg:

– Vi vill lyfta fram industrin som en modern och bra arbetsplats med många möjligheter. Vi har förberett företagarna på vilka frågor de kan få, men också vad eleverna vill veta. Hur ser en arbetsdag ut, vad gör de olika yrkesrollerna och vad tillverkar företaget egentligen. Det är viktigt att göra något som eleverna kan relatera till, exempelvis genom att visa upp till en ritning och sedan följa processen genom företaget till en färdig produkt. Genom att låta eleverna få känna och prova så behöver de inte bara lyssna hela tiden, då blir det svårt att behålla uppmärksamheten. En fråga som vi också tycker företagen ska lyfta är deras hållbarhetsarbete och hur de engagerar sig i samhället. Det är en viktig aspekt för många unga idag, säger Pernilla Bergkvist.

Viktigt att öppna dörren till industrin

Syfte med dagarna är att väcka ett intresse för teknik- och industri som yrkesval. Branscherna står inför en tuff utmaning när allt fler yrkesverksamma börjar närma sig pensionsålder, men också för att unga idag hellre satsar på andra karriärvägar.

Christer Herrström är VD på Herrströms Mekaniska Verkstads AB i Trelleborg, ett av Teknikcollege Trelleborgs samverkansföretag. Just nu har företaget behov av fler duktiga svetsare. Han ser studiebesöken som en insats för att tidigt nå fram till de elever som kan tänka sig en framtid inom industrin:

Christer-Herrstrom_HerrstromsMekaniska
Christer Herrström är VD på Herrströms Mekaniska.

– Kan vi få 2-3 procent av eleverna intresserade av industriyrkena så är det jättebra. Vi har flera medarbetare som går i pension bara år och behöver en bra rekryteringsbas även i framtiden. Studiebesöken från skolan tror vi är ett sätt att få det. Vi har en lång tradition av att samarbeta med våra kollegor i kommunen. Vi har samma utmaningar och medarbetarna cirkulerar mellan arbetsplatserna. Det ser vi som något positivt, utbytet är bra för alla, samtidigt behöver vi ha in fler duktiga anställda i framtiden. Det gäller att tänka långsiktigt, säger Christer Herrström.

Julia Jonasson går i åttan på Västervångskolan och är en av besökarna på Herrströms Mekaniska. Hon tog chansen att lägga en svetsfog när hon fick möjlighet:

Julia Jonasson från Västervångskolan i Trelleborg gillar att prova nya saker, svetsa till exempel.

– Det var lite läskigt men också kul. Det är alltid roligt att testa något nytt, men jag har mest funderat på att bli advokat eller sjukgymnast. Under min PRAO ska jag vara på Räddningstjänsten, berättar Julia.

Sandvik visar upp en attraktiv arbetsmiljö

I Svedala fick en åttondeklass från Liljeborgsskolan dra på sig varselväst och hjälm när de besökte industriföretaget Sandvik. Efter en kort genomgång och en video med säkerhetsföreskrifter kunde Daniel Nyqvist, HR Site Manager på Sandvik SRP AB, lotsa eleverna ut på fabriksområdet. Här fick de bland annat se hur Sandvik tillverkar sina enorma stenkrossar som skeppas över hela världen.

De fick också besöka Sandviks nybyggda CNC-anläggning, en toppmodern satsning för efterbearbetning av det gjutna godset. Arbetsmiljön är förvånansvärt tyst och ren, och säkerheten är rigorös:

Daniel Nyqvist berättar att Sandviks kraftfulla stenkrossar levereras från Svedala till beställare över hela världen.

– Här hanterar och efterbehandlar vi bland annat mantlarna till stenkrossarna. De kan väg upp emot 20 ton och säkerheten är förstås högt prioriterad. Inte minst när vi till exempel får studiebesök som idag. Maskinerna hanterar automatiskt flera hundra olika verktyg för att bearbeta de olika delarna till stenkrossen, och allt styrs digitalt. Vi jobbar med extrem precision i vår produktion, trots storleken har vi väldigt små felmarginaler, berättar produktionsledaren Jimmy Jensen.

Jimmy Jensen, produktionsledare på Sandvik i Trelleborg.
Gör det mesta av studiebesöket – före, under och efter

Lärarna fick tidigt ut information om hur de kunde förbereda eleverna före besöken, och hur de kan följa upp det. Bland annat har Teknikcollege Trelleborg utlyst tävling där varje klass fick i uppgift att lista så många yrken de kan komma på inom teknik och industri. Alla medel är tillåtna för att komma fram till vilka yrken som finns. Tre av dessa ska sedan väljas ut och eleverna ska ta reda på hur man kan ta sig dit. Vilka utbildningar gäller och vilka kompetenser och egenskaper behövs för just de tre yrkena? Förslagen lämnas in och det vinnande bidraget belönas med gemensam lunch för hela klassen.

– Vi är jättenöjda med arrangemanget, och vi fick direkt respons. Två elever hörde av sig efter sina studiebesök och ville göra sin PRAO inom industrin, berättar Pernilla Bergkvist.

Många företag tog chansen att visa upp sig för åttondeklassarna under Arbetsmarknadsveckan. Förutom Sandvik och Herrströms Mekaniska deltog även Tibab, Laserstans, NPG, Tremek, Reppu, Svedala Mekaniska och Plåtmekano.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vi skickar ut vårt nyhetsbrev sex gånger per år. Fyll i din e-post nedan och säkerställ att du tar del av det senaste från Teknikcollege.


Vi behandlar i förekommande fall dina personuppgifter, såsom din mailadress, i enlighet med de krav som uppställs av dataskyddsförordningen och dataskyddslagen. Vi behandlar inte personuppgifter som inte är nödvändiga för oss att behandla och inte under längre tid än som behövs. Läs mer om vår personuppgiftspolicy här.